Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Sara Gren. Foto: Märta Westholm

Det är med orden jag navigerar genom livet. Inte de ord som lämnar min mun utan de som lämnar min penna. Jag är oändligt tacksam för att jag alltid haft detta verktyg. Det har hjälpt mig att stå ut med känslor som varit för smärtsamma, det har hjälpt mig att sortera tankarna som dansat runt till förbannelse och yrsel. Det har fått mig att känna mig mindre ensam, mindre utlämnad.

Ett sådant överlevnadsverktyg bär jag med mig, i innerfickan på min hud. Men det är inte bara ett verktyg för överlevnad. Det är därtill en porlande glädjekälla. Där finner jag kreativitetens, fantasins och lekfullhetens glädje.

När jag nu debuterar, med diktsamlingen Timmar i glas, kliar det och kittlas mer än någonsin i skrivarsinnet. Alla budskap jag vill förmedla, alla känslor jag behöver uttrycka, all kreativitet jag vill dela med mig av – allt detta ligger och puttrar längtansfullt under ytan. Min bokdebut är bara början.

Timmar i glas

Timmar i glas

tänk om livet kunde levas
flera gånger per person
då hade jag kunnat pröva
flera vägar från en station

Timmar i glas är en diktsamling som utforskar rädslan och tryggheten inför tidens förgänglighet. Smärtande avsked och längtan efter något evigt gestaltas intill magiska ögonblick och tacksamhet för viktiga sekunder. Läs mer »

Debutanten Cecilia Cardot. Foto: Privat

Jag var sex år och lurade alla att jag kunde läsa. Mamma läste sagor och jag memorerade varje ord och mening, visste när ett blad skulle vändas och när berättelsen tog en ny vändning. Stolt kunde jag bläddra och återge hela historien från början till slut. Alla kompisar var imponerade förutom den smartaste flickan i byn som hade genomskådat mig och såg att min blick inte följde textraderna.

Idag behöver jag inte låtsas utan tar mina erfarenheter från resor till exotiska platser, människor jag träffat, konstig mat jag ätit och sätter ihop dem till meningar som blir till fängslande berättelser. Det här är min debut för att få skildra en unik historia med orden som fascinerat mig sedan jag var sex år. Det är mitt nya äventyr, lika spännande och skrämmande som att vandra i Mexikos djungler, dyka bland hajar eller äta färska sköldpaddsägg. Det är inte målet som är det viktiga utan resan dit, som så många ordspråk i världen hävdar. Jag kan bara instämma.

Cecilia Cardot är en pseudonym.

Falska löften

Falska löften

Anna och Jonas flyttar från byn i Blekinge till miljonstaden Lyon i Frankrike med sina två barn. Anna har stora förväntningar på sitt nya jobb som underrättelseanalytiker på en EU-instans och längtar efter att få bidra att göra världen bättre genom att bekämpa den ökade brottsligheten. Läs mer »
Alice Johansson och hennes mamma Johanna Krebs har skrivit en gemensam fantasyroman. Foto: Patrik Svedberg

Min dotter Alice var elva år när hon upplevde den stora skräcken för första gången. Den man känner när skolbiblioteket är utläst och man redan kan den egna hyllan på sina fem fingrar. Och trots det är man ändå inte tillräckligt gammal för de lite tyngre och blodigare böckerna i vuxenhyllan.

– Mamma, sa hon, jag har absolut ingenting att läsa. Jag har läst ALLT. Vad ska jag göra? Det är ju jättelänge tills jag blir stor.

Hon kunde inte dölja paniken och jag led med henne. Kom själv ihåg hur det hade varit.

– Tja, vi får väl skriva en egen bok, svarade jag.

Tanken hade faktiskt legat och grott hos mig ett tag. Ända sedan jag fick den där konstiga bilden om svettiga gympaskor i neonfärg på näthinnan från ingenstans. Först blev hon arg och tyckte att bokbristen var alldeles för allvarlig att skoja om. Sedan skrattade hon, för ingen kan väl komma på något så dumt som att skriva en egen bok. Det tog några veckor innan hon kom tillbaka och frågade hur vi skulle göra det.

