Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Mia Jansson. Foto: Maria Lindberg

Från en barndom med stor passion för böcker och skrivande, där författare nog var drömyrket redan innan jag kunde läsa själv, hamnade jag i yrket djurvårdare. Djur och natur är en annan fascination. Under många år vidareutbildade jag mig på universitetet inom djur, etologi, djurskydd och yrkeslärare. Jag har jobbat med olika djur som hästar, får, kor, höns och exotiska djur som ormar och papegojor. Sedan många år jobbar jag som yrkeslärare på ett naturbruksgymnasium.

För några år sedan hittade jag tillbaka till skrivandet igen och bestämde mig för att läsa kreativt skrivande på Linnéuniversitetet, där jag nu tagit konstnärlig magisterexamen i ämnet. Jag fascineras och inspireras något otroligt av berättelser av alla de slag, som böcker, filmer och musik. I mitt skrivande vill jag ge läsarna möjlighet att kliva in i det där trollbindande äventyret och hylla fantasin. I min debutbok Djupbäckens Hildur vill jag också hylla naturens magi, samt försöka bevara en del av vår gamla folktro.

Djupbäckens Hildur

Djupbäckens Hildur

I skogen lever trollen och där hittar man också Hildur. Hildur tycker bäst om att vara ensam. Eller rättare sagt tillsammans med Ursi. Ursi är en bäckahäst, en varelse som är känd för att vara ondsint och farlig. Ursi är också just detta, men mellan Hildur och Ursi har det utvecklats en ytterst osannolik vänskap. Läs mer »

Debutanten Hans-Christian Höie. Foto: Privat

Som barn slukade jag allt jag kom över av spännande böcker. I vuxen ålder har jag läst litteraturvetenskap och gått skrivkurser. Jag har även en master inom Estetiska vetenskaper med inriktning musikvetenskap och har studerat psykologi och pedagogik med nya medier. Under många år var jag aktiv som vissångare och singer/songwriter med egenkomponerade sånger, men på senare år har jag övergått till att skriva längre, skönlitterära texter. Jag har bakgrund som psykiatriskötare och brinner för att öka samhällets förståelse för, och integrering av, människor som lider av psykisk ohälsa eller känner sig annorlunda.

2018 deltog jag i skrivutmaningen ”Nanowrimo” (50 000 ord under november månad). Jag påbörjade då en novell som var tänkt att ingå i en samling av mystiska, spännande berättelser. Den fick ett eget liv och snart stod det klart att den skulle bli en hel roman med feelgoodkänsla: Relatörerna.

Relatörerna

Relatörerna

Per Mattias, Jonas, Christian och Harald är på väg mot medelåldern. Ingen av dem har haft någon långvarig relation. Med åren har de var för sig fördjupat sig allt mer i datorernas och nätets spännande och komfortabla värld. Samtidigt har de blivit socialt isolerade. En februarikväll inleder de fyra en filosofisk diskussion online som leder till att de börjar träffas IRL. Läs mer »
Sophie G Hallgren. Foto: Privat

Jag vill läsa och skriva om det som känns och bränns, relationer och svåra ämnen, gärna snårigt och lite skav, men ändå spännande och roligt. Mest skriver jag för barn och ungdomar.

När jag var liten älskade jag att läsa. Jämt gick, satt, låg och åt jag med näsan i en bok, skrattade, ryste och grät. Försökte också själv skriva en och annan rad. Drömjobbet blev förstås bibliotekarie, men skrivandet tappade jag bort på vägen. Tror det hamnade någonstans mellan jobbet, familjen, mataffären och tvättmaskinen. På en skrivworkshop återfann jag skrivglädjen och snart hittade jag berättelserna. Nu utbildar jag mig till skrivpedagog samtidigt som jag går skrivarkurs efter skrivarkurs, för det är så himla roligt. Drömmen är att kunna väcka samma känslor i det jag skriver som jag själv upplevt som läsare.

Min debutbok Flickan från andra sidan havet skrev jag för att jag som adoptivförälder vill göra allt jag kan för mitt barn, även när det ibland är omöjligt. Hoppas den kan hjälpa andra också.

Flickan från andra sidan havet

Flickan från andra sidan havet

Vem kan vara ledsen efter ett kalas? Jo, Maya. Hon fyller sex år idag, men är ändå inte glad. Hon saknade sin biologiska mamma på kalaset. För att trösta Maya berättar hennes adoptivmamma sagan om flickan från andra sidan havet.

