Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Debutanten Maja Björklöv. Foto: Pressbild

Med boken Äktenskapet har jag försökt göra en litterär relationsroman av någonting jobbigt.

Inledningsvis var skrivandet en berättelse om otrohet. Ett sätt att efter ett decennium lägga det bakom mig. Få mer distans än bara tiden. Sätta punkt. Men efterhand växte historien.

Den kom att handla om mer; ett utforskande av tillkortakommanden, förälskelse, klass, ilska, tystnad, vänskap, jämvikt, acceptans. Framförallt om livet mellan trettio och fyrtio, när man har småbarn och ska försöka få ihop vardagen med familj och arbete. Den tiden av livet då man inte ens hinner läsa en bok.

Först skrev jag under semestrar, kvällar och helger, sedan på heltid. Jag har gått två år på Skrivarakademins heltidsutbildningar. Det var fantastiskt.

Innan arbetade jag i trettiosex år i reklambranschen. Efter många år med korrekturläsning och samtal om reklamtexter så har jag ett språk som förhoppningsvis är ovanligt lättbegripligt. Förebilden är Bodil Malmsten.

När jag inte skriver, läser eller är ute med hunden, då simmar jag. Förra året lärde jag mig att göra voltvändningar, det är jag också stolt över.

Äktenskapet

Äktenskapet

 

De var lyckliga, Hanna och Mårten. Familjen, huset, resorna. Det var ett bra liv. Och nu. Familjeidyllen som slits itu.  

Efteråt. Genom närtid, nutid och dåtid försöker Hanna förstå.
Vilka de var och vilka de blev.
Trohet, godtrogenhet, otrohet? Klass? Makt, tigande och vanmakt. Obalans, jämvikt. Ilska, kyla, irritation. Läs mer »

Debutanten Philomène Grandin. Foto: Carla Orrego Veliz

Jag är uppvuxen bland ord, konst och musik. Mitt i kärlek och mitt i Stockholm. Ibland fanns sedlar i pappas ficka, ibland fanns inget. Ibland kom journalister som ville veta hur pappa kände Bob Dylan, Patti Smith, Allen Ginsberg och en massa andra. Ibland tittade jag och pappa på folkdansare som hade på sig knätofs. Jag levde i en svensk värld med dagis, skola och fritids och så en annan fylld av konserter och minnen från pappas tid i New York. Ett eko från 60-talet när hans Folklore Center var ett mecka för musiker och poeter.

Var vi än var fanns pappas och min dagbok alltid med. Vi skrev, han i sin lilla och jag i min stora. Så fortsatte jag att skriva, som tonåring, som vuxen, som mamma och till sist som den dotter jag blev till ett pappabarn. Jag skrev om allt det vackra och allt det svåra, om alzheimer, farväl, fattigdom och hemlöshet, om glädjen att få dansa med honom, både som liten och på Nobelbanketten 2016. Jag skrev om ”true pure love” som pappa skulle säga.

Glöm allt men inte mig

Glöm allt men inte mig

Det är 80-tal och Philomène och hennes pappa lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Pappa är Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg.

Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens. Läs mer »

Debutanten Per Starke. Foto: Mikael Ringlander

Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Jag har studerat teologi i sju år, med inriktning mot religionsfilosofi. Därefter har jag gjort en chefskarriär inom diverse branscher: IT, forskning och utbildning, rehabilitering, hotell och vård. Idag arbetar jag som chef inom Svenska kyrkan med ansvar för hela Svenska kyrkans digitalisering och samverkan inom IT, administration, lönehantering och ekonomi.

Jag har tre vuxna barn och bor på en ö på västkusten, där jag ägnar mig åt mina fritidsintressen segling, havskajak och idéhistoria.

Min debutroman Den florentinska liljan är första boken i en planerad svit om Europas utveckling från 1400-talet till idag. Jag arbetar också med en bok om ledarskap, där modern ledarskapsteori exemplifieras genom FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

Den florentinska liljan

Den florentinska liljan

Ett underbart vackert litet flickebarn med mörkt yvigt hår föds 1420 på studentområdet i Padua norr om Florens. Kommer skandalen leda till att kvinnor förbjuds på universitetet? I hennes omedelbara närhet finns de tre studentkamraterna Cusanus, Toscanelli och Cesarini. Den första gav oss en modern vetenskapssyn. Läs mer »

Debutanten Johan Arnerlind. Foto: Karl-Henrik Larsson

I större delen av mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat med att skapa koncept för att få människor att lyckas komma igång med sin träning och fortsätta träna – att etablera en träningsvana. Från Personlig Tränare till koncernledande positioner för en av Nordens största träningskedjor.

