Selmapriset 2021 till Magdalena Stjernberg för pandemibok

Magdalena Stjernberg. Foto: Privat

Årets Selmapris för bästa egenutgivna bok går till Magdalena Stjernberg för Fäboden, del ett i serien Den sista pandemin. 

Magdalena Stjernberg tilldelas Selmapriset 2021 för sin bok Den sista pandemin Del 1 – Fäboden. Hon är arkeolog och har doktorerat i ämnet ”Farsoter under förhistorisk tid”. Magdalena har tidigare gett ut böckerna Penselgänget (2011) och Dårarna i Hönshuset (2016).

– Min doktorsavhandling handlar om de dödliga pandemier som man kan ana sig till i förhistoriskt material. Till exempel ”slarviga” massgravar där skeletten aldrig visar spår på några skadliga förändringar. Då började jag fundera på hur dagens situation ser ut. Det som är den viktigaste anledningen i nutid, är en extrem överbefolkning som gör att även beskedlig smitta kan spridas otroligt snabbt. För ett par hundra år sedan var vi 1 miljard människor på jorden. Idag närmar vi oss 8 miljarder människor, berättar Magdalena Stjernberg för Boktugg.

Utgivningen av hennes bok Fäboden sammanföll på ett skrämmande vis med coronapandemin.

– När coronapandemin började, arbetade jag heltid med att göra klar andra delen av min doktorsavhandling, som främst handlar om virus. Jag följde förloppet med stort intresse, eftersom jag insåg att människan – då som nu – har försökt undkomma genom att i första hand fly från faran. I andra hand hitta ett vaccin som skulle rädda oss, åtminstone så länge viruset inte muterade till en annan – och farligare – variant!

Magdalena har gett ut romanen själv via Vulkan. Att det blev så, säger hon själv, beror nog på att hon har så många halvfärdiga manus liggande.

– Livet är inte evigt – det gäller att ta vara på den tid vi har. Förutom romaner, så har jag många populärvetenskapliga manus om till exempel landskapsblommor och landskapsdjur. Sedan har jag en hel del dikter och till och med serieteckningar! Men, för att hinna ge ut allt det här skulle jag nog behöva ett vanligt ”traditionellt” bokförlag som kan konsten att ”snabba på”.

Del två i bokserien Den sista pandemin är redan släppt under titeln Herrgården och storstaden.

Selmaprisets jury skriver i sin motivering: 

Några av våra största författare har lyckats fånga ett nutidsfenomen redan innan det händer. En mästarinna på området var nobelpristagaren Doris Lessing; årets Selmaprisvinnare Magdalena Stjernberg är en annan. 

Under ett decennium har hon skrivit på sin roman i två delar, och just 2020 – när Corona sprider sig som en löpeld över hela världen – publiceras Den sista pandemin Del 1 – Fäboden. 

Med en kuslig känsla och precision har författaren fångat händelser och handlingar som för bara något år sedan syntes otänkbara. Men skildringen om forskarparet som flyr till en avsides fäbod för att undkomma smittan, och deras försök att ta sig tillbaka till civilisationen, känns plötsligt väldigt trovärdig … 

Att lyckas balansera på tråden mellan verklighet och fiktion, är ett konststycke utöver det vanliga. Kanske kräver det en författare som har doktorerat i ”Farsoter under förhistorisk tid”, vilket Magdalena har gjort, för att se klart på vår samtid.

Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker. Priset delas ut av Vulkan och utgörs av en prissumma på 20 000 kronor. Alla böcker utgivna under 2020 på eget förlag eller egenutgivningstjänster har fått vara med i tävlingen.

Selmaprisets vinnarbok 2021

Fäboden

Fäboden

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-12-09
  • ISBN: 9789189231832

Tidigare vinnare av Selmapriset

2020: Här var det mörkt av Tomas Kindenberg
2019: den tredje punkarn av Arne Wickander
2018: Du får väl säga som det är av Christina Renlund
2017: Viskskrik av Kristina Emanuelsson

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.