Penguin Random House köper Simon & Schuster för 2,175 miljarder dollar

Simon & Schusters kontor i New York. Foto: iStock.

Bertelsmann har vunnit budgivningen om det amerikanska förlaget Simon & Schuster som därmed blir en del av Penguin Random House. Om amerikanska konkurrensmyndigheter godkänner affären. Prislappen: 2,175 miljarder dollar.

På tisdagsmorgonen (amerikansk tid) meddelade Markus Dohle, VD för Penguin Random House, personalen den glada nyheten via mejl.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

”Jag har länge beundrat teamet på Simon & Schuster och böckerna de ger ut, och jag är otroligt glad att välkomna våra nya kollegor till Penguin Random House. Simon & Schusters långa tradition med utgivning av framstående författare, återkommande bästsäljare, och stora titlar som formar vår kultur, är ett naturligt komplement till vårt utgivningsprogram och våra kataloger runtom i världen”, skriver Dohle.

Prislappen för Simon & Schuster landade på 2,175 miljarder dollar (motsvarande 18,5 miljarder kronor). Förlaget har idag 1500 anställda och omsatte 814 miljoner dollar 2019. Simon & Schuster grundades 1924 och ger ut en rad bästsäljande författare som Hillary Clinton, John Irving, Stephen King, och Bob Woodward. Den årliga utgivningen är runt 2000 titlar och förlaget har en backlist på 35 000 titlar.

Köpet av Simon & Schuster kräver myndigheternas godkännande och förväntas slutföras under 2021. Fram till dess fortsätter förlagshusen sin verksamhet som tidigare.

”Det som driver våra framgångar och förtjänar vårt fulla fokus är böckerna vi ger ut varje dag. Tills transaktionen är genomförd, fortsätter både Penguin Random House och Simon & Schuster att driva sina verksamheter oberoende av varandra. Vi kommer att visa samma tanke och respekt för processen med Simon & Schuster som vi gjorde när Penguin och Random House slogs ihop 2013”, skriver Dohle.

För de svenska prenumerationstjänsterna (och de förlag som ger ut författare på Simon & Schuster) kan affären innebära dåliga nyheter med tanke på PRH:s policy att inte släppa digitala rättigheter för streaming med obegränsad läsning/lyssning av sina titlar. Något som senast innebar att Barack Obamas memoarer inte produceras i ljudboksformat i Sverige.

Om affären går igenom växer sig PRH ännu större. Redan idag har förlagshuset 320 imprints och över 10 000 anställda runtom i världen. Utgivningen uppgår till 15 000 titlar per år.

PRH ägs dessutom av tyska Bertelsmann, en gigantisk mediakoncern med 126 000 anställda och en omsättning på 18 miljarder euro 2019 (motsvarande 183 miljarder kronor). Förutom bokförlag äger Bertelsmann bland annat skivbolaget BMG och tv-bolaget RTL Group). Bertelsmann skriver att det inte behövs några lån för att finansiera köpet som betalas med befintlig kassa.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.