Wattpad till salu för 500 miljoner dollar – ska Storytel köpa?

Wattpad med 90 miljoner användareär populär bland unga författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Berättarplattformen Wattpad har 90 miljoner aktiva användare, men är inte lönsamt. Enligt uppgift är Wattpad till salu för reapriset 500 miljoner dollar. Som kanske ändå är för dyrt för Storytel.

Det är The Logic (via New Publishing Standard) som rapporterar om att den kanadensiska berättarplattformen Wattpad överväger anbud i storleksordningen 500 miljoner dollar (motsvarande 4,1 miljarder kronor).

Wattpad i siffror lite snabbt

Vi har skrivit tidigare om Wattpad på Boktugg vid ett flertal tillfällen. Det är en global plattform där vem som helst kan publicera sina berättelser. De mest framgångsrika har plockats upp och getts ut på etablerade förlag. På senare år har Wattpad dessutom skrivit rader av avtal med film- och tv-bolag (över 70 pågående filmatiseringsprojekt).

  • Passerade 90 miljoner användare under 2020 …
  • … som tillsammans ägnade 23 miljarder minuter åt att läsa berättelser

Wattpad har tagit in mycket riskkapital

Även om Wattpad på senare år arbetat mer med att hitta intäkter, via exempelvis premiumprenumerationer och egen utgivning via Wattpad Books (15 titlar under 2020), har det behövts mer kapital.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

I mars 2019 investerade Times Bridge i Wattpad för en indisk expansion, men avslöjade inte beloppet. Ett år tidigare tog man in 51 miljoner dollar från bland andra kinesiska jätten Tencent. Totalt har över 117 miljoner dollar investerats i Wattpad.

Enligt The Logic kan en affär ske denna månad. Enligt rykten ska ett stort amerikanskt techbolag ha lagt ett bud i höstas, vilket fått ägarna att titta efter fler anbud.

Kan och borde Storytel köpa?

Styrkan i Wattpad är en enorm mängd data om läsvanor. De har utvecklat en plattform med en rekommendationsmotor som intresserar techjättar som Amazon, Google, Kobo, Apple och givetvis borde locka Storytel.

Prislappen ses i Nordamerika som väldigt låg med tanke på tillväxten och det stora antalet användare. Samtidigt vet vi inte hur Wattpads ekonomi ser ut idag. I en budgivning mot amerikanska techjättar är Storytel chanslösa.

Det skulle vara överraskande om Wattpad säljs för under 2 miljarder dollar.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.