Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

De senaste debutanterna

Helén Wigh debuterar som författare. Foto: Fredrik Jernberg

I debutboken Järnmärkt har en värld som återspeglar människoöden byggts upp utsprungna från platsen intill mitt barndomshem Högbergsfältet, Persberg. Ett gruvfält vars historiska vingslag manar mig att väcka ljudet av hammarslag mot sten till liv. Tillåter mig fantisera om fattigdomen som präglade området, barnen som hjälpte till både på gruvfältet men även långt nere i djupet. I min släkt finns flera gruvarbetare och min mammas morbror har varit en flitig berättare som levnadsgjort gruvarbetet och slitet i byn.

Att min debutbok omfamnar historien och platsen där jag vuxit upp är för mig givet, även om mina kommande alster inte stannar kvar i just den lilla gruvbyn i Värmland. Däremot kommer mitt författarskap fortsätta omge sig av de värmländska skogarna och miljöerna. Och det är ett författarskap jag först inte trodde var möjligt. En dröm jag aldrig ägde för jag trodde inte att sådana drömmar kunde leva inom mig. Tills nu.

Järnmärkt

Järnmärkt

»Helén Wigh har inlett ett författarskap som lovar gott för framtiden. Hennes språk är klart som vatten.« Ölandsbladet

»Helén Wighs Filipstad noir är sensationell. Herregud, vilken skröna, vilken berättare.« Lasse Anrell, Nya Wermlands-tidningen

Värmland, 1858. Läs mer »

Debutanten Sofia Bergström. Foto: Stefan Tell

Redan i mammas mage föddes en livslång fascination för det mörka och makabra. 

När mitt fostervatten vibrerade av distade gitarriff och dundrande dubbelkaggar på en konsert med hårdrocksbandet Candlemass förseglades mitt öde. Där och då visste nog det där lilla fostret att hon skulle dedikera sitt liv till mystik och melankoli i både toner och texter.

Så småningom räckte det inte enbart med ond bråd död dånande ur högtalarna. Som liten flicka fann jag även fara och fasa i skönlitteratur och skräckfilmer.

Först i vuxen ålder insåg jag att historieböckerna kryllar av hemskheter av olika slag, som tider och omständigheter då en sketen förkylning var detsamma som ett dödsbud.

Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat ana att jag en vacker dag skulle sitta på jobbet och skriva om blodiga kräkkaskader, ruttna näsor som trillar av och soldater som bajsar ihjäl sig.

Ärrad och frälst vandrar jag vidare i en underbart härlig tillvaro av hårdrock, hemskheter och historia.

Världens hemskaste sjukdomar

Världens hemskaste sjukdomar

Inget för kräsmagade

Humorfylld faktabok om historiska farsoter som bygger på hyllat barnprogram. Följ med på en ruskig tidsresa där syskonen Maxi och Lo får prova på tio av de värsta sjukdomarna som har plågat Sverige. Barnen blir smittade med pest, kolera, karies, dysenteri och många fler. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Läs mer »

David Waskuri, psykolog och debuterande författare. Foto: Brand New Content

Jag har skrivit den här boken eftersom jag vet att det går att göra mycket för att förebygga psykisk ohälsa i allmänhet och utmattning i synnerhet. Jag ser ett stort behov av bättre psykologisk kunskap i samhället. Psykisk ohälsa, speciellt bland unga, ökar hela tiden, men samhället hänger inte riktigt med, eller prioriterar fel. Man riktar sina insatser mot de som redan mår dåligt, eller skickar dem till vårdcentralen eller HR när problemet redan är ett faktum – trots att man hade kunnat hjälpa dessa personer mer om man istället jobbat förebyggande. Genom att agera före hade man kunnat ge dem verktyg för att tänka på och hantera sin återhämtning, sina tankar, känslor, beteenden och relationer på daglig basis, och på det viset avsevärt minska riskerna för att de senare ska hamna i problem.

De verktyg som presenteras i denna bok fungerar både för den som vill förebygga en utmattning och för den som redan har drabbats av utmattning. Har du stora problem och känner att boken inte räcker för dig kan du söka professionell hjälp.

Min dröm är att skapa en värld där alla människor har grundläggande kunskap om psykologi eftersom jag tror att världen hade mått mycket bättre då. Det finns så mycket evidensbaserad psykologisk kunskap som verkligen kan hjälpa personer som riskerar att bli utmattade, deprimerade eller att drabbas av ångest, eller som har problem med sin självkänsla och sina relationer.

Nära gränsen : så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad

Nära gränsen : så använder du psykologens verktyg för att inte bli utmattad

Upplever du att du är på väg att bli utmattad? Eller har du redan gått in i väggen och är på väg tillbaka? Det här är självhjälpsboken som lär dig att se och motverka syndromet innan det är för sent, särskilt om du inte har möjlighet att gå till en psykolog för att reda ut problemen. Läs mer »

Debutanten Stephan Mangold. Foto: Marie de Verdier

Hur hänger allt ihop? Under hela mitt liv har jag drivits av en nyfikenhet på naturvetenskapens olika modeller för att förklara världen.

Mina föräldrar flyttade till Sverige som arbetskraftsinvandrare från det krigsskadade Europa. Min nyfikenhet togs på allvar och stimulerades av både mor och far. Idag är jag mycket tacksam för fars tekniska uppmuntran och mors humanistiska grundsyn.

Jag utbildade mig på Chalmers och är docent i Innovationsteknik. 1993 grundade jag Experimentum, ett vetenskapscenter. Den här boken är en sorts förlängning och fördjupning av de experiment som utgjorde kärnan i vetenskapscentret. Jag har alltid varit intresserad av kaosteori, relativitetsteori och kvantteori, och det har blivit drivkraften att skiva den här boken om hur allt kan hänga ihop i det holistiska paradigmet som vi nu befinner oss i.

2005 tilldelades jag Gustaf Dalén-medaljen för min verksamhet med Experimentum, den finaste utmärkelse en chalmerist kan få av Chalmersska Ingenjörsföreningen.

Vad väger en tanke? : det holistiska paradigmet

Vad väger en tanke? : det holistiska paradigmet

Nyfikenheten driver oss framåt – till nya frågor, till nya överraskande svar. Stephan Mangold, fysiker och uppfinnare, skriver om de stora naturvetenskapliga frågeställningarna på ett lättbegripligt sätt i sin tankeväckande populärfackliga bok Vad väger en tanke? Det holistiska paradigmet. Läs mer »

Frida Herrgård. Foto: Margareta Andersson

Jag har alltid skrivit. Skrev min första dikt när jag var åtta år gammal efter att mamma hade förklarat för mig vad en dikt är. Jag älskar dig, du älskar mig, vi älskar varandra. Om nån gång vi skiljes åt, är vi tillsammans även då, även då.

När jag inte skriver läser jag. Att läsa är att resa, sägs det. Men även att skriva är att resa, tycker jag. Det är spännande att se vart orden tar mig. Jag vet aldrig på förhand hur det ska sluta. Jag kan ha en idé om vad jag vill förmedla, men sällan mer än så. Det skulle vara för tråkigt. Inte alls som att resa. 

Längden av ett ögonblick skrev jag på svala caféer den heta sommaren 2018. Jag ville förmedla en lärdom som år av sjukdom givit mig. Något om vad livet innebär. Vad som betyder något – alltså verkligen betyder något. Något om vad som finns kvar när allt det där yttre har skalats bort.

Längden av ett ögonblick

Längden av ett ögonblick

En morgon när J vaknar hemma i radhuset känner hon att något är fel. Hon lämnar sin dotter i sängen och går ut i hallen där hon finner en främmande man med kniv. Vem är han och vad vill han? Mannen tvingar ut henne i köket och kräver att hon slår sig ner vid köksbordet, om hon inte gör som han säger hotar han att skada hennes dotter. Motvilligt lyder J. Läs mer »

Daniel Andersson. Foto: Privat

Skrivandet har funnits med mig så länge jag kan minnas, även om det i många år bara var en periodvis hobby utan riktigt mål och med skrivbordslådan som enda läsare. I början blev det flera berättelser om svärdssvingande krigare, superhjältar och sjörövare, och senare övergick det till rena deckare och spioner.

Jag har alltid försökt skriva berättelser som jag själv uppskattar att läsa, och redan från början har jag haft en dragning åt spänning, äventyr och action. Genremässigt hamnar det jag skriver oftast någonstans inom fantastiken och jag kan tycka att de övernaturliga elementen förhöjer en berättelse.

2013 började jag skriva på en berättelse utan att egentligen veta mer om den än att jag ville skriva någonting serietidningsinspirerat i en mörkare svensk miljö. Sakta men säkert växte handlingen fram i omgångar under flera års tid, och så småningom mynnade det ut i min debutroman En natt i Logtown City.

En natt i Logtown City

En natt i Logtown City

Samtidigt som polisen gör sitt största gripande någonsin, när de tar en ökänd försvarsadvokat, drar ett brutalt råskinn fram genom staden som en enmansarmé. Ingen vet vem han är eller vad han har för mål, bara att han måste stoppas innan han gör allt för stor skada. Läs mer »