Förbjudna böcker: Världsrekordkyss upprör

"Världens viktigaste kyss" är en av de mest förbjudna böckerna i amerikanska skolor. Genrebild: Natacha Pisarenko/AP/TT.

Två 17-åriga pojkar försöker slå världsrekord i att kyssas. Det räckte för att göra David Levithans bok ”Världens viktigaste kyss” till en av de mest förbjudna i amerikanska skolor.

– Jag kan förstå att det sticker i ögonen på en om man är homofob. Det är ju motsatsen till att smyga med sin sexualitet, att verkligen visa upp sig att i ”det här är ingenting att skämmas för”, säger Ada Wester, förläggare på Lilla Piratförlaget.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Hon tog David Levithan till svenska läsare med hans roman Ibland bara måste man (på engelska ”Boy meets boy”) 2007. ”Världens viktigaste kyss” har originaltiteln ”Two boys kissing” och har hamnat högst upp på amerikanska biblioteksföreningen ALA:s lista över de mest förbjudna böckerna under tre år, 2015, 2016 och 2018.

Ångra omslag

Romanen utkom på svenska 2014 och fick då en något nedtonad titel och ett mer anonymt omslag (två munnar i närbild, reds anm) jämfört med den engelska. Något Ada Wester säger att hon ångrar i dag.

– Det var helt enkelt för krångligt att översätta titeln ordagrant, det flög inte riktigt. Och jag resonerade som så att det är viktigare med en snygg titel, det var inte för att jag ville tona ned bokens innehåll. När det gäller omslaget höll vi på och testade olika bilder och tänkte till slut att det står ju på baksidan vad det handlar om. I dag skulle jag nog ha gjort ett tydligare omslag.

I USA utkom boken 2013 med ett fotografi av två kyssande tonårspojkar och de ilskna reaktionerna lät inte vänta på sig. Anledningen, förutom det uppenbara hbtqi-temat, är att ord som ”sex” och ”kyss” förekommer 117 gånger, samt att boken uppges främja ett beteende att visa intimitet offentligt som många skolor i USA har interna regler mot.

2018 brände den kristet religiösa aktivisten Robert Dorr fyra böcker med hbtqi-tema, bland annat ”Världens viktigaste kyss”, som han hade lånat från stadsbiblioteket i Orange City i Iowa medan han sände live i sociala medier. Dorr menade att han utövade sin yttrandefrihet – men dömdes senare för allmänfarlig ödeläggelse.

Kontroverserna har dock inte fått David Levithan att sluta skriva böcker och utmana de konservativa värderingar som alltmer präglar den amerikanska litterära debatten. Snarare tvärtom.

– Det har gjort mig mer trotsig. Jag vill att mina böcker ska vara tydligt ”ute ur garderoben”, även om det innebär att de döms på förhand av krafter som tenderar att vara fientligt inställda mot den typen av böcker. Men när det handlar om själva skrivandet låter jag det inte påverka mig, säger han i en intervju publicerad av The National Coalition Against Censorship.

Verklig händelse

Världens viktigaste kyss har inspirerats av en verklig händelse, då två 17-åriga pojkar försökte slå ett Guinnessvärldsrekord och kysstes i 32 timmar. Boken har sedan dess hamnat på National Book Award-listan för unga läsare i USA, men i Sverige har den inte fått lika mycket uppmärksamhet, säger Ada Wester.

– Jag trodde faktiskt att den skulle få ett större genomslag, den fick jättefina recensioner. Men det kom ut väldigt mycket queera böcker under den perioden och den stack inte ut i Sverige på samma sätt som i USA, men jag tycker att det är en av hans bästa böcker.

Så sent som i fjol hamnade återigen Världens viktigaste kyss på en lista över 52 förbjudna böcker i ett av Utahs skoldistrikt. När Ada Wester berättar om David Levithans fortsatta författarkarriär blir det också tydligt att han själv tagit intryck av att få sina böcker bortplockade – och nu använder sig av temat.

– Vi ger ut Levithans senaste bok Answers in the Pages i höst och den ska få den svenska titeln En förbjuden bok. Romanen handlar om en femteklass som läser en bok i skolan, tills en mamma anmäler den för granskning eftersom huvudpersonerna kan tolkas som gay. Eleverna bestämmer sig då för att kämpa för att få läsa boken. Den är otroligt fin och det är kul att det är så meta, säger Ada Wester.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta: David Levithan

Född: 1972

Bor: Hoboken, New Jersey

Bakgrund: Debuterade med boken ”Ibland bara måste man” 2003, en ungdomsroman som skildrar en stad där ingen lägger någon värdering vid sexuell läggning. Har skrivit flera böcker tillsammans med Rachel Cohn ”Nick och Norahs oändliga låtlista”, som också filmatiserats, och John Green ”Will Grayson, Will Grayson”.

Totalt har tre av hans böcker filmatiserats; även ”En annan” och ”Naomi & Elys kyssförbudslista”. Han har utkommit med ett 30-tal romaner och dessutom med flera novellsamlingar samt en serieroman.

David Levithan jobbar förutom som författare också som förläggare.

Sommarserie: Förbjudna böcker

Från nazisternas bokbål till amerikansk moralpanik – förbjuden litteratur hör inte bara till det förflutna. Allt fler böcker rensas bort från bibliotek och bokhandlar när censuren i världen ökar. Vi skriver om några av de titlar som har väckt kontroverser genom historien.

Fakta: Förbjudna böcker

Under 2022 registrerade den amerikanska biblioteksföreningen ALA 1 269 försök att censurera biblioteksböcker, vilket var dubbelt så många som året tidigare.

I Ungern har regeringen krävt att barn- och ungdomsböcker som handlar om hbtqi-frågor eller är sexuellt explicita ska förseglas eller slås in i papper på bokaffärerna — och de får inte säljas på affärer som ligger inom 200 meter från skolor eller kyrkor.

Amerikanska Pen registrerade 1 477 fall av enskilda böcker som förbjudits under första halvan av läsåret 2022–2023, och det berörde 874 unika titlar. Det är en ökning med 28 procent jämfört med föregående sex månader, januari — juni 2022.

För 90 år sedan utförde nazisterna ett av de mest ökända bokbålen i modern tid. Den 10 maj 1933 samlades närmare 40 000 människor i centrala Berlin. Propagandaministern Joseph Goebbels hade uppmanat brännandet av så kallade icke-tyska böcker. Närmare 25 000 böcker ansågs vara det och 1934 hade 5 000 böcker förbjudits.

En av de författare vars böcker rensades ut av nazisterna var Heinrich Heine, som skrev den berömda raden: ”Där man bränner böcker, kommer man till slut att bränna människor”.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.