ANNONS

Amerikanskt förlag inför embargo för utlåning av nya eböcker

Biblioteksutlåning med förhinder just nu efter SKL:s upphandlingskaos. Foto: iStock

Scifi-förlaget Tor låser sina eböcker i fyra månader efter utgivning innan de får lånas ut av biblioteken. Detta för att testa om eboksförsäljningen kommer att gå upp.

Tor, ett imprint till det internationella förlagshuset Macmillan och som ger ut science fiction och fantasy, stoppar biblioteken från att låna ut deras ebokstitlar under en period på fyra månader efter utgivning, skriver Publishers Weekly.

Enligt ansvariga på Tor gör man detta för att testa om biblioteksutlåning påverkar eboksförsäljningen negativt. Biblioteken anser å andra sidan att embargot är oberättigat och bara kommer att drabba trogna scifi-läsare. Reaktionerna bland bibliotekarier är starka, särskilt eftersom embargot inte föregicks av någon förvarning.

Sari Feldman, bibliotekskolumnist för Publishers Weekly, skriver att hon ur bibliotekens synvinkel inte kan se några bevis på att eboksutlåning skulle vara skadligt för Tors eboksförsäljning.

– I själv verket vet bibliotekarier att det råder raka motsatsen: bibliotek erbjuder en möjlighet för läsare att upptäcka böcker, och den tillgång till litteratur som biblioteken erbjuder ivriga science fiction- och fantasyläsare skadar inte Tors försäljning – det stärker den, skriver Sari Feldman, som själv är bibliotekarie vid Cuyahoga County Public Library.

Samarbetet kring eböcker mellan bibliotek och förlag i USA har varit under utveckling en längre tid och stora framsteg har gjorts kring eboksutlåning. Att ett förlag nu inför karenstid är ett oroväckande tecken, menar Sari Feldman, som riskerar att biblioteken hamnar på efterkälken vad gäller digitala produkter.

Även i Sverige finns en oro hos förlag kring hur tillgången på gratis eböcker via biblioteken påverkar försäljningen. Biblioteken har ett kostnadstak för eböcker och i många fall väljer förlag att sätta högre priser den första tiden på marknaden för att hindra biblioteken för att göra dem tillgängliga för utlåning.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL