Här är böckerna som nominerats till Stora Fackbokspriset 2022

Författaren Kalle Lind är redan finklädd - men blir det hans bok som får Stora Fackbokspriset 2022 eller någon av de andra fem nominerade böckerna? Foto: Hans Jonsson.

Vem ska få Stora Fackbokspriset 2022 och prischecken på 125 000 kr? Bland de sex nominerade finns både böcker om nutid och historia. Kalle Lind är en av författarna.

”I biografin Karl Gerhard: Estradör och provokatör ger författaren och radioprataren Kalle Lind sin bild av en modig och modern man. Boken följer huvudpersonen från vaggan till graven, men lägger särskild vikt vid de dramatiska krigsåren och den HBTQ-värld Karl Gerhard var en del av. Med utgångspunkt i bland annat Säpoakter och privat korrespondens låter Kalle Lind ett mer komplett porträtt träda fram. Det här är också berättelsen om Sverige före, mellan och efter två världskrig – ett land som hann förändras i grunden medan Karl Gerhard ivrigt drev med varje förändring från scenen. Med ambitionen att fånga Karl Gerhards drivkrafter, och i någon mån avslöja hans hemligheter, har Kalle Lind tagit sig an en av 1900-talets främsta svenska provokatörer”, skriver förlaget Historiska Media.

Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål utdelar varje år, givet det finns en värdig mottagare, Stora Fackbokspriset om 125 000 kronor till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning, tradition”.

Tanken är att stödja framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att på svensk botten uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.

De nominerade titlarna till Stora Fackbokspriset 2022

Hans-Gunnar Axberger, Statsministermordet (Norstedts)

Katarina Barrling & Cecilia Garme, Saknad – På spaning efter landet inom oss (Mondial)

Kalle Lind, Karl Gerhard: estradör och provokatör (Historiska Media)

Jonathan Lindström, Sveriges långa historia – Människor, makt och gudar under 14 000 år (Norstedts)

Sakine Madon, Inget är heligt: Sverige och debatten om yttrandefriheten (Fri Tanke)

Gunnar Wetterberg, Prästerna (Albert Bonniers förlag)

Prisutdelning kommer att ske måndagen den 5 december. Vinnaren tillkännages några dagar tidigare. Bland tidigare vinnare av Stora Fackbokspriset återfinns bland andra Nina Burton, Carl-Johan Malmberg och Henrik Meinander.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.