ANNONS

Wattpad med 90 miljoner användareär populär bland unga författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Wattpad till salu för 500 miljoner dollar – ska Storytel köpa?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Berättarplattformen Wattpad har 90 miljoner aktiva användare, men är inte lönsamt. Enligt uppgift är Wattpad till salu för reapriset 500 miljoner dollar. Som kanske ändå är för dyrt för Storytel.

Det är The Logic (via New Publishing Standard) som rapporterar om att den kanadensiska berättarplattformen Wattpad överväger anbud i storleksordningen 500 miljoner dollar (motsvarande 4,1 miljarder kronor).

Wattpad i siffror lite snabbt

Vi har skrivit tidigare om Wattpad på Boktugg vid ett flertal tillfällen. Det är en global plattform där vem som helst kan publicera sina berättelser. De mest framgångsrika har plockats upp och getts ut på etablerade förlag. På senare år har Wattpad dessutom skrivit rader av avtal med film- och tv-bolag (över 70 pågående filmatiseringsprojekt).

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

  • Passerade 90 miljoner användare under 2020 …
  • … som tillsammans ägnade 23 miljarder minuter åt att läsa berättelser

Wattpad har tagit in mycket riskkapital

Även om Wattpad på senare år arbetat mer med att hitta intäkter, via exempelvis premiumprenumerationer och egen utgivning via Wattpad Books (15 titlar under 2020), har det behövts mer kapital.

I mars 2019 investerade Times Bridge i Wattpad för en indisk expansion, men avslöjade inte beloppet. Ett år tidigare tog man in 51 miljoner dollar från bland andra kinesiska jätten Tencent. Totalt har över 117 miljoner dollar investerats i Wattpad.

Enligt The Logic kan en affär ske denna månad. Enligt rykten ska ett stort amerikanskt techbolag ha lagt ett bud i höstas, vilket fått ägarna att titta efter fler anbud.

Kan och borde Storytel köpa?

Styrkan i Wattpad är en enorm mängd data om läsvanor. De har utvecklat en plattform med en rekommendationsmotor som intresserar techjättar som Amazon, Google, Kobo, Apple och givetvis borde locka Storytel.

Prislappen ses i Nordamerika som väldigt låg med tanke på tillväxten och det stora antalet användare. Samtidigt vet vi inte hur Wattpads ekonomi ser ut idag. I en budgivning mot amerikanska techjättar är Storytel chanslösa.

Det skulle vara överraskande om Wattpad säljs för under 2 miljarder dollar.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »