Nästa Digital Book World äger rum på Vanderbilt Unversity i Nashville. Frågan är om någon från storförlaget Macmillan är välkommen då. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Konferensen Digital Book World bannlyser Macmillan-anställda efter embargo mot bibliotek

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Macmillans anställda är inte välkomna på den stora konferensen Digital Book World. Inte förrän de tar bort embargot på nya eböcker för biblioteken.

Striden mellan de amerikanska biblioteken och det stora förlagshuset Macmillan togs till en ny nivå igår när den stora konferensen Digital Book World publicerade ett blogginlägg på sin sajt där VD Bradley Metrock skriver:
”Det är vårt privilegium att bannlysa alla Macmillans anställda från att delta eller föreläsa på Digital Book World fram tills företagets biblioteksembargo har lyfts och de fullt ut uppfyller begäran från American Library Association. Denna bannlysning träder i kraft med omedelbar verkan för samtliga Macmillans många imprints och dotterbolag, liksom för anställda vid moderbolaget, Holtzbrinck Publishing Group [som är världens 15:e största förlagsgrupp].”


ANNONS


Han fortsätter med att förtydliga att bannlysningen kan gälla i dagar eller i femtio år, och att de längtar efter en tid då storförlagen ser biblioteken som partners och ”visar tacksamhet för att de odlar den intäktsström som är känd som livslånga läsare”. Metrock menar att många av dem som lånar mycket böcker på bibliotek också är eller blir förlagens bästa kunder och köper mer böcker än dem som inte är bibliotekskunder.

Macmillans VD John Sargent har fått hård kritik för sitt sätt att nonchalera bibliotekens synpunkter. Sedan embargot trädde i kraft den 1 november 2019 får bibliotek, oavsett storlek, endast köpa ett exemplar av nya eböcker under de första åtta veckorna efter utgivningsdatum. Ur Macmillans synvinkel gynnar detta styckförsäljningen av nya böcker i digitala format då det kraftigt begränsar hur många eboksutlåningar som kan ske.

ANNONS

Men protesterna har varit omfattande. Över 246 000 människor har skrivit på uppropet #eBooksForAll. Redan innan embargot trädde i kraft samlade man in 160 000 namnunderskrifter och levererade dessa personligen till John Sargent.

Slutligen säger Digital Book World att de ska dela ut 25 konferenspass till bibliotekarier som kan ha nytta av att delta. Nästa Digital Book World äger rum i Nashville 14-15 september 2020. Med eller utan Macmillan.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL