Thomas Millroth ger svenska konstnärsböcker egen bok – ett hästjobb på tio år

Thomas Millroth bok
Konstskribenten Thomas Millroth har arbetat tio år med sin bok. Pressbild: Bonniers konsthall.

Konstnärsböcker är en egen konstform och konstskribenten Thomas Millroth är en av Nordens största konstnärsboknördar. Nu har han skrivit en ambitiös översikt över den svenska scenen.

Konstnärsböcker, eller ”artist’s books”, är alltså inte böcker om konst – utan konst i bokform. Genren har funnits ungefär lika länge som vi har tillverkat böcker, men någon översikt över svenska konstnärsböcker har inte funnits. Förrän nu.

Konstskribenten Thomas Millroth har i boken ”Artist’s books from a Swedish point of view” tagit ett helhetsgrepp om genren ur ett svenskt perspektiv. Ett jättearbete som tagit honom tio år.

– Att samla in material och att få en överblick har varit ett väldigt jobb, eftersom det inte har funnits något skrivet om det här förut. Det är en genre som ofta har gått under radarn och det är ett jävla jobb att spåra rätt på vilka böcker som har gjorts, säger han.

”Jättekonstiga böcker”

Och då började han inte från noll direkt. Millroth är en av Nordens största samlare av böckerna och konstformen har fascinerat honom i många år.

– Böcker brukar vara behållare för text eller bild, men här betyder själva boken lika mycket. Alltså kodex som det heter, själva bokbandet, typsnitt och allt det där. Boken blir en form i sig, som en linneduk med en ram blir en målning, säger han lyriskt.

Favoriter har han många.

– Hardy Strid är en gammal favorit, han var en situationist. Annars tycker jag mycket om Cia Rinne, som är verksam i dag. Finlandssvensk tjej som bor i Berlin. Och Sven-Åke Johansson, min gamle vän som gör jättekonstiga böcker. För att nämna några.

Kungar i Danmark

Boken blickar också ut mot konstnärer i andra länder, som Tyskland och Danmark.

– I Danmark är de kungar. Det finns en fantastisk scen i Danmark med flera antikvariat som sysslar med artist’s books. Där finns många unga konstnärer som jobbar med konstnärsboken som form och så har det varit hela tiden, säger Thomas Millroth.

Boken rymmer över 650 fotografier och faksimil, från 1947 och framåt, tillsammans med essäer av Millroth. Han vänder sig främst till andra entusiaster, men han tror också att läsare med ett mer allmänt konstintresse kan ha mycket att hämta.

– Som alltid när man skriver om så här konstiga ämnen vänder man sig till dem som är nördar liksom jag. Men jag tycker nog själv att jag skriver på ett mycket icke-akademiskt sätt och jag undviker akademiska uttryck och jargong.

Text: Björn Berglund/TT

Fakta: Thomas Millroth

Född 1947, bor i Malmö

Familj: Fru och vuxna barn.

Är kritiker, konsthistoriker, författare och tidigare museichef.

Aktuell med boken Artist’s books from a Swedish point of view på Ellerströms förlag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.