Viskaren

Viskaren

Tänk dig att vara en helt vanlig tonåring och få en sjukdom som gör dig blind. Det är vad som hänt Emma, som precis har anlänt till en lägerskola för att lära sig anpassa sig till de nya förutsättningarna. Hon tillhör en av få lyckliga som fått en ledarhund, Santos. Fast Emma vill inte ha någon hund. Läs mer »
Linnéa Engström, debuterande författare. Foto: Märta Thisner

Jag föddes 1981 i Uppsala och bor i dag i Bromma. Tidigare har jag även bott i Samara, Ryssland. Jag arbetar som chef på en miljömärkning och har en bakgrund som politiker och tjänsteperson inom Miljöpartiet, bland annat som jämställdhetssamordnare på partikansliet och som ledamot i EU-parlamentet åren 2014–2019. På fritiden ägnar jag mig gärna åt karate, matlagning och snorkling. Jag debuterade som fack-författare 2013 med Klimatfeminism och 2017 släppte jag även Queen-fish – recept för en hållbar framtid. Jag var initiativtagare och föredragande för det första betänkandet i EU-parlamentet om kvinnor, jämställdhet och klimaträttvisa. 

Tillsammans var vi oslagbara

Tillsammans var vi oslagbara

En pappa utesluts ur Jehovas vittnen. Familj, vänner och sammanhang försvinner över en natt. Trettio år senare tvingas en dotter bort från sin plats i EU-parlamentet under förödmjukande omständigheter. Situationen påminner om pappans. Minnen som länge tryckts undan kommer tillbaka, och många frågor och tankar väcks. Läs mer »

Debutanten Lisa W Lindblom. Foto: Fotograf Marianne, Skellefteå

Mitt namn är Lisa W. Lindblom och jag bor i Skellefteå, men är uppvuxen i fjällbyn Klimpfjäll utmed Vildmarksvägen. Omgiven av de vackra och vilda fjällvyerna, läste jag massor och fastnade tidigt för fantasyberättelser där en tidig favorit blev Missne och Robin. Intresset fick växa till sig när jag flyttade till Umeå för mina universitetsstudier, då stadsbiblioteket i Umeå hade fler fantasyböcker att erbjuda och jag fick lära känna författare som Neil Gaiman, Terry Pratchett och Elizabeth Moon.

Skrivandet följde med mitt läsintresse och har utvecklats från barndomens imitation av mina favorithistorier, till att hitta och utforska min egen berättarröst. Brokblodet är den första berättelse att växa fram ur den processen och det har tagit tid att hitta fram till målet, med en spännande och utmanande väg att färdas längs. Precis som de vindlande fjällvägarna som jag fortfarande älskar så.

Brokblodet

Brokblodet

Vardagen i borgen på slätten slås sönder när soldaten och halvalven Vironia Aransdotter får besök av någon från hennes förflutna. Likt en vind blåser han in med dåliga nyheter och hon får i uppdrag att söka efter en försvunnen person. Någon som stått henne nära. När hon reser till sitt hemland utvecklas snart uppdraget till något mycket större. Läs mer »
Fatima Åsard, debuterande författare. Foto: Privat

Mitt namn är Fatima Åsard, jag är född på 70-talet och uppvuxen i förorten Rinkeby. Under många år arbetade jag på Fryshuset i Stockholm, i dag är jag utvecklingsledare på Studieförbundet, Vuxenskolan i Stockholm. Jag kallar mig själv för en social entreprenör då jag har grundat ett flertal sociala projekt som vänder sig till barn och unga i utsatta miljöer. I min strävan efter att förmedla kärlek till barn i utsatta miljöer vacklade jag en period på grund av en svår händelse i mitt liv och i det förlorade fotfästet för en tid. I dag står jag rakryggad med viktiga berättelser att förmedla, berättelser som visar en annan sida av förorten.

Jag är du, du är jag

Jag är du, du är jag

Romanen utspelar sig i nutid där ett brutalt övergrepp på en fjortonårig pojke leder till ett kidnappningsdrama i en förort i Stockholm. Vilket i sin tur utlöser en rad händelser där invånarna ställs mot varandra. Läs mer »