I sagan räddar Elena sin älskade dotter från hunger och nöd genom att hitta en ny familj åt henne. Läs mer »

Humor och skrivande har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag började skriva serier när jag gick i lågstadiet och noveller i högstadiet. Mitt skrivande är främst inspirerat av den klassiska brittiska humorn. Jag hade inga idrottsstjärnor eller popstjärnor som idoler när jag växte upp utan min idoldyrkan handlade istället om humorgruppen Monty Python.

Eftersom mitt andra stora intresse var djur och natur fanns det egentligen bara två yrkesval: författare eller biolog. Min träffsäkerhet när det gäller felaktiga val ledde såklart till att jag istället valde teknik och pluggade till civilingenjör. Att ingenjörer, som per definition är tråkiga, skulle syssla med humor kändes såklart som en paradox varför skrivandet lades på is under flera år.

Under dessa år hämtade jag inspiration till framtida skrivande genom alla resor. Besökte alla sju kontinenter och runt femtio länder. Inget var dock mer magiskt än kryssningen till Antarktis. Finns nog nåt i allt jag skriver som är inspirerat därifrån.

Och så var de bara två

Och så var de bara två

Efter en händelserik kryssning på Nilen uppstod en oväntad romans mellan Asta och Evert, utan hänsyn till deras höga ålder. Trots att Astas väninna ansåg att till och med trädgårdstomten Rasmus var ett bättre val av make stundar nu bröllopet ute på en enslig ö i Östersjön. Läs mer »

Sara Hammarkrantz debuterar som författare. Foto: Simon Cederquist

”Men det ligger alldeles i närheten. Kom, vi åker dit.”

Cristina är blek och sammanbiten. Vi sitter utanför kyrkan där hennes födelseattest förfalskades. När jag nu vill dra med henne till klostret där hon föddes väller övergivenhetskänslorna över.

Vi har rest från Stockholm till Bogotá i Colombia. Hon har ett behov av ett vittne till allt det otäcka som hon plötsligt minns i vuxen ålder. Hon berättar, jag antecknar. Sedan lämnar hon mig på en sandstrand där jag skriver de första kapitlen på det som vi då tror ska bli en biografi och ett självhjälpsverktyg.

Några år senare får vi ett oväntat besked från bokförlaget.

”Det här är ett bra råmanus till en roman.”

Min värld kastas om. Jag är journalist och fackboksförfattare. En roman?

Friheten är lockande. Men var går gränsen mellan verklighet och fiktion? Ja, överallt. I varje mening jag inte kunnat lyssna på, i varje person som inte längre är i livet, i varje plats jag inte besökt. Men också på de platser jag besökt och de människor jag mött.  

Jag bestämmer mig för att anta utmaningen. Det är det svåraste och det roligaste jag gjort.

Cristina, din vilja bor i skogen

Cristina, din vilja bor i skogen

 

"Jag har alltid trott att jag skulle gå sönder om jag mindes. Men till slut har Cristina inget val. Minnena pockar på, skaver, kräver att få komma till ytan.  

Cristina, din vilja bor i skogen är baserad på en sann berättelse. En utvecklingsroman om en familj i tvärdrag mellan olika tidsepoker, kulturer och samhällsskikt. Läs mer »

Anna Rasegård. Foto: Anton Rasegård

Jag heter Anna Rasegård. Jag är 61 år, född och uppvuxen i Stockholm, men efter många år i först Göteborg och sedan Malmö landade jag nyligen i Ystad, där jag njuter av den historiska småstadens lugn tillsammans med make och katt. Härliga promenader längs havet ger näring åt min kreativa sida. Många rader i debutboken har tillkommit under vardagarnas tågpendlande till arbetet på Malmö Kulturskola.

Med en Fil. Kand. i litteraturvetenskap och dramatik i ryggsäcken arbetar jag sedan drygt trettio år som teaterpedagog. Skrivandet har gått som en röd tråd genom livet, från teaterpjäser för skolklasser till ett sjuttiotal publicerade veckotidningsnoveller inom feelgoodgenren. Både min man Rolle och min son Anton har alltid varit mycket stöttande och uppmuntrat mitt skrivande, även om det emellanåt inneburit att jag försvunnit in i min egen lilla bubbla.

Förutom att skriva sjunger jag i Skånska kören i Lund och längtar efter att återuppta ett gammalt intresse, keramik – att forma i lera.

Drömslottet bland vildrosor och äppelblom

Drömslottet bland vildrosor och äppelblom

Helena stirrar på annonsen. Drömslottet är till salu, farföräldrarnas hus uppe på Söders höjder. Både kåken och trädgården är förfallna, trots detta väcks en längtan ...
Hemma i Dalarna driver Helena Fridakulls handelsträdgård. Något kärvar i förhållandet till särbon Jörgen och hon kämpar för att hålla balansen i en alltmer tumultartad tillvaro. Läs mer »