Houellebecq förlorar tvist – porrfilm får visas

Författaren Michel Houellebecq. Arkivbild: Martin Meissner/AP/TT.

Det kan måhända låta som handlingen i en roman skriven av den kontroversielle franske författaren Michel Houellebecq själv: En åldrad författare går med på att spela in en porrfilm, bara för att senare ångra sig.

Men historien är i högsta grad verklig och utspelade sig i en domstolssal i Nederländerna på tisdagen, där en domare beslutade att tillbakavisa den bästsäljande Houellebecqs krav på att stoppa en erotisk film där han själv medverkar.

Enligt 67-årige Houellebecq har filmen, ”Kirac 27”, skadat hans rykte. Dessutom ska han enligt egen utsaga ha förmåtts att skriva under ett ofördelaktigt kontrakt i berusat tillstånd.

Domen: ”Obegripligt”

Detta avvisades dock av den nederländske domaren, som i domen konstaterar att det är ”obegripligt varför författaren deltog i inspelningarna om han fann överenskommelsen så pass problematisk”.

Houellebecqs advokat Jacqueline Schaap säger att hennes klient är ”mycket besviken över domen” och överväger huruvida han ska överklaga. Så sent som i februari förlorade den franska litteraturens enfant terrible ett liknande mål i sitt hemland.

Den bisarra historien ska enligt domen ha tagit sin början i november 2022, när Houellebecqs fru vid en middag i Paris berättade för filmens regissör Stefan Ruitenbeek att hennes make ville ”göra en porrfilm för att råda bot på sin dysterhet”.

Därefter spelades en sexscen in i Paris och i december skrev parterna kontrakt i Amsterdam.

”Jag var trött”

Enligt Houellebecq ska kontraktet ha lämnat honom ”i händerna på” Ruitenbeek.

– Jag var trött, det var en lång dag och det välbehövliga vinet hade redan hunnit drickas. Jag har ingen ambition att bli porrstjärna vid min ålder, sade han under rättegången.

Domaren anser förvisso att kontraktet är ”långt ifrån balanserat” och ger regissören långtgående rättigheter, men bedömer inte att det bryter mot lagen.

Den ständigt omsusade Michel Houellebecq har gett ut ett flertal böcker sedan debuten 1991 och fick sitt stora genombrott med Elementarpartiklarna, som kom ut 1998. Hans senaste roman Förinta släpptes i Sverige i december i fjol.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL