Michel Houellebecqs romaner väcker ofta både kritik och beundran. Arkivbild: Martin Meissner/AP/TT.

Michel Houellebecq tillbaka med ny politisk roman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Litteratur-Frankrikes ”enfant terrible” Michel Houellebecq är tillbaka med en ny roman. ”Anéantir” (ungefär tillintetgöra, förstöra) utspelas under det franska presidentvalet 2027, skriver The Guardian.

Houllebecq lägger sig nära verkligheten i romanen där Marine Le Pen har trätt tillbaka som ledare för Nationell samling samtidigt som ytterhögermannen Éric Zemmour fortfarande orsakar kontroverser. Andra som figurerar i boken – dock utan namn – är den nuvarande presidenten Emmanuel Macron och finansminister Bruno Le Maire (som är vän med Houellebecq).

Det är inte första gången som den franske författaren skriver satiriskt om samtiden. 2015 gav han ut romanen Underkastelse som utspelas i ett Frankrike, där en muslimsk politiker just har tillträtt som president. Recensionerna av ”Anéantir” har än så länge varit huvudsakligen positiva, men magasinet L’Obs menar att boken är för lång och beskriver den som ”en gäspning”.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.