Här är de tre finalisterna till Selmapriset 2024

De tre finalisterna till Selmapriset 2024: Jan-Erik Larsson med "Sång ur Skuggorna", Sölve Dahlgren med "Frisparkad" och Mats I Lundgren med "Den Osynlige Tjuven". Pressbild.

Selmapriset 2024 är en hyllning till egenutgivna böcker har nu plockat ut tre finalister: Jan-Erik Larsson med Sång ur Skuggorna”, Sölve Dahlgren med Frisparkad och Mats I Lundgren med Den Osynlige Tjuven.

Selmapriset, instiftat 2014, är en hyllning till egenutgivna böcker. Med Selmapriset vill arrangören visa på den stora bredden och kvaliteten bland egenutgiven litteratur i Sverige. Priset delas ut av Vulkan som kallar sig Nordens största aktör inom egenutgivning. Alla titlar utgivna under 2023 på eget förlag eller via egenutgivningstjänster var välkomna att delta.

”Efter en intensiv bedömningsprocess avslöjar vi nu tre finalister för Selmapriset 2024. Dessa böcker har imponerat juryn med sin enastående kvalitet, nyskapande berättarteknik och förmåga att gripa tag i läsarens sinne från första till sista sidan”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

TOPP 3 finalister i Selmapriset 2024:

Sång ur skuggorna av Jan-Erik Larsson

Kärleken till musiken utmanar vardagens tristess i denna omvälvande roman, där drömmar framstår som lika avlägsna och förgängliga som ungdomen, men trots detta överlever både anställningar och äktenskap.
Möt Conny, en arbetslös väktare som plockade upp gitarren och klassens snyggaste tjej under skoltiden, men sedan prioriterade bort livemusiken för att leva upp till omgivningens förväntningar. I samma stad lever gatumusikanten Maestro ett helt annat liv. Iklädd full cowboymundering spelar och sjunger han i Stockholms tunnelbana.
När de två männens vägar korsas i Skanstull lämnas ingen oberörd. Bob Dylans ord, What good am I? går rakt in i Connys hjärta och inspirerar honom att skriva en låt som blir början på något nytt. Samtidigt försöker Maestro starta ett annorlunda band.

I en mästerlig balansakt där gränsen mellan saknad och längtan suddas ut visar författaren prov på en sällsam iakttagelseförmåga. Livet blir sällan som vi tänker oss när vi är unga och dumma, men kanske gömmer sig lyckan i de små ögonblicken. I en konsert på en pizzeria tillsammans med en kär främling – eller i en god bok.

Frisparkad av Sölve Dahlgren

Juryns motivering:
En dröm, ett levnadsöde och en hoppingivande upprättelse – vad mer kan man önska av en roman? I början möter vi en tvär man på 60+, som blir ’sparkad’ från sitt arbete där han klippt en fotbollsplan under stor del av sitt yrkesverksamma liv. Härifrån får man följa med på hans osannolika karriärresa, som expert på frisparkar.
Språket och dialogerna är glimrande, vilket förstärker det positiva intrycket och skänker trovärdighet.
Storyn är i vissa delar lik En man som heter Ove, men den är mer gripande och har en kraftigare motor. Frisparkad är verkligen ett filmämne – grattis till den som får rättigheten!

Den osynlige tjuven av Mats I Lundgren

Att läsa Den osynlige tjuven är som att bli inbjuden till ett kafferep i goda vänners lag – av kollegor på arbetsplatsen eller i köket hos grannarna. Så ta med kaffekoppen, sjunk ner i en bekväm fåtölj och förbered dig på en feelgood-deckare med extra allt.

Storyn kretsar kring märkliga stölder och ”ond, bråd död”, polisära frågor som söker sina svar. Men allt ramas in av miljöer och relationsdraman som alla kan känna igen sig i.

Karaktärer såsom kriminalinspektör Arne Olofsson och hans kollegor vid Nyköpingspolisen – för att inte tala om det åldrande paret Ulla och Rune ‒ är så trovärdiga att de levandegörs för den inre filmduken.
Förutom själva storyn måste påtalas att språket och dialogerna ringlar sig fram likt en vårbäck, lätt och ledigt. Att skapa ett sådant intryck föregås alltid av en ambitiös och omfattande redigering – där författaren tillsammans med sin fru Ann-Louise Forsström har
gjort ett arbete som förtjänar att uppmärksammas med en särskild eloge!

När kaffet är urdrucket och boken är utläst förnimmer man en känsla av tomhet, som att ha vinkat av en kär vän vid tågstationen. Detta är Mats Lundgrens fjärde bok om Arne Olofsson, och vi kan nu endast hoppas på en återförening i ytterligare en uppföljare.

Fotnot: En av finalisterna är Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren som utöver journalist även är författare till femton böcker.

redaktion@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.