🍁 Book of Salming (Nyhetsbrev #413)

Börje Salming visade vÀgen till NHL för de generationer som följde. Hans karriÀr har skildrats bland annat i den hÀr boken.

NHL vs bokbranschen. Jag tÀnkte skriva en krönika om konkurrensen och strÀvan efter monopol i bokbranschen med tvÄ fÀrska exempel. Men sÄ kommer en nyhetsflash om att Börje Salming Àr död.

Han som alltid varit extremt vĂ€ltrĂ€nad. NĂ€r författaren Gerhard Karlsson Ă„kte över till Toronto för att trĂ€ffa Salming vĂ„ren 1990 beskriver han hur Börje ”har en kropp som en vĂ€ltrĂ€nad 25-Ă„ring, och alla tidningsbilder av hans Ă€rrade ansikte med utslagna tĂ€nder var inte sĂ€rskilt rĂ€ttvisande. Jag möttes av en smidig och solbrĂ€nd kille som studsade in och ut ur sin bil utan synbara krĂ€mpor.” DĂ„ var Börje Salming 39 Ă„r och spelade sin sista sĂ€song i NHL. Men efter det Ă„kte han hem och spelade tre Ă„r i Elitserien (som högsta serien hette dĂ„) med AIK.

En bok som pÄverkat mig mycket

Jag lÀser detta i ett exemplar av Blod, svett och hockey som stÄr i min bokhylla pÄ hemmakontoret. Inköpt pÄ rea för 69 kr. Men jag vill minnas att jag hade lÀst den tidigare, kanske lÄnat den pÄ biblioteket eftersom detta exemplar Àr sjunde upplagan och tryckt 1993. Egentligen Àr det mÀrkligt att jag inte minns bÀttre eftersom boken pÄ sÀtt och vis förÀndrade mitt liv.

Boken var nÀmligen min första riktiga kontakt med NHL och Toronto Maple Leafs. BerÀttelsen om hur Börje tog sig frÄn Kiruna till BrynÀs och vidare till NHL dÀr han banade vÀg för alla svenska spelare som följt i hans skridskoskÀr.

Det Ă€r Börjes ”fel” att jag nu hĂ„ller pĂ„ Toronto Maple Leafs som inte vunnit Stanley Cup sedan 1967. Hur bra Salming Ă€n var fick han aldrig vinna bucklan.

I höstas pÄ BokmÀssan skulle Börje Salming ha signerat boken Salming : legendaren nr 1 men tvingades stÀlla in. Redan dÄ förstod vi att han inte hade lÄng tid kvar. Jag Àr glad att Börje hann resa till Toronto och ta emot hyllningarna för tvÄ veckor sedan, det syntes att han njöt av att trÀffa gamla vÀnner. En sista gÄng. Och sedan pÄ Tidernas hockeygala i Stockholm förra veckan. TvÄ avsked. Börje Salming gick bort i sviterna av ALS och blev 71 Är gammal.

SĂ„ vad har detta med bokbranschen att göra? Förutom ett exempel pĂ„ kraften i en bok, en biografi. LĂ€ser efterordet i boken dĂ€r det berĂ€ttas om hur Börje Salming vid Ă„terkomsten till Sverige spelade match med AIK borta mot Modo och intrycket han lĂ€mnade efter slutsignalen: ”En massa smĂ„grabbar rusade ner till sargen dĂ„ spelarna var pĂ„ vĂ€g ut frĂ„n arenan. Börje sĂ„g smĂ„ungarna, svĂ€ngde av och Ă„kte till grabbarna. DĂ€r stod han sedan i dryga halvtimmen, smĂ„pratade och skrev autografer. SĂ„ gör bara riktigt stora idrottstjĂ€rnor – och mĂ€nniskor.”

NHL och den svenska bokbranschen

Medan jag torkar bort en tÄr funderar jag över om det ens finns en logisk koppling mellan Börje Salming och konkurrensen i bokbranschen. Och sÄ hittar jag en.

Till att börja med tvÄ aktuella nyheter som rör konkurrens:

NHL Àr vÀrldens bÀsta hockeyliga. Konkurrensen Àr stenhÄrd. Men det intressanta Àr att ligan har valt en vÀg dÀr inget lag ska fÄ vÀxa sig för starkt, man har skapat regler för att begrÀnsa maktkoncentrationen. NÄgot som straffat bland annat Toronto som Àr vÀrldens kanske frÀmsta hockeystad.

”Maple Leaf Garden har varit utsĂ„ld sedan 1947, alltsĂ„ 16 500 personer i hallen Ă„r ut och Ă„r in – Ă€ndĂ„ sĂ€nds matcherna i bĂ„de radio och TV”, skriver Salming och Karlsson. Det var ocksĂ„ dĂ€r han fick ta emot de stĂ„ende ovationerna i Canada Cup 1976.

Ok, tillbaka till NHL. För att inte ett lag som Toronto ska kunna köpa sig alla de bÀsta spelarna anordnas istÀllet en draft varje Är dÀr lagen i NHL fÄr vÀlja bland de mest talangfulla spelarna frÄn hela vÀrlden. Det lag som hamnat sist i ligan vÀljer först.

Lönetak för att jÀmna ut spelplanen

TÀnk om det hade sett ut sÄ i bokbranschen? Att inte det största förlaget med störst plÄnbok fÄtt vÀlja och vraka bland de bÀsta debutantmanusen? Inte nog med det. NHL har dessutom ett lönetak. De 23 spelarna i truppen fÄr ha en samlad lön pÄ högst 81,5 miljoner dollar (och lÀgst 60 miljoner dollar).

Det innebÀr att en klubb inte har möjlighet att vÀrva hur mÄnga stjÀrnspelare som helst eftersom dessa kan fÄ över 10 miljoner dollar för en sÀsong. Vilket leder till att ett lag emellanÄt mÄste slÀppa ifrÄn sig spelare till andra klubbar för att kunna hÄlla sig under lönetaksnivÄn.

TÀnk om Forum, Norstedts och Polaris begrÀnsats av ett lönetak? Ska du plocka till dig en vÀlbetald stjÀrnförfattare fÄr du först slÀppa en annan.

Nej, det funkar förstÄs inte. NHL Àr inte ett oligopol, men det Àr en stÀngd liga. Inte som Svenska Hockeyligan dÀr lag kan ramla ur och gÄ upp. Men det Àr en intressant tanke ÀndÄ. Framför allt Àr NHL raka motsatsen till den europeiska klubbfotbollen dÀr ett lönetak förmodligen vore rÀtt sunt.

Det blev kanske lite mycket sport idag. Men sÄ har ocksÄ en av vÄra allra största idrottsmÀn lÀmnat oss alldeles för tidigt.

Ta hand om er och njut av helgen!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. PÄ tal om framgÄngar utomlands. Har du funderat över vem som Àr Sveriges mest översatta författare, inte genom tiderna utan bland nu levande aktiva? Vi frÄgade förlag och agenter. Nu har vi listan. Det kanske inte Àr hen du trodde som ligger överst.

Sponsorloggor förekommer flitigt inom elitidrotten och numera Àven pÄ Boktugg.se dÀr flera företag valt att bli sponsorer. Vill du sponsra? Hör av dig till oss pÄ sales@boktugg.se för bokning eller information. Ett annat sÀtt att stötta Àr att annonsera pÄ Boktugg.

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.

Ett stort tack Ă€ven till alla privatpersoner och företag som sponsrar oss genom att swisha ett bidrag eller betala in engĂ„ngsbelopp med kort. Vi listar inte era namn hĂ€r, men det betyder mycket för oss.


BLACK FRIDAY WEEK ERBJUDANDEN (sponsrade)

Black Friday har blivit Black weekend och i vissa fall Black week. Och bokhandlarna hĂ€nger pĂ„ – utan att översĂ€tta till svenska. Svart fredag lĂ„ter kanske för deppigt?

Just nu pĂ„ Bokus: Årets stora Black Friday-kampanj hos Bokus! Mellan fredag 25/11 till söndag 27/11 erbjuder Bokus 15% rabatt vid pĂ„ minst 299 kr vid anvĂ€ndadet av kod BF22.

Just nu pÄ Adlibris: Black Week! Nu fÄr du 10 % rabatt pÄ allt* hos oss, Àven pÄ rabatterade priser. AnvÀnd rabattkod BLACK22 i kassan sÄ dras rabatten automatiskt.
*GÀller ej kurslitteratur, digitala böcker eller presentkort. Erbjudandet gÀller t.o.m. 27/11 eller sÄ lÄngt lagret rÀcker.

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Den 24–28 november 2022 ger vi dig som medlem i Akademibokhandelns VĂ€nner 20% rabatt pĂ„ hela sortimentet vid köp över 250 kronor.* Ange koden VÄNDAGAR i kassan sĂ„ dras rabatten automatiskt.

Just nu pĂ„ Bookbeat: Köp presentkort och ge bort Bookbeat i julklapp – Black Friday rabatt 30 % pĂ„ presentkort.

Just nu pÄ Book Outlet: Black Friday varje dag! Thrillers och deckare frÄn 80 kr och Billiga barnböcker frÄn 37 kr.


Ska bara skriva nĂ„gra ord till innan jag gĂ„r … En produktiv författare Ă€r hĂ„rdvaluta i dagens digitala boklandskap. Foto: iStock.

ANALYSBREVET. I en ny rapport skriver FörlĂ€ggareföreningen om kvalitetslitteraturen. Men den starkaste trenden just nu Ă€r kvantitetslitteraturen som skrivs av produktiva författare. I tvĂ„ artiklar – Kvantitetslitteratur och produktiva författare samt Snabba och lĂ„ngsamma författare tittar vi nĂ€rmare pĂ„ fenomenet.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. NĂ„gra av rubrikerna:


UPPSNAPPAT

💍 BrutenFörlovning. Nej, det blir ingen affĂ€r mellan Penguin Random House och Paramount (tidigare CBS Viacom). PRH ville överklaga domen som hindrade dem att köpa Simon & Schuster, men Paramount bedömer inte att det skulle lyckas, skriver Publishers Weekly. DĂ€rför avbryts köpet och PRH tvingas betala 200 miljoner dollar till Paramount som samtidigt meddelar att bokförlaget S&S inte tillhör deras kĂ€rnverksamhet (som Ă€r rörlig media). Det Ă€r osĂ€kert om nĂ„gon av de andra amerikanska förlagsjĂ€ttarna tillĂ„ts köpa S&S. Öppnar det för en ovĂ€ntad kandidat? Som Bonnier Books, Storytel eller Spotify?

📚 EnMiljardBöcker. Under 2023 kommer amerikanska författaren Danielle Steele att passera 1 miljard (!) sĂ„lda böcker, enligt hennes förlag Pan Macmillan. Danielle Steel (f 1947) debuterade redan 1973 med boken Going home och har sedan dess gett ut 191 böcker, skriver Bogmarkedet. PĂ„ svenska har inte Steel getts ut sedan 2016 dĂ„ bland annat Dejtingleken Ă„terutgavs som ebok och ljudbok. Blir det comeback till hennes 50-Ă„rsjubileum som författare nĂ€sta Ă„r?

👹‍🚀 Dödsfall. Den amerikanska science fiction-författaren Greg Bear Ă€r död. Hans första novell publicerades 1967 och han började skriva pĂ„ heltid 1975. Bear skrev mer Ă€n 50 böcker, bland annat inom Star Trek och Star Wars-universumen. Han vann flera stora SF-priser som Nebula, Hugo och Robert A. Heinlein Award. PĂ„ svenska finns Star Wars Bridge Novel: Farofylld planet (2020) utgiven. Greg Bear blev 71 Ă„r.

👀 BackOnFacebook. Den skĂ„nska bokhandelns sida som stĂ€ngdes av Facebook utan förvarning, som Boktugg tidigare berĂ€ttat, Ă€r nu tillbaka online. Akademibokhandeln Center Syd kan dĂ€rmed informera sina kunder om kommande julsigneringar och fortsĂ€tta dela boktips. Via kontakter lyckades de nĂ„ innanför Facebooks murar för att rĂ€tta till avstĂ€ngingen (som uppenbarligen skett av misstag) men nĂ„gon förklaring eller ursĂ€kt har de inte fĂ„tt frĂ„n Facebook.

đŸŽȘ LittfestslĂ€pp. IgĂ„r torsdag den 24 november klockan 12.00 slĂ€pptes biljetterna till 2023 Ă„rs upplaga av Littfest via Biljettcentrum.com eller över disk hos Biljettcentrum i UmeĂ„. Festivalen Ă€ger rum den 16-18 mars, ”en folkfest med författarsamtal och vimmel som firar litteraturen”. Även denna gĂ„ng direktsĂ€nds alltsammans i formatet Littfest-TV, som kan ses i tvĂ„ veckor efter festivalen.

Och sÄ ytterligare lite rubriker

Sveriges mest översatta. Vem Àr egentligen den mest översatta svenska författaren? MÄnga listor finns med olika berÀkningsgrunder. Selma Lagerlöf har nÀmnts som den mest översatta under sin livstid, Astrid Lindgren toppar de flesta försök till listor med över 100 sprÄk registrerade. Men vem toppar listan över Sveriges mest översatta nu aktiva författare?

Stora Fackbokspriset 2022. Vem ska fÄ Stora Fackbokspriset 2022 och prischecken pÄ 125 000 kr? Bland de sex nominerade finns bÄde böcker om nutid och historia. Kalle Lind Àr en av författarna.

