Simon & Schusters kontor i New York. Foto: iStock.

Penguin Random House köper Simon & Schuster för 2,175 miljarder dollar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bertelsmann har vunnit budgivningen om det amerikanska förlaget Simon & Schuster som därmed blir en del av Penguin Random House. Om amerikanska konkurrensmyndigheter godkänner affären. Prislappen: 2,175 miljarder dollar.

På tisdagsmorgonen (amerikansk tid) meddelade Markus Dohle, VD för Penguin Random House, personalen den glada nyheten via mejl.


ANNONS


”Jag har länge beundrat teamet på Simon & Schuster och böckerna de ger ut, och jag är otroligt glad att välkomna våra nya kollegor till Penguin Random House. Simon & Schusters långa tradition med utgivning av framstående författare, återkommande bästsäljare, och stora titlar som formar vår kultur, är ett naturligt komplement till vårt utgivningsprogram och våra kataloger runtom i världen”, skriver Dohle.

Prislappen för Simon & Schuster landade på 2,175 miljarder dollar (motsvarande 18,5 miljarder kronor). Förlaget har idag 1500 anställda och omsatte 814 miljoner dollar 2019. Simon & Schuster grundades 1924 och ger ut en rad bästsäljande författare som Hillary Clinton, John Irving, Stephen King, och Bob Woodward. Den årliga utgivningen är runt 2000 titlar och förlaget har en backlist på 35 000 titlar.

ANNONS

Köpet av Simon & Schuster kräver myndigheternas godkännande och förväntas slutföras under 2021. Fram till dess fortsätter förlagshusen sin verksamhet som tidigare.

”Det som driver våra framgångar och förtjänar vårt fulla fokus är böckerna vi ger ut varje dag. Tills transaktionen är genomförd, fortsätter både Penguin Random House och Simon & Schuster att driva sina verksamheter oberoende av varandra. Vi kommer att visa samma tanke och respekt för processen med Simon & Schuster som vi gjorde när Penguin och Random House slogs ihop 2013”, skriver Dohle.

För de svenska prenumerationstjänsterna (och de förlag som ger ut författare på Simon & Schuster) kan affären innebära dåliga nyheter med tanke på PRH:s policy att inte släppa digitala rättigheter för streaming med obegränsad läsning/lyssning av sina titlar. Något som senast innebar att Barack Obamas memoarer inte produceras i ljudboksformat i Sverige.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Om affären går igenom växer sig PRH ännu större. Redan idag har förlagshuset 320 imprints och över 10 000 anställda runtom i världen. Utgivningen uppgår till 15 000 titlar per år.

PRH ägs dessutom av tyska Bertelsmann, en gigantisk mediakoncern med 126 000 anställda och en omsättning på 18 miljarder euro 2019 (motsvarande 183 miljarder kronor). Förutom bokförlag äger Bertelsmann bland annat skivbolaget BMG och tv-bolaget RTL Group). Bertelsmann skriver att det inte behövs några lån för att finansiera köpet som betalas med befintlig kassa.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL