Malin Appeltofft debuterar med en roman i dagboksform

Malin Appeltofft.

Vad gör en ståuppkomiker när en pandemi gör så att alla gig ställs in och alla standup comedy-klubbar stänger?

Jag fick existentiell panik, kunde inte skriva standup-material under så oroliga tider och när framtiden var så oviss , men istället tog jag tag i min gamla dröm om att skriva. Och nu har jag faktiskt skrivit min första bok, Logg från Östra, som släpps 22/11. Det första råmanuset skrev jag under några veckor på en mobiltelefon men när jag faktiskt kände att manuset hade potential köpte jag en dator och tog tag i skrivandet på allvar.

För mig har det tagit många år att känna att jag har något att skriva om som kan vara intressant för en utomstående läsare. Det var nog när tv-serien ”Skam” och Elena Ferrantes böcker kom som jag fick mod att tro på att en roman om en tjej på gymnasiet på 80-talet kunde vara läsvärd.
I botten är jag lärare och har läst mycket skönlitteratur med mina klasser. Jag hoppas att min bok ska läsas av tonåringar både på fritiden och i klassrummen och att det finns mycket att diskutera ur boken under läsningen.

Min förhoppning är att den här romanen ska fylla ett tomrum i skönlitteratur för unga vuxna vad det gäller skildringen av tonårens starka känslor och strävan efter gemenskap och tillhörighet. Med en trovärdig röst och humoristisk ton vill jag skildra en ung tjejs identitetssökande, utveckling och mognad, under 80-talet . Även livets skörhet och att alla inte riktigt är rustade att klara av det hårda livet är något som jag ville skriva om.

När jag gick på mellanstadiet läste jag Barbro Lindgrens dagboksromaner
JättehemligtVärldshemligt och Bladen Brinner. De var omvälvande och banbrytande för mig genom att de skildrade livets gilla gång och tragik i sin storhet med en komisk ton ur en flickas perspektiv. De böckerna har inspirerat mig ända sedan jag läste dem.

Jag bor i Hägersten i Stockholm med min man och vi har tre barn som är 16, 20 och 22.
Förutom ståuppkomiker arbetar jag som utbildningsledare.

Logg från Östra

Logg från Östra

Hon tyckte att jag hade sett bra ut på film. Så nu ville hon att jag skulle vara med mer.

Jag tackade ja såklart och vi har filmat lite redan ikväll på ungdomsgården och i tunnelbanan. Jag är bara statist så det är inget märkvärdigt men hon frågade om jag ville läsa in några speakers till filmen. Läs mer »

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL