Storytel tar över finska konkurrenten Suomalainen Plus kundbas

Johannes Larcher, ny VD för Storytel. Pressbild.

Storytel tar över den stora finska bokhandelskedjan Suomalainen Kirjakauppas ljudboksverksamhet, Suomalainen Plus, från Otava Group. I praktiken är det kunderna som flyttas över till Storytel.

– Det här avtalet stärker Storytels position på den dynamiska finska marknaden och som nordisk marknadsledare. Vi är också särskilt glada att fördjupa vår relation med den ledande finska förlags- och medieägaren Otava, som vi hade nöjet att välkomna som ny aktieägare i samband med vår riktade nyemission i november förra året, säger Johannes Larcher, CEO för Storytel, i ett pressmeddelande.

Satsningen på Suomalainen Plus inleddes så sent som i februari 2020 men uppenbarligen har utmanaren inte lyckats utmana de svenska dominanterna. Ägarna Otava investerade istället i Storytel så det var en väntad affär.

Otavaägda Suomalainen Kirjakauppa är Finlands största bokhandelskedja och omfattar 56 fysiska butiker, onlineförsäljning och streaming. Storytel meddelar att ett avtal tecknats som innebär att Storytel tar över Suomalainens streamingverksamhet, Suomalainen Plus, vilket innebär att Suomalainen Plus-abonnenterna kommer att överföras till Storytel. Kunderna kommer att informeras om migreringen inom kort.

– Jag och hela det finska Storytel-teamet vill framföra ett varmt välkommen till Suomalainen Plus-kunderna, som jag vet delar vår passion för fantastiska författarskap och berättelser. Vi ser fram emot att låta dem njuta av vårt omfattande och högklassiga innehåll varje dag på det sätt som passar dem allra bäst, säger Tuuva Harjanne, landschef för Storytel Finland.

Finland är en av världens mest utvecklade ljudboksmarknader räknat i abonnemang per capita. Ljudbokssegmentet i Finland växte med 16% i intäkter under 2022 och är idag den näst största intäktskällan för finska förlag.

– Avtalet är mycket goda nyheter för våra kunder, eftersom Storytel är en av de ledande ljudbokstjänsterna i världen och kan erbjuda abonnenterna en ännu bättre användarupplevelse, säger Antti Karlqvist, Director på Otava Ltd.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.