Johanna Schreiber byter till Hedlund Agency

Författaren Johanna Schreiber. Foto: Kajsa Göransson.

Författaren Johanna Schreiber byter till Hedlund Agency och berättar hur hon resonerade i sitt val. Och om erfarenheten att släppa fyra böcker samma år.

Johanna Schreiber debuterade 2013 med ungdomsboken Carlstensveckan på B.Wahlströms förlag.

– Sen kom livet emellan i ett par år, och jag började skriva romanen Det bästa som har hänt mig när jag var föräldraledig med min första dotter för fyra år sen eftersom jag saknade lättsam skönlitteratur om moderskapet. Jag skickade in som spontanmanus till ett gäng förlag jag var nyfiken på, och så blev det antaget av Forum, berättar Johanna.

Mellan alla redigeringsrundor hade hon skrivit barnboken Miras magiska anteckningsbok för ett samarbete mellan Storytel och B.Wahlströms. Dessutom började hon tillsammans med sin granne Ida Ömalm Ronvall skriva ungdomsboken Inte som du. Så 2019 släppte Johanna tre böcker, och en ljudserie.

– Det var en extremt dålig idé att släppa så många böcker samma år, för jag var som en urvriden disktrasa efter Bokmässan och releasefesten av Inte som du den 1 oktober. Men jag är nöjd med böckerna, och jag har bestämt att ta det lite lugnare framöver. I år släpper jag ”bara” en bok, Tolv veckor med dig, och medverkar i en novellsamling hos B.Wahlströms, säger Johanna och skrattar.

Nyligen kom nyheten att Johanna Schreiber gått till Hedlund Literary Agency. Tidigare har hon haft förlagsagenturerna Bonnier Rights (för debuten Det bästa som har hänt mig och Rabén Agency med YA-roman Inte som du).

Hur resonerade du? Pratade du med flera agenturer?
– Jag har haft ett urfint samarbete med båda. Men det kändes naturligt att byta till en fristående agentur när jag gick från Forum till Norstedts. Anledningen till förlagsbytet var att jag hade min utgivning uppdelad mellan två förlagshus, eftersom jag ger ut mina barn- och ungdomsböcker på B.Wahlströms som är en del av Norstedts förlagsgrupp. Jag har värsta drömsamarbetet med mina förläggare Jennifer Lindström (Norstedts) och Tove Andersdotter (B.Wahlströms), och det känns precis lika bra och fint med Siri Lindgren på Hedlund.

Skriver du böcker på heltid idag eller har du något ”brödjobb” att komplettera med?
– Jag är föräldraledig med min fem månader gamla dotter och det är ett heltidsjobb i sig. Jag kombinerar det med författarskapet. Är föräldraledig ett par dagar i veckan, och skriver någon eller några dagar i veckan.

Hur har det gått med hashtaggen #jagbokhandlar, har den fått ett uppsving under Bokrean?
– Ja! Jag kollade faktiskt nu när du frågade, och det finns nästan 400 inlägg under hashtagen. Det är otroligt kul att vi är så många som vill stötta våra lokala boklådor, och vi som tog initiativet till hashtagen hoppas att den kommer fortsätta leva.

– Som vi alla vet är det väldigt tuffa tider för de fysiska bokhandlarna nu i corona-tider. Passa på att kolla om din lokala bokhandlare har börjat med hemkörning, som Gamla stans bokhandel och Tyresö bokhandel har gjort till exempel!

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Har du läst någon bok det senaste året där du tänker ”åh, jag önskar att jag hade skrivit den boken” eller har du några förebilder/idoler bland författare?
– Min främsta förebild som författare är Marian Keyes. Jag strävar hela tiden efter att blanda humor och svärta på samma sätt som hon, säger Johanna och tillägger:
– Och gällande böcker … Det händer jätteofta att jag läser en bok och känner ”Damn! Det där var smart, det önskar jag att jag hade skrivit!” Två sådana böcker är Alicias val av Frida och Linnea Malmgren och Ragga som du shoppar av Lin Jansson. Jag hoppas att mina läsare får samma känsla när de läser mina böcker, som jag fick när jag läste de där två böckerna.

3 feelgood-boktips

Vi avslutar intervjun med tre feelgood-boktips från Johanna för den som vill fly den dystopiska verkligheten just nu.

Queenie

Queenie

Queenie Jenkins är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har just blivit dumpad. Tillvaron är, helt enkelt, toppen.

Med svajig magkänsla och dejting-appen OkCupid som kompass söker Queenie tröst på sämsta tänkbara ställen. Läs mer »

50 sätt att träffa den rätte

50 sätt att träffa den rätte

Sarah Sargeant, skådespelerska/servitris, har varit singel i tre år och har inte haft sex på 351 dagar. Torkan är så extrem att Bob Geldof nog hade arrangerat en välgörenhetsgala bara han vetat om det. Läs mer »
Det slutna sällskapet

Det slutna sällskapet

Hyllad debut för alla som älskar Donna Tartts Den hemliga historien

Charlie Calloway har ett liv som andra skulle döda för. Trots att hon bara är 17 år befinner hon sig i toppen av samhällets näringskedja. Men hon plågas fortfarande av sin mammas försvinnande för tio år sedan, och hon kämpar med familjens mörka historia. Läs mer »


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter