ANNONS

Wattpad startar egen förlagsverksamhet

Wattpad Books heter ett nytt förlag. Bakom står läs- och publiceringsplattformen Wattpad med 70 miljoner användare runtom i världen. Foto: iStock. Fotomontage: Boktugg.

Wattpad Books blir namnet på förlagsgrenen inom Wattpad som därmed ger sig in i traditionell bokutgivning. De första sex titlarna släpps hösten 2019.

– Vi tar med oss någonting helt unikt till förlagsbranschen: en engagerad global gemenskap, den mest blandade uppsättningen författare på planeten och teknologin för att hitta varje typ av hit du kan komma på. Wattpad Books är mer än en ny del för oss, det är en bekräftelse och ett firande av kreativiteten, intresset och det världsbyggande som sker på Wattpad varje dag, säger Ashleigh Gardner, vice general manager för Wattpad Studios, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Boktugg har tidigare skrivit en hel del om Wattpads framfart som långt ifrån alla i den svenska bokbranschen haft koll på, den kanadensiska plattform där unga både publicerar sig och läser andras berättelser. Wattpad har 70 miljoner användare som tillsammans spenderar 22 miljarder minuter varje månad på att läsa i deras app.

Flera författare har fått sina genombrott på plattformen Wattpad, den mest kända här i Sverige är troligen Anna Todd vars serie After publicerades på Wattpad innan den blev en traditionellt förlagsutgiven serie – som i Sverige gavs ut av Norstedts. Betydligt fler har blivit utgivna i USA och några har även blivit film. Wattpad har etablerat samarbeten med andra förlag tidigare och skriver själva att över tusen Wattpad-berättelser har förvandlats till böcker, filmer, tv-serier och digitala projekt.

Men nu meddelar Wattpad att de kommer att starta en egen förlagsverksamhet under namnet Wattpad Books som släpper sin allra första titel i augusti: The QB Bad Boy & Me av Tay Marley. Den följs i september av Trapeze av Leigh Ansell och What Happened That Night av Deanna Cameron. I oktober blir det tre titlar: Cupid’s Match av Lauren Palphreyman, Saving Everest av Sky Chase och I’m a Gay Wizard av V.S. Santoni.

Är det inga författare eller titlar du känner igen? Enligt Wattpad är samtliga sex internationella succéer som tillsammans genererat över 100 miljoner läsningar (där dock varje läst kapitel räknas som en läsning). Men den första som släpps, The QB Bad Boy & Me av Tay Marley, består av 62 delar och har 26,4 miljoner läsningar – den har fått över 720 000 röster. Cupid’s Match har hela 47,5 miljoner läsningar och kommer även att släppas i Frankrike via ett samarbete med Hachette.

ANNONS

Så vad innebär detta för traditionella förlag? Wattpad skriver själva att de kommer att fortsätta samarbeta med andra internationella förlag för att föra Wattpad-berättelser till bokhyllor runtom i världen. Exakt hur detta ska tolkas framgår inte, men redan nästa år räknar Wattpad Books med att ge ut 20 titlar.

Det Wattpad har är data om vilka historier som engagerar. Förutom en plattform för att publicera och läsa berättelser har de en ”Story DNA Machine Learning”-teknologi som varje dag matas med information som ska hjälpa dem att välja ut vilka berättelser som är värda att ge ut.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Man kan alltså se det på flera sätt. Ett är att även techbolag som Wattpad ser att tryckta böcker och traditionell bokutgivning fortfarande har en sådan styrka att det är värt att använda denna kanal för att nå ut till fler läsare. Ett annat är att de traditionella förlagen får ytterligare en konkurrent utöver Amazon när det gäller att attrahera författare. Det finns en rätt stor chans att nästa stora författartalang redan finns publicerad på Wattpad, i alla fall när det gäller USA och Kanada.

Vad Wattpad Books framför allt utlovar är att hitta berättelser som tidigare inte nått ut till läsarna i bokform. Dessutom berättelser som redan har bevisat att det finns en publik. Wattpad är redo att röra om i den traditionella förlagsbranschen.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL