Domare säger nej till jätteaffären – Penguin Random House får inte köpa Simon & Schuster

Simon & Schusters kontor i New York. Foto: iStock.

I natt svensk tid kom beskedet från den federala domstolen: Penguin Random House köp av Simon & Schuster för över 2 miljarder dollar godkänns inte. Framför allt menar myndigheterna att affären hotade författarnas inkomster.

Det är Publishers Weekly som rapporterar om ett besked från den federala domstolen gällande prövningen av affären där världens största förlag, Penguin Random House (som ägs av tyska mediejätten Bertelsmann), skulle köpa Simon & Schuster av CBS Viacom för 2,175 miljarder dollar (med dagens dollarkurs motsvarande 23,84 miljarder kronor). Ett köp som offentliggjordes i slutet av november 2020.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Den 2 november 2021 meddelade det amerikanska justitedepartementet att de ville stoppa köpet och därefter har de juridiska kvarnarna malt.

Åklagarsidan har kallat mängder av författare, förlagschefer och branschexperter till vittnesbåset för att visa hur PRH skulle få alltför stor makt ifall affären godkänns.

Ironiskt nog har fokus inte lagts på hur konsumenter skulle riskera att drabbas av affären, vilket brukar vara fokus för konkurrensprövningar. Istället är det författares möjligheter att förhandla till sig bra förskott som lyfts fram.

Argumentet har varit att om Simon & Schuster hamnar i PRH:s klor så blir det ett stort förlag mindre för bästsäljande författares agenter att använda i en budgivning. Myndidgheten riktade även in sig på det faktum att mer än hälften av de (förväntat) bästsäljande böckerna skulle ges ut av ett och samma förlag hotade den fria konkurrensen.

Problemet är förstås att Simon & Schuster fortfarande är till salu och de hetaste kandidaterna att köpa är … andra förlagsjättar. Om det nu inte dyker upp ett annat mediebolag eller riskkapitalister.

Så är det hela över nu? Inte riktigt, men nästan. PRH säger att de ska överklaga beslutet men möjligheterna att göra det är begränsade.

Parterna har fram till den 4 november på sig att begära ändringar i det utslag som sedan offentliggörs, för att exempelvis skydda konfidentiell information. PRH menar att affären snarare skulle stärka konkurrensen på den amerikanska bokmarknaden. Än så länge har de inte lyckats övertyga domaren med sina argument.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.