ANNONS

Macmillan utökar embargo på eböcker till bibliotek i USA

Förlaget Tor införde fyra månaders embargo på utlåning av eböcker för snart ett år sedan. Macmillan utökar nu detta till samtliga imprints. Men istället för helt stopp för utlåning får biblioteken köpa en enskild licens för halva priset (30 dollar). Eboken kan lånas ut till en låntagare i taget, under de första åtta veckorna. Därefter kan biblioteken köpa fler exemplar (60 dollar styck). Licensen gäller i två år eller 52 lån, vilket som inträffar först.
– Det verkar som om läsare som kan välja mellan att köpa en ebok för 12,99 dollar eller låna den gratis lutar åt det senare. Våra nya villkor är utformade för att skydda värdet på våra böcker under dess första utgivning, skriver Macmillans VD John Sargent i ett memo till författare, illustratörer och agenter. (Publishers Weekly har en längre artikel med bibliotekens syn på modellen.)

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se