Wattpad har 120 000 unika svenska besökare – i månaden

Wattpad är ett fenomen över hela världen. Boktugg kan idag avslöja att det finns över 350 000 svenska texter på Wattpad och att sajten har 120 000 unika besökare från Sverige – varje månad.

Wattpad blir alltmer intressant för författare genom sina olika initiativ för att skapa intäkter för författare. Wattpad Futures som vi skriver om i en annan artikel är än så länge bara öppet för de författare som lockar flest läsare i Nordamerika – med andra ord främst de som skriver på engelska.

Men även om både det programmet och Wattpad Stars (för de mest inflytelserika och framgångsrika författarna på Wattpad) främst vänder sig till dem som skriver på engelska innebär det inte att antalet läsare i Sverige är lågt.

– Wattpad växer organiskt internationellt eftersom vi har begränsat våra insatser i traditionell marknadsföring. Med det sagt så är Sverige en växande och aktiv community, skriver Wattpad i ett mejl till Boktugg.

Förra månaden hade Wattpad runt 120 000 unika besökare på sajten från Sverige och dessa användare tillbringade tillsammans 20 miljoner minuter under en månad. Det är ungefär 2 timmar och 45 minuter i snitt per besökare. Dessa läser givetvis på både engelska och svenska. Wattpad har ett stort inflöde av nya berättelser varje dag (vilket vi också skriver om i artikeln om Wattpad Futures).

Än så länge har Wattpad ingen svensk redaktör utan endast ett par medlemmar som fungerar som ambassadörer. Wattpads huvudkontor ligger i Toronto, Kanada. Företaget har på senare tid ökat antalet samarbeten, dock främst i USA och Kanada hittills.

– Vi har arbetat med stora förlag tidigare och många fler kommer att se Wattpad som en bra plats att hitta nya talanger. Det finns många möjligheter för förlagen att jobba med Wattpad. Marknadsföra nya titlar eller backlist, sponsra läslistor, skapa buzz genom att publicera utdrag ur nya böcker strax före utgivning är bara några exempel på hur vi arbetar tillsammans med förlag. Wattpad Studios samarbetar också med underhållningsindustrin för att samproducera Wattpad-berättelser för tryck, film, tv och digitala plattformar.

Wattpad finns som app för flera olika plattformar - och dessutom kan man förstås använda webben på sin laptop eller dator.
Wattpad finns som app för flera olika plattformar – och dessutom kan man förstås använda webben på sin laptop eller dator.

Wattpad är ett globalt fenomen som växer snabbt och svenska förlag bör hålla ögonen på utvecklingen. Förutom tusentals unga skribenter har även etablerade svenska författare börjat upptäcka och utforska plattformen. En av dem är Kim Kimselius som berättar om sina erfarenheter av Wattpad i den här artikeln.

När de når tillräcklig räckvidd i ett land är det sannolikt att de också kommer att etablera sig för att sälja annonser och kanske även söka samarbeten med europeiska förlag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL