Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Åse Åsenlund. Foto: Jonas Nerbe

”Du borde skriva en bok om hur det var i tv-världen under 90-talet”, sa en vän för några år sedan. ”Om stalkern som förföljde dig.”

Det blev kicken i baken jag behövde för att även lyssna på rösten från insidan, den som ohörd knackat på så många gånger. Fokus, tänkte jag, gick ner i arbetstid och hyrde ut en del av mitt hus för att finansiera mitt tilltag. Jag fick flow och det blev en spänningsroman i storstadsmiljö. Färdig men outgiven.

Debuten blev istället en roman i feelgoodanda som utspelar sig i en fiktiv liten ort. Om en kvinnlig präst med dunkelt förflutet som chockar bygdens invånare med sin brist på impulskontroll och fördomsfulla människosyn.

När jag inte skriver jobbar jag med research för tv-programmet Malou efter tio. Det är fantastiskt att få tala med människor som bär på spännande och drabbande livsöden. En skatt jag har med mig i mitt skrivande.

Saligt uppdrag

Saligt uppdrag

Efter åratal av kringflackande prästliv har Ulrika Johannesson, 45, nått höjden av sin karriär som kyrkoherde i Vassätra, en gudsförgäten ort utanför Halmstad. Med bra lön, stort ansvar och vacker prästgård har hon äntligen hittat hem. Läs mer »

Virve Hedenborg. Foto: Fredrick Francke

När jag var barn älskade jag böcker fulla av dimmiga hedar, osaliga andar, tidsresor och tavlor som egentligen var fönster till andra världar, så när jag skrev mina första barnboksmanus var det givna teman. Men inget förlag nappade.

Då tänkte jag på andra böcker som gjort stort intryck, som Den långa vägen hem och Barnen från Frostmofjället. Jag ville skriva en bok om barn som klarar sig i ett äventyr genom att lita till sig själva och sina kunskaper. Så jag skrev Skärgårdsstorm. En bok som också handlar om gryende vänskap.

Jag har jobbat som journalist i över tjugo år. Det är ett spännande och roligt jobb, men jag hade sällan ork över till att skriva annat än artiklar. För några år sedan sadlade jag om till analytiker vid polisen. Det har gett mig lusten att läsa och skriva skönlitterärt tillbaka. 

Jag har tänkt att jag ska leta upp mina gamla skrivböcker från skolan. Kanske kan jag återanvända någonting? Men först ska Skärgårdsstorm släppas, och så ska jag skriva klart uppföljaren.

Skärgårdsstorm

Skärgårdsstorm

A.K. Sydegård debuterar som författare. Foto: Magnus Liam Karlsson

Allt börjar med en diffus dröm om att få skriva. Jag vet bara inte om vad. Så jag blir journalist och arbetar på tidning. Jag skriver om klosterbyggen och 5:2-metoden. Intervjuar popstjärnor och fotvårdsspecialister. En dag har jag gjort mina 10 000 timmar, plus några till. De där det sägs man behöver ha övat för att bli bra på någonting.

Då blir det en barnbok.

Jag trodde det var en deckare jag hade i mig. Eller kanske chick lit. Men det var en feelgood-bok för unga, om en tjej som är modigare än jag: smart, rolig och framåt. Som är nära att tjäna en miljon tack vare att hennes brorsa är lik Justin Bieber.

Hur blev det så?

Jag började skriva. Och jag visste redan från början att det skulle bli ett fartfyllt äventyr utan pekpinnar. Och att huvudpersonen skulle vara en tjej – som är rolig på ett galet sätt. Sådär som mest killar har fått vara i barnlitteraturen. Resten gav sig själv.

Av bara farten fick jag idén till bok nummer två. Den är redan på gång.

Bror till salu

Bror till salu

Det är en perfekt affärsidé och 13-åriga Zoe har allt som krävs: Ambitionen att bli världens yngsta it-miljonär. En mobil med bra kamera. Ett Instagramkonto med hundratusentals följare. Och förstås: en brorsa som ser exakt ut som Justin Bieber. Nästan. Läs mer »
Debutanten David Armini. Foto: Julia Carlström

Jag älskar att berätta. Tillsammans med barnen har jag skapat karaktärer som Sydpolstomten och Discoharen. Vardagen och egna erfarenheter finns ofta med som inspiration med uppväxt på Gotland och i Tanzania, att starta och driva företag, undervisa på Chalmers, pappa till fem barn, fågelskådning.

Redan i tonåren fanns önskan att skriva i långt format men försöken stannade vid några kapitel eller synopsis. För några år sedan klickade något i huvudet och så skrev jag en roman. Det var en milstolpe och just nu, med den första romanen i tryck, passerar jag en annan. Det är ett långsiktigt arbete och jag ser med tillförsikt fram emot att utvecklas som författare.

Det är stort att ge ut en roman, men det är större att arbeta med ord och formuleringar, att skapa världar och historier, att gestalta känslor, relationer och människor.

Det är med kärlek till livet självt jag ser fram emot fortsatt romanskrivande.

Röda siffror

Röda siffror

Leif Ström driver en omåttligt framgångsrik fond. Genom fyra ­personer i hans närhet får vi följa hur dåliga beslut, kortsynthet och egoism driver livet mot kollaps.Inga-Lill är gift med Leif och kämpar för att skapa mening i ett liv som definieras av maken. Läs mer »
Skådespelaren Ewa Fröling. Foto: Malin Nerby

Jag är en läsare. Har alltid varit. Som sjuåring tog jag en rejäl tugga.
Tog ner EN MOR från bokhyllan. En vacker inbunden bok ärvd från farmors bibliotek.
Det knakade alltid i böckerna då.
De doftade något obestämt gammalt och farmors parfym.
Först läste jag snabbt.
GUDSOMHAVERBARNENKÄRSETILLMIGSOMLITENÄR.
TACKOGONATT.
Under kudden låg BOKEN och väntade. När pappa gått då öppnades dörren till mitt rike.
Knirk. Sniffade lite på bokbladen. Sög på tummen och sedan bar det av.
Långt borta hördes pappas
SLÄCK!!!!!!
Du måste släcka
NU!!!!!!!!
Sedan stod han i dörrhålet han som aldrig läste och förstod ingenting.
Han som var en idrottskille och bara höll reda på målstatus och fintar.
Och på mig i bästa fall som var upp och ner och hit och dit och annorstädes.

MODER LIV
Alltings början så fick det bli när jag blev en författare.
Att bära sina barn.
Att få cancer i alltings början.
Att läka därifrån.
Att möta kärleken i samma stund.
Ett viktigt stråk.
Att läka att leva.
Att överleva.
Att ha tillit och styrkor och hög fallhöjd för att kunna omvandla
det som utmanade från hårrötterna.
Så.
Livets magi

Vad var det jag sa.

Det ordnar sig alltid Ewa lilla!
Det gör det.
Alltid.

Moder Liv

Moder Liv

Ewa Fröling, en av våra allra mest kända skådespelare, skriver en poetisk, stark och vindlande text om kvinnoliv och yrkesliv. Moder Liv utgår från det cancerbesked hon fick 2016 och berättar om året med otaliga sjukhusbesök och behandlingar; en tid av ångest, smärta och ilska. Läs mer »

Leif Appelgren, författare. Foto: Eva Lindblad

Dömt och klart!

Rådmannen i rättssalen har precis avkunnat dom i dagens huvudförhandling. Du slår ihop åklagarakten du har framför dig och antecknar domslutet på omslaget. På andra sidan salen gör försvarsadvokaten detsamma med sin akt. Den åtalade förs i handfängsel bort av häktets transportpersonal. Och sedan … glömmer du förhandlingen och den dömde? Med tiden kanske en del faller i glömska, det kommer ju hela tiden nya mål. Men många fall och livsöden etsar sig också fast, berör och väcker frågor. 

Det som spelas upp under en brottsutredning och rättegång är en provkarta över allt från det högsta till det lägsta hos människor. Från storhet och imponerande mod till avskyvärda handlingar. I kontrast till dramatiken kan ibland också humorn oväntat dyka upp och förlösa med skratt, så länge nu skrattet är med och inte åt någon. Brottmålens ensemble av domare, advokater och åklagare, för att inte tala om kriminalpoliser, är också ofta starka karaktärer.

Jag har i rättssalar mött en växande skara av händelser, människor och livsöden som det är omöjligt att ställa sig likgiltig inför. Med tiden en sorts smältdegel av mänskligt beteende som väntar på att stöpas om till nya berättelser. Det här är en sådan.

Ingen ond man

Ingen ond man

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-04-27
  • ISBN: 9789179035440