Michel Houellebecq: Världen blir samma men sämre

Michel Houellebecq. Arkivbild: Martin Meissner/AP/TT.

Den kontroversielle franske författaren Michel Houellebecq har uttalat sig om en värld bortom pandemins grepp. Prognosen: Den kommer vara likadan – fast sämre.

– Jag tror inte ett dugg på påståendena att ”ingenting kommer att vara sig likt”. Vi kommer inte att att vakna upp i en ny värld. Det kommer att vara samma visa, bara lite sämre, säger Houellebecq i en essä i fransk radio.

– Sättet på vilket den här epidemin har utvecklat sig är anmärkningsvärt normalt.

Författaren som slog igenom med romanen ”Elementarpartiklarna” 1998 kallar covid-19 ”ett banalt virus”.

– Det har inga försonande drag. Det är inte ens sexuellt överförbart.

Houellebecq varnar för att självisoleringen och arbetet hemifrån som har blivit praxis kommer att påskynda en teknisk utveckling som för människor längre ifrån varandra.

– Det är en god ursäkt för att slå ännu en spik i kistan för mellanmänskliga relationer.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.