Min största drivkraft och passion för branschen är och har alltid varit att göra skillnad för människor och göra träning till något enkelt – så att det blir av. Att lägga fokus på ATT träna snarare än vad eller hur. Jag vet hur jobbigt det första steget till träning kan vara för många, men också hur liten insats som behövs för att höja din livskvalitet.

För tre år sedan slog mig tanken att paketera min erfarenhet, kunskap och filosofi till en bok och metod som många kan få hjälp av, och nu är den äntligen publicerad.

Bokens syfte är att få dig att ta de första stegen till träningsvana, och bli en person som mår bättre, har mindre ont och orkar det du vill i vardagen.

Jag är 35 år, älskar att umgås med min familj och vänner – gärna utomhus. Min egen aktivitetstid lägger jag gärna på ultradistanslöpning, styrketräning, golf och kite-surfing. 

Den enkla vägen till träningsvana - en metod av Johan Arnerlind

Den enkla vägen till träningsvana - en metod av Johan Arnerlind

Det finns många böcker om hälsa och träning på marknaden, men detta är inte en i mängden. Den enkla vägen till träningsvana är en unik bok som ger dig precis det du behöver – den enklaste möjliga metoden för att komma igång och, framförallt, fortsätta med din träning. Läs mer »
Författaren Cecilia Johansson. Foto: Pernilla Pedersen

Böckernas magiska, föränderliga och outtröttliga mångfald av världar har alltid varit en del av mitt liv. En härlig tillflykt och paus från vardagen, ett sätt att slappna av och ladda batterierna, men också som sällskap under regniga, ensamma dagar.

Läs- och skrivintresset väcktes tidigt. Jag påverkades mycket av min familj. Mormor, mamma och storebror var storläsare. Mamma och pappa läste högt för mig ända tills jag insåg att det gick snabbare att läsa själv. Otaliga kvällar gömde jag mig under täcket med ficklampan för att smygläsa efter läggdags. Och vilken inspiration det gav, både till lekfulla äventyr, och berättelser som klottrades ner i små anteckningsböcker; men oftast bara blev halvfärdiga.

Jag skriver gärna för blandade åldrar, låter idéerna styra riktningen. Men oavsett vilken åldersgrupp jag skriver för, kommer min förtjusning för spänning, äventyr och fantasy och mitt intresse för det andliga och mediala, på något sätt alltid synas som en röd tråd genom mina böcker.

Den vilsna världen

Den vilsna världen

För sjuttonåriga Sofia är världen ett kaos av känslor, förluster och utmaningar. Hennes pappa har varit försvunnen i ett år, och när familjens hus brinner blir det för mycket för Sofia. För att få lite lugn i sitt liv flyttar hon in hos sin bästa vän. Men ödet vilar inte. Hon kastas in i oförklarliga händelser som hon tvingas försöka förstå. Läs mer »

Kristina Aspemo. Foto: Særún Hrafnkelsdóttir

Oväntat och mitt i livet dog min älskade Gösta av en hjärnblödning. Jag fullkomligt överöstes av omtänksamma hälsningar från människor. Kraften att svara alla fanns inte, utan istället skrev jag om sorgen på Facebook. Det jag skrev berörde, och ett frö om att en dag skriva en bok föddes.

Min önskan är att skänka tröst och hopp. Hopp om att det går att överleva, och finna mening, även efter att det värsta har hänt. Och tröst i att du som sörjande inte är ensam eller har blivit tokig. Din sorg är en frisk reaktion på en förlust, även om du vissa dagar inte ens orkar stiga upp eller det tar mycket längre tid än du önskat att må bättre.

Boken handlar om det svåra, men min önskan är att du efter att ha läst den ska känna dig mer levande med ett hjärta som slår lite starkare än tidigare.

När det värsta händer : ett år av djupaste sorg, kärlek och förundran

När det värsta händer : ett år av djupaste sorg, kärlek och förundran

Jag sitter längst ut på en stol intill din säng och håller dina händer i mina. Alldeles nyss har jag kysst dig på kinden för sista gången och viskat Hej då, älskling. Du är fri att gå. Du ligger så fridfullt på sidan, vänd mot mig. Jag vill stryka dig ömt över kinden, men förstår intuitivt att jag ska låta bli. Läs mer »