Årets mest lyssnade på Bookbeat 2022 är Spindeln av Lars Kepler

2022 blev Spindeln av Lars Keplers år, trots att boken släpptes sent på hösten blev den årets mest lyssnade bok. Det mest lyssnade författarskapet är Camilla Läckberg. Pressbild Bookbeat.

Det är den tiden på året när ljudbokstjänsterna sammanställer sina årstopplistor. Först ut är Bookbeat där Lars Kepler hamnar överst – trots att boken bara varit ute en månad.

I slutet av varje år sammanställer BookBeat vilken titel, vilket författarskap och vilken uppläsare som användarna har spenderat mest tid med. 2022 blev det Spindeln av Lars Kepler, trots att boken släpptes sent på hösten blev den årets mest lyssnade bok.

Lars Keplers Spindeln släpptes 19 oktober, det är den nionde delen i populära serien om Joona Linna. Dagarna efter att den släpptes stod den för 12 procent av all lyssnad tid för BookBeats hundratusentals svenska användare. Den har sedan legat ohotad etta på topplistorna i över en månad och gick om övriga titlar som släppts 2022 och blir därför årets mest lyssnade räknat i antal timmar. Trots att det återstår mer än en månad vågar Bookbeat ändå utse boken till årets mest lyssnade utifrån ”historisk data och estimat”.

– Vi är så glada och tacksamma över att så många har lyssnat på Spindeln på BookBeat. Vi vill också passa på att lyfta fram Jonas Malmsjö som med sin unika, brinnande energi har gett röst åt vår berättelse, säger Alexandra Coehlo Ahndoril och Alexander Ahndoril, författarna bakom pseudonymen Lars Kepler, i ett pressmeddelande.

Serier är otroligt populära och det färgar topplistan. Sofie Sarenbrant, som vann BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare tidigare i år, hamnade på tredje plats med sin nya bok Själsfränden i antal lyssnade timmar. Som hedersomnämnande bör lyftas att i antal starter, det vill säga hur många som började lyssna på boken, kommer Själsfränden av Sofie Sarenbrant som släpptes i maj på första plats. Debutant på titellistan och den enda boken som inte är en fortsättning på en serie är Pascal Engman och Johannes Selåkers Till minne av en mördare, som slutade på nionde plats.

En av årets mest produktiva författare med två stora titlar som släpptes 2022 blev också den mest lyssnade. Camilla Läckbergs individuella placering tillsammans med en nionde plats ihop med Henrik Fexeus på topplistan gör att henne totalt till den mest lyssnade författaren 2022.

– Den nya och elfte delen om Fjällbacka var så efterlängtad och serien är en av de mest framgångsrika någonsin i BookBeat. Det är så imponerande att Camilla Läckberg igen lyckas fånga lyssnarna. Samtidigt visar hon en stor bredd när hon tillsammans med Henrik Fexeus skapat en ny spännande värld i serien om Vincent & Mina, säger Emelie Hollbox Senior Content Performance Specialist.

Gunilla Leining är den populäraste uppläsaren även i år, sedan BookBeat lanserade 2016 har böckerna hon läst in lyssnats på i över 16 miljoner timmar. På andra plats kom 2022 Katarina Ewerlöf.

Årets mest lyssnade bok på Bookbeat 2022

 1. Spindeln – Lars Kepler
 2. Kult – Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
 3. Själsfränden – Sofie Sarenbrant
 4. Gökungen – Camilla Läckberg
 5. Natriumklorid – Jussi Adler-Olsen
 6. Botgöraren – Viveca Sten
 7. Där korparna skriker – Dag Öhrlund
 8. Kärleksbrevet – Lucinda Riley
 9. Till minne av en mördare – Pascal Engman & Johannes Selåker
 10. Björnen sover – Emelie Schepp

Årets mest lyssnade författare på Bookbeat 2022

 1. Camilla Läckberg
 2. Lucinda Riley
 3. Lars Kepler
 4. Sofie Sarenbrant
 5. Jussi Adler-Olsen
 6. Anna Jansson
 7. Dag Öhrlund
 8. J.K. Rowling
 9. Camilla Läckberg & Henrik Fexeus
 10. Viveca Sten

Årets mest lyssnade uppläsare på Bookbeat 2022

 1. Gunilla Leining
 2. Katarina Ewerlöf
 3. Stefan Sauk
 4. Jonas Malmsjö
 5. Anna Maria Käll
 6. Magnus Roosmann
 7. Marie Richardson
 8. Maria Lyckow
 9. Fredde Granberg
 10. Mirja Turestedt

Listorna är baserade på antal lyssnade timmar hos BookBeat i Sverige, under 2022, för böcker på svenska. Årets mest lyssnade bok-listan är baserad på böcker utgivna 2022. Eftersom att det i december förekommer få släpp av nya böcker och det är månaden med lägst lyssning under året går det, baserat på historisk data och estimat, med hög säkerhet att fastställa listorna i slutet av november.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.