ANNONS

Världens 50 största förlag 2018: Egmont passerade Bonniers – störst i Norden

Att jämföra världens största bokförlag är inte enkelt med valutaskillnader och komplexa koncerner som även ger ut tidningar. Men Publishers Weekly och Livres Hebdo gör ett försök tillsammans.

När Publishers Weekly rankar världens 50 största förlag (sett till omsättning) så har Egmont Group passerat Bonnier och är nu Nordens största förlagshus. HarperCollins tar sig in på topp 10.

Bonniers som 2016 var det 21:a största förlagshuset i världen tappade ytterligare placeringar 2018, ner till 32:a plats. Omsättningen minskade från 759 till 651 miljoner dollar. Hur mycket som är en valutaeffekt av den svaga svenska kronan framgår inte riktigt.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det är kanske ingen överraskning med tanke på att Bonnier Books de senaste åren sålt och avvecklat ett antal förlag i USA, Australien och Frankrike för att fokusera mer på de marknader där de har starkast position och är mest lönsamma. Men faktum är att det inte är det som minskat omsättningen.

ANNONS

– Den stora skillnaden är att vi renodlat siffrorna och lyft bort Adlibris och enbart redovisar förlagsverksamheten. Den omsättning vi tappade genom att vi gjort oss av med flera förlag har vi faktiskt kompenserat genom tillväxt i bland annat Tyskland, säger Håkan Rudels, VD för Bonnier Books till Boktugg.

Han bekräftar också att Bonnier Books framöver fokuserar på att växa i Europa på befintliga marknader.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

– Det finns så mycket kvar att göra. Vi kan växa mer i Tyskland och när vi tittar på Storbritannien så är vi kanske på elfte eller tolfte plats storleksmässigt. Varför skulle vi inte kunna vara bland de fem största där om några år? Polen är en annan intressant marknad, om än politiskt utmanande, säger Håkan Rudels.

ANNONS

Egmont minskade också omsättningen, men bara marginellt från 661 till 657 miljoner dollar. Tack vare det gick de förbi Bonniers när de ”bara” tappade fyra placeringar från 26 till 30.

– Så länge vi har en verksamhet som växer och är lönsam där vi kan se att det finns en långsiktigt hållbar affär så kan jag leva med att bli passerade på den här topplistan, säger Håkan Rudels.

Ytterligare en nordisk förlagsgrupp finns med på listan – finska Sanoma. Även de tappar flera placeringar, går från 36:e till 42:a plats då omsättningen sjönk från 382 till 358 miljoner dollar.

Största raset på listan stod Grupo Planeta för som föll från 7:e till 22:a plats, skriver Publishers Weekly. Det förklaras av att de sålt det franska förlaget Editis till Vivendi (som tack vare det tog sig in på 25:e plats på listan). De tappade runt en miljard dollar i omsättning för att sätta det hela i perspektiv.

Internationellt så noteras ett tronskifte, RELX Group (tidigare kända som Reed Elsevier) passerade Pearson och övertog förstaplatsen som världens största förlagsgrupp. I övrigt var det små förändringar på topp 10 bortsett från att HarperCollins nu tog sig in bland de tio största, upp från tolfte plats tack vare ett omsättningslyft på 122 miljoner dollar.

I rapporten nämns också tre globala företag i bokbranschen som inte är renodlade förlag men som har en omfattande förlagsverksamhet: Amazon (som inte avslöjar intäkterna från Amazon Publishing med sina 15 imprints separat), Wattpad med mer än 65 miljoner användare (som inte avslöjar omsättning eller resultat men som värderats till 400 miljoner dollar) och kinesiska China Literature med uppåt 200 miljoner aktiva användare. Alla tre skulle förmodligen platsa på topp 50.

Världens största bokförlag baserat på omsättning 2018:

 1. (2) RELX Group, Holland/USA 5278 milj dollar (5609)
 2. (1) Pearson, Storbritannien 5244 milj dollar (6070)
 3. (3) Thomson Reuters, Kanada 5133 milj dollar (4941)
 4. (4) Bertelsmann, Tyskland 4150 milj dollar (4240)
 5. (5) Wolters Kluwer, Nederländerna 3758 milj dollar (3994)
 6. (6) Hachette Livre, Frankrike 2576 milj dollar (2735)
 7. (8) Springer Nature, Tyskland 1897 milj dollar (1956)
 8. (10) Wiley, USA 1796 milj dollar (1719)
 9. (12) HarperCollins, USA 1758 milj dollar (1636)
 10. (9) Scholastic, USA 1628 milj dollar (1742)
 1. (26) Egmont Group, Danmark 657 milj dollar (661)
 2. (24) Bonnier, Sverige 651 milj dollar (759)
 3. (36) Sanoma, Finland 358 milj dollar (382)

Fotnot: Fem kinesiska förlagsgrupper är tillbaka på årets topp 50 efter att ha varit portade under 2016 och 2017 på grund av att Kina inte velat släppa siffror. Det största kinesiska förlaget, Phoenix Publishing and Media Company, hamnar precis utanför topp 10 med intäkter på 1,6 miljarder dollar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL