Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Författaren E-L Neander
Författaren E-L Neander. Foto: Kerstin Björnström.

Det är jag som är E-L Neander. Född och uppvuxen i Kungshamn, där (eller däromkring) mina släktingar på båda sidor har bott sedan flinta för att göra upp eld var det nya heta. Som barn älskade jag att läsa sagor som bottnade i folktro, befolkade med massor av olika väsen. Jag blev också tidigt indoktrinerad i deckarformatet på TV, och med hjälp av Kitty, Fem-böckerna och Agatha Christie.

Senare bodde jag i Paris där jag bland annat pluggade International CommunicationEuropean Politics och Europe Through Its Culture – och fick grotta ner mig i europeisk mytologi. Internationella relationer när jag var tillbaka i Sverige. Och slutligen Global Political Economy på School of Global Studies på Göteborgs universitet. Särling och Gränsland-serien är ett sätt att utforska alla dessa element och samtidigt få skriva ”hittepå”  – det bästa som finns! 

Jag träffade aldrig någon fransman – som var planen – utan en värmlänning, vi hamnade på västkusten och inte på kontinenten, och har två döttrar. Vi älskar alla att vara ute i naturen, antingen på någon vandringsled eller vid/på havet. 

Precis som karaktärerna i Gränsland-serien.

Särling

Särling

Författaren och läkaren Mikael Andersson. Foto: Lena Lee

Jag heter Mikael Andersson och bor tillsammans med min fru och våra två barn i Umeå. Jag jobbar som överläkare på ögonkliniken på Norrlands universitetssjukhus, med inriktning på näthinnekirurgi.

Samhällsvetenskaplig linje på Dragonskolan (den skola där skolskjutningen i min debutbok Den som illa gör utspelar sig). Efter studenten jobbade jag ett år på kibbutz Glil Yam. För den som inte är bekant med volontärkulturen (som numera i stort sett upphört) så var den för unga vuxna på sjuttio- och åttiotalet en möjlighet att utan större ekonomisk uppoffring ”se världen”.

Under läkarutbildningen tillbringade jag ett halvår som auskultant på ett sjukhus i Vietnam, en erfarenhet som lärde mig hur livet och villkoren ser ut i ett land präglat av knappa ekonomiska ramar men också hög arbetsmoral (det här var 1991).

Jag har jägarexamen, men har aldrig jagat. Jag flög sjöflyg i början av tjugohundratalet, men slutade när vi fick vår första son 2004. Jag har åkt tretton Vasalopp och jag är vår familjs sämste förlorare.

Den som illa gör

Den som illa gör

Efter en skolskjutning i Umeå hittas en tonåring död med ett automatvapen i händerna. Men brottet visar sig vara mer invecklat än det först framstår. Kommissarie Roland Fransson leds in på en snårig väg där spåren leder till försvunna miljoner ur regionens kassor, en desperat läkare med spelskulder och en galenskap som driver människor att göra oförlåtliga handlingar. Läs mer »

Författaren Anette Marjeta. Foto: TonAPhoto.

Redan som väldigt ung sökte jag efter svar på livets allehanda mysterium.

De djupa frågorna följde mig och 1995 korsades min väg av en kvinna med samma sökande. Den resan tog med mig på fantastiska upptäckter bortom illusionen och där fanns svaren.

Resan blev omtumlande på många sätt. Mer och mer såg jag livet med nya ögon och dörrar öppnades till helande, vilket gav mig en stor skjuts i min inre utveckling och självklart gjorde det ont många gånger eftersom resan bortom illusionen väckte undermedvetna/undertryckta känslor och det lärde mig ännu mera om hur transformationer av känslor behöver göras för att nå helande i grunden.

Med tiden växte tryggheten inom mig och jag förstod mer och mer meningen med illusionen, att den vill vara oss till hjälp.

Spegelarbete bortom illusionen är idag en vardag för mig.

Jag önskar dig en mycket berikande och helande resa med boken.

Säg inte förlåt är min första roman, men jag har dessförinnan varit dramatiker i många år och skrivit en hel del pjäser för scener runt om i Sverige och i Norden. Så skrev jag också manus till filmen Freud flyttar hemifrån, den första svenska judiska spelfilmen. Min kortroman är dialogdriven och det är ingen tillfällighet. Jag växte upp i ett kaos av ledsna ögon, hårda ord, värme och sarkasmer. Att skriva dialog har varit som att karva ut en frihetszon för mig själv, en lustgård. För roligt har det alltid varit att låta karaktärerna ta över och göra allt detta som jag i verkliga livet inte har klarat. Skrivandet  har varit en revansch.

