ANNONS

Wattpad till salu för 500 miljoner dollar – ska Storytel köpa?

Wattpad med 90 miljoner användareär populär bland unga författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Berättarplattformen Wattpad har 90 miljoner aktiva användare, men är inte lönsamt. Enligt uppgift är Wattpad till salu för reapriset 500 miljoner dollar. Som kanske ändå är för dyrt för Storytel.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det är The Logic (via New Publishing Standard) som rapporterar om att den kanadensiska berättarplattformen Wattpad överväger anbud i storleksordningen 500 miljoner dollar (motsvarande 4,1 miljarder kronor).

Wattpad i siffror lite snabbt

Vi har skrivit tidigare om Wattpad på Boktugg vid ett flertal tillfällen. Det är en global plattform där vem som helst kan publicera sina berättelser. De mest framgångsrika har plockats upp och getts ut på etablerade förlag. På senare år har Wattpad dessutom skrivit rader av avtal med film- och tv-bolag (över 70 pågående filmatiseringsprojekt).

ANNONS
  • Passerade 90 miljoner användare under 2020 …
  • … som tillsammans ägnade 23 miljarder minuter åt att läsa berättelser

Wattpad har tagit in mycket riskkapital

Även om Wattpad på senare år arbetat mer med att hitta intäkter, via exempelvis premiumprenumerationer och egen utgivning via Wattpad Books (15 titlar under 2020), har det behövts mer kapital.

I mars 2019 investerade Times Bridge i Wattpad för en indisk expansion, men avslöjade inte beloppet. Ett år tidigare tog man in 51 miljoner dollar från bland andra kinesiska jätten Tencent. Totalt har över 117 miljoner dollar investerats i Wattpad.

Enligt The Logic kan en affär ske denna månad. Enligt rykten ska ett stort amerikanskt techbolag ha lagt ett bud i höstas, vilket fått ägarna att titta efter fler anbud.

Kan och borde Storytel köpa?

Styrkan i Wattpad är en enorm mängd data om läsvanor. De har utvecklat en plattform med en rekommendationsmotor som intresserar techjättar som Amazon, Google, Kobo, Apple och givetvis borde locka Storytel.

Prislappen ses i Nordamerika som väldigt låg med tanke på tillväxten och det stora antalet användare. Samtidigt vet vi inte hur Wattpads ekonomi ser ut idag. I en budgivning mot amerikanska techjättar är Storytel chanslösa.

Det skulle vara överraskande om Wattpad säljs för under 2 miljarder dollar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL