Lilla Piratförlaget och Alfabeta Bokförlag bildar gemensamt ägarbolag

Lilla Piratförlaget och Alfabeta Bokförlag bildar ett gemensamt ägarbolag som ska äga båda förlagen.

– När Dag Hernried kontaktade mig med idén så kände jag direkt att det här skulle bli Lilla Piratförlagets nästa steg! Jag har länge beundrat Alfabetas utgivning, som präglas av ständig förnyelse i kombination med en stark backlist, säger Erik Titusson i ett pressmeddelande.

Grundarna av Lilla Piratförlaget och Alfabeta Bokförlag har alltså beslutat sig för att bilda ett gemensamt ägarbolag som i sin tur kommer att äga de båda förlagen.

– Efter mer än 40 roliga år med Alfabeta har jag lust att trappa ner. Det är viktigt för mig att säkra förlagets fortlevnad inom den oberoende sfären och hitta en trygg lösning för vår fina personal och våra fantastiska författare och tecknare. Lilla Piratförlaget är med sina tio år en pigg nykomling som jag ser fram emot att samarbeta närmare med, säger Dag Hernried i samma pressmeddelande.

Lilla Piratförlaget grundades 2011 av Erik Titusson tillsammans med Piratförlaget. Gilla böcker, grundat av Ada Wester 2010, ingår i Lilla Piratförlaget sedan 2015. Dag Hernried har drivit Alfabeta Bokförlag sedan 1978. Gemensamt för de båda förlagen är att de har en stark utgivning av kvalitetslitteratur för barn och unga.

Alfabeta har samtidigt bestämt sig för att gå skilda vägar med Ordfront förlag som istället tas över av VD Pelle Andersson och en ny delägare.

Delägare i nya gemensamma bolaget är Piratförlaget Holding, Dag Hernried (grundare av Alfabeta), Erik Titusson (grundare av Lilla Piratförlaget) och Ada Wester (grundare av Gilla böcker). Erik Titusson kommer att bli VD och förlagschef för Alfabeta och Lilla Piratförlaget. Dag Hernried kommer att fortsätta som förläggare och arbetande styrelseledamot. Ann-Marie Skarp blir styrelseordförande.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.