Huvudpersonen Simone i min roman drabbas av cancer och tror att hon ska dö. Vi följer henne under några obarmhärtiga vårmånader då nära relationer till man, dotter, väninna sätts på prov. Hon gör många ”fel”, är en antihjältinna liksom många av de kvinnor som jag har gestaltat i mina pjäser. 

Säg inte förlåt

Säg inte förlåt

Skitsnack, en cancersjuk är inte otrogen, en cancersjuk överlever!  I den dialogdrivna kortromanen Säg inte förlåt drabbas samtalsterapeuten Simone av cancer och tror att hon ska dö.

Vi följer henne under några obarmhärtiga vårmånader då nära relationer sätts på prov. Också det egna jaget prövas hårt. Läs mer »

Felicia Ferreira. Foto: Privat

Som en nybliven 22-årig mamma trodde jag att jag var alldeles ensam om att må dåligt efter förlossningen. Ensam om att ha genomgått en traumatisk förlossning. Ensam om att ha smärta i underlivet. Ensam om att vara inbillningssjuk eftersom vården sa att ”allt ser fint ut” men det kändes absolut inte fint. Vad skulle jag göra? Ingen pratade om fysiska och psykiska förlossningsskador överhuvudtaget. Det fanns inga andra alternativ utom att normalisera mina skador och min traumatiska förlossningsupplevelse. Precis som tusentals andra kvinnor gjorde och fortfarande gör. 

”Allt ser fint ut” har blivit ett klassiskt uttryck inom förlossnings- och eftervården. Ett uttryck som nedvärderar och kränker kvinnor när de söker vård för sina fysiska förlossningsskador. Bakom uttrycket döljer det sig okunskap och kompetensbrist hos vårdpersonal såsom barnmorska, läkare och gynekologer. Ett uttryck som ödelägger många kvinnors liv där vardagen präglas av ett trasigt underliv, analinkontinens, smärtor, skamkänslor samt psykisk ohälsa. Att normalisera fysiska och psykiska skador, obstetriskt våld (förlossningsvåld) och avsaknad av adekvat hjälp är ett hot mot kvinnohälsa och mänskliga rättigheter. 

Idén till min bok föddes när jag satt i bilen på en parkeringsplats utanför barnmorskemottagningen efter mitt besök hos en fantastisk barnmorska som bekräftade mig, mina skador och min upplevelse. Berövade underliv och själar lyfter dessa kvinnors berörande berättelser och riktar rampljuset mot vår svenska förlossnings- och eftervård. 

Berövade underliv och själar : om förlossningsvård och svårläkta sår

Berövade underliv och själar : om förlossningsvård och svårläkta sår

Att föda ett barn är något av det mest omvälvande en människa kan uppleva. Rätten till en säker och trygg förlossningsvård och eftervård är därför något som bör vara självklart. Men så tycks det inte vara i dagens samhälle. Upprop efter upprop på sociala medier belyser den svenska förlossningsvårdens tabubelagda sida. Läs mer »
Författaren Anna Welin
Författaren Anna Welin. Fotograf: Emma Larsson.

Jag möter dem varje dag i mitt arbete, barn som är i behov av vuxna som orkar älska och trösta, med vetskap om att barnet kan ryckas ifrån dem om de biologiska föräldrarna skulle må bättre.

Socialtjänsten letar desperat efter familjehem. Om detta ville jag skriva. En skönlitterär bok. Om de biologiska föräldrarna som ofta själva drabbats hårt av livet. Om barnen som behöver få sina behov tillgodosedda för att kunna utvecklas. Och om familjehemmen. Om socialsekreterarna. Allt lidande och all kärlek. Om hårt arbete. Att vara socialsekreterare är inte ”bara ett jobb”.

2007 började jag arbeta inom socialtjänsten. Jag hade då arbetat ett antal år som journalist och blev enormt frustrerad när jag läste artiklar eller såg TV-inslag som på ett onyanserat sätt beskrev den verklighet jag mötte. En verklighet som ofta döljs bakom sekretess.

I min skönlitterära bok ”För barnets bästa” har jag försökt fånga familjehemsvårdens själ så som jag upplevt den.

För barnets bästa

För barnets bästa

En drabbande roman om en liten flicka och de vuxna i hennes närhet. Saga är bara sex månader gammal när hon omhändertas av socialtjänsten. En granne hittar henne i en barnvagn under en balkong, övergiven och undernärd.

Bara några våningar ovanför försöker hennes mamma begå självmord. Läs mer »