Mest lyssnade – Bookbeat. Det Ă€r den tiden pĂ„ Ă„ret nĂ€r ljudbokstjĂ€nsterna sammanstĂ€ller sina Ă„rstopplistor. Först ut Ă€r Bookbeat dĂ€r Lars Kepler hamnar överst – trots att boken bara varit ute en mĂ„nad.

Tom Hanks till Stockholm. Tom Hanks kommer till Stockholm för galapremiĂ€ren av den amerikanska versionen av ”En man som heter Ove” den 13 december.

Lydia Capolicchio-bok. Gift eller löftet till min vĂ€ninna” Ă€r namnet pĂ„ journalisten Lydia Capolicchios debutroman dĂ€r hon skildrar vĂ€ninnas makabra död – lĂ„ngsamt förgiftad av sin make.

Litteraturkartan lĂ€gger till Halland. Poeterna Elsa Grave och Sonja Åkesson – som bĂ„da bodde i Halmstad under delar av sina liv – Ă€r sjĂ€lvklara inslag nĂ€r Litteraturkartan.se nu sjösĂ€tter det litterĂ€ra Halland.

BoksuccĂ© blir teater. Hanya Yanagiharas roman ”Ett litet liv” har gjort succĂ© hos bĂ„de kritiker och breda lĂ€sarskaror. Nu sĂ€tts den upp som teaterpjĂ€s i London, rapporterar BBC.

HallÀndsk bokmÀssa. PÄ lördag Àr det dags för HallÀndsk bokmÀssa, den hÀr gÄngen i Hyltebruk. DÀr samlas författare, förlag och litterÀra sÀllskap med anknytning till Halland till samtal och möten med lÀsare.

Cilla DalĂ©n eleverna att lĂ€sa. Utebibliotek, bokprat och titlar valda av eleverna sjĂ€lva – den prisbelönta skolbibliotekarien Cilla DalĂ©n sprider lĂ€slust till hela Enbacksskolan. Med smĂ„ medel hjĂ€lper hon bĂ„de barn och lĂ€rare att upptĂ€cka litteraturen.

Emelie Schepp pĂ„ Viaplay. Emelie Schepps framgĂ„ngsrika bokserie förvandlas till thriller-tv-serien ”Jana – mĂ€rkta för livet” som blir Viaplays nĂ€sta stora satsning.

Nextory vs Storytel till Konkurrensverket? Nextory övervÀger att anmÀla Storytel till Konkurrensverket för missbruk av dominerande stÀllning, enligt uppgifter till Dagens Industri. Detta efter att Storytel Books plockat bort alla sina titlar frÄn Nextory i början av november.

Disney-serien ”Koka björn”. Nu gör Disney+ sin första stora svenska satsning – en tv-serie baserad pĂ„ Mikael Niemis bok ”Koka björn”. Den ska följas av fler.VĂ„r resa med Disney+ har bara börjat, sĂ€ger Hans van Rijn, Disneys Nordenchef.

Årets bĂ€sta svenska kriminalroman 2022. Vinnarna av Årets bĂ€sta kriminalromaner har utsetts av Deckarakademin: Skred av Sara Strömberg (bĂ€sta svenska), Sarek av Ulf Kvensler (debut), Slutet blir vĂ„r början av Chris Whitaker (bĂ€sta översatta – Maria Lundgren) samt Mörker över skateparken av Eva Apelqvist (SpĂ„rhunden). 

Hédi Fried död. Den svenska Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried har avlidit, bekrÀftar familjen för DN.
– Hon var blixtrande intelligent, rolig, humoristisk och skarp, sĂ€ger författarkollegan och vĂ€nnen Stina WirsĂ©n.

Textannonser

Vulkandrama i dystopisk ungdomsroman. Ett vulkanutbrott ödelÀgger stora delar av jorden. Ungdomarna Abra och Beata i vÀstra Indien överlever. Följ deras dramatiska vandring mot vad de hoppas blir rÀddningen i Underjordens Ursinne av Hans Conradson.

NOFF Àr branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GÄ med idag och fÄ tillgÄng till webinarier, utbildningar och förmÄnliga rabatter pÄ förlagsrelaterade tjÀnster. Bli medlem idag!

OsĂ€ker pĂ„ om du missat nĂ„gra nyheter? HĂ€r Ă€r de 100 senaste pĂ„ sajten …


Vi pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny som nu Ă€r uppdaterad med höstens priser och Ă€ven innehĂ„ller ett par nya spĂ€nnande annonsalternativ. Vad sĂ€gs exempelvis om ett dedikerat utskick till alla prenumeranter med bara din bok?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider och prenumerera pĂ„ Analysbrevet. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL