Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Helena Berglund. Foto: Elvira Berglund

Jag minns känslan av eufori när jag knäckte läskoden med böckerna om Pelle Svanslös. Plötsligt fick jag tillgång till nya världar och de mörka kalla vinterkvällarna i Umeå fylldes av berättelser från när och fjärran. Snart började jag själv att skriva. Först dikter och korta berättelser, senare låttexter. Under många år hade jag skrivandet som en hobby men till slut ville jag ge det mer tid. Att bli författare verkade ouppnåeligt så jag läste journalistik istället och började arbeta som frilans. Min nyfikenhet avgjorde vad jag skrev om. Det blev mestadels artiklar om psykologi, personlig utveckling och en hel del författarporträtt.

Jag tycker om att lära nytt och nyfikenheten är min drivkraft. Genom skrivandet undersöker jag min omvärld; mänskliga relationer, konflikter, försoning. Allt möjligt som pågår runtomkring mig och i världen kan bära på ett frö till en berättelse. Fantasin har inga gränser, den kan ta mig vart jag vill.

Du klarar det, Lisa!

Du klarar det, Lisa!

Lisa stirrar på den glödande cigaretten. – Kom igen! Testa! säger Filippa. Även om Lisa helst velat slippa vill hon inte att tjejerna ska tycka att hon är feg. Allt snurrar i huvudet när hon drar ett bloss och snart kommer hela frukosten upp på köksmattan. I panik springer Lisa därifrån. Fan. Varför blir det alltid såhär med Filippa. Läs mer »
Författaren Sabine Schulz-Svensson. Foto: David Kummerfeldt.

Svag för det skrivna ordet, några skrivarkurser och efter närmare 40 publicerade noveller ibland annat veckopress och antologier tar jag nu steget och släpper min första skönlitterära bok. 

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter. En skröna som grundar sig i historien om min farfar som ”försvann” för att dyka upp närmare 10 år efter sitt försvinnande. Historien utspelar sig ibland annat Malmö och Blekinge skärgård.

Jag hittar min inspiration i min omgivning, samtal som jag råkar höra, ord som hänger sig kvar och inte minst möten med människor. Alla bär på en historia och den tar jag tillvara.

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter

Skärgårdsdrömmar och familjehemligheter

Rebecca tar över en fiskarstuga på Hasslö och hittar en gammal koffert. Väl gömda minnen från andra världskriget, rykten om ett mord och en tysk soldat på flykt, flyter upp till ytan.
Medan hon kämpar med egna problem försöker hon lägga ihop pusselbitarna. Men tiden är knapp. De få som kanske vet sanningen finns snart inte längre. Läs mer »
Dag Liljekvist. Foto: Sinikka Liljekvist

Berättelser om helt vanliga människor, med helt vanliga jobb och helt vanliga liv som hamnar i högst ovanliga, ibland direkt farliga, situationer och hanterar det efter förmåga. Så gott de kan helt enkelt. Tycker att det här är ingredienser som kan skapa en viss dynamik i en berättelse.

Yrkesmässigt har jag en brokig bakgrund med en del olika jobb. Är utbildad byggnadssnickare och har jobbat några år i branschen. Har också arbetat en hel massa år som väktare. Så det har genom åren blivit många nattliga timmar i tomma nedsläckta lokaler. Ensam med bara de egna tankarna som sällskap. Inte så dumt faktiskt. Kan till och med vara kreativt. I mer än tjugo år har jag även varit hyfsat framgångsrik som korsordskonstruktör under signaturen DaLi-X.

Vid sidan av har jag alltid skrivit en del. Och nu är det dags att komma ut ur garderoben, ja som författare alltså.

Dalmatinerbalkongen

Dalmatinerbalkongen

Halmstad 2001. Finn Ekdahl är nybliven singel och nyss inflyttad i drömlägenheten där det från början var tänkt att han skulle ha levt i tvåsamhet tillsammans med Vera.
Ett stort bokskåp, som han känt sig påtvingad att ta emot av den förre lägenhetsinnehavaren, kastar en mörk och dyster skugga där det står längs en vägg. Läs mer »
Kristina Uggla med omslaget till boken Visst har Max flax? Foto: Privat

Jag har ända sen jag var barn älskat böcker – att bli läst för, läsa för både mitt eget och andras barn. Nu är jag en storlyssnare på ljudböcker. Det i kombination med att jag är en kreativ person som tycker om att skapa på olika sätt, gjorde att en barnberättelse med illustrationer började ta form i mitt huvud – om den lilla Ugglan Max. Under något halvår så slukade Ugglan Max mitt liv under skapandeprocessen. Detta var för cirka 10 år sen, för sen flyttade Max in i garderoben men dök då och då upp i mina tankar … för inte ville jag gömma min berättelse där. Jag vill ju dela med mig av min berättelse till alla barn. Så nu debuterar jag som barnboksförfattare och känner redan att nästa berättelse om Ugglan Max börjar gro inom mig.

Visst har Max Flax?

Visst har Max Flax?

Författaren Kristina "Tina" Uggla berättar:

En berättelse om vänskap och att aldrig ge upp. Grunden till att en berättelse tog form hos mig är att jag ägnat hela mitt yrkesverksamma liv till våra viktiga barn - Framtidens makthavare. Jag har arbetat som förskollärare över 20 år. Läs mer »

Debutanten Alex Bennheden. Foto: Lina Nylander

Jag har under mitt skrivande liv ofta fått höra att jag förmedlar en stark igenkänning. Framförallt humor. Därför har jag ofta varit en smula förvånad över att människor skrattat eller tyckt om det jag skrivit, kanske eftersom jag bara skriver det jag ser. Att de där små detaljerna som vi alla ser eller är med om tas för givet av så många och att de helt enkelt missar det humoristiska i sammanhanget. Att man känner sig mer naken om man är naken i skor, mäns ovilja att fråga om vägen eller det märkliga i att spara barns mjölktänder. Sådana saker.

I stället för att enbart fokusera på det roliga djupdyker jag i min debutroman på samma sätt inom alla de okontrollerade känslor man hade som tonåring den där sista sommaren innan man blev vuxen. I det här fallet hände det i en liten stad på västkusten sommaren 1998 när tre vänner var med om liv, ångest, död och en jävla massa cyklande.

Jag hoppas att du kommer skratta, gråta och allt däremellan.

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin

Detta är en berättelse om saltstänkta, ljumma vindar i en liten sommarstad den där sommaren när Sverige inte spelade fotbolls-VM i Frankrike. Den där sommaren när en oskiljaktig trio var med om liv, ångest och död. Läs mer »
Debutanten David Kamali. Foto: Daniel Olsson

Jag är född 1996 i Mashhad, Iran, i en sträng familj. Jag växte upp under ogynnsamma förhållanden, och böckerna blev min räddning. När jag var 15 år gammal hittade jag en bokhandel som sålde böcker som var förbjudna på grund av sitt innehåll, och jag köpte en Bibel. Jag började läsa Bibeln och då kom Jesus in i bilden, och hans ledarskap och ”view of life” förvandlade mitt liv. Jag valde att tro på honom, trots att det var olagligt. Året 2014 blev jag tagen av rektorn på min skola med Bibeln i min väska, och då insåg jag att jag inte kan stanna i Iran längre. Jag flydde mitt hemland och kom till Sverige, och Sverige blev mitt hemland. Boken Her Melanin, Her Skin kom till när jag insåg att vår ”mess” är en del av vårt ”message”. Utmaningen blev att försöka beskriva en berättelse som är baserad på sanna händelser i form av poesi, men jag intalade mig själv att ”if it doesn’t challenge you, it won’t change you”.

Her Melanin, Her Skin

Her Melanin, Her Skin

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2021-07-07
Passionate, sensitive and affectionate,
Her Melanin, Her Skin is a poetry collection of touching and tender emotional power.
Its story covers the joyous and sometimes heartbreaking relationship of two young lovers and their fiery romance, but it also targets social issues such as racial segregation and domestic violence. Läs mer »