Åsne Seierstad tilldelas Bjørnsonpriset 2023

Författaren Åsne Seierstad. Foto Julie Pike.

Författaren Åsne Seierstad tilldelas Bjørnsonpriset 2023, en av Norges största litteraturutmärkelser, 100 000 norska kronor.

När Åsne Seierstad tilldelas norska Bjørnsonpriset 2023 motiverar juryn det med orden: ”Ständigt omdiskuterad, alltid relevant” och att hon får priset ”för den övergripande kraften i hennes författarskap och för att ha gjort viktiga samhällsfrågor till läsning för en stor publik”.

Åsne Seierstad debuterade 2003 med Bokhandlaren i Kabul och har sedan dess gett ut flera kritikerrosade böcker, bland annat Två systrar och En av oss, om Anders Behring Breivik. I hennes senaste bok Afghanerna återvänder hon till Afghanistan.

”Det är en enorm ära att få Bjørnsonpriset” säger Åsne Seierstad.

Bjørnsonpriset är en av Norges största litteraturutmärkelser och tilldelas en nordisk författare. Bland tidigare pristagare finns bland andra Ola Larsmo, Johannes Anyuru, Carsten Jensen, Maja Lunde och Sara Omar. Prissumman är 100 000 norska kronor och prisutdelningen äger rum vid Litteraturfestivalen i Lillehammer, som pågår den 22–28 maj.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter