Sliten Ivanhoe-bok återlämnad till biblioteket efter 105 år

105 år gammal bok tillbaka på biblioteket. Arkivbild: PABLO SPENCER/AP/TT.

Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok ”Ivanhoe” har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

– Detta visar på magin med böcker, säger Annaclaire Crumpton på Poudrebiblioteket i Fort Collins i Colorado till lokalkanalen 29 News.

– Det spelar ingen roll hur många decennier eller sekel som går, en bok kan fortfarande vara relevant för rätt läsare.

Det aktuella exemplaret av Ivanhoe lånades ut den 13 februari 1919. Sedan försvann den. Crumpton berättar att den lämnades tillbaka av en kvinna som inte presenterade sig. Men hon hade fått boken av sin bror, som hittat den bland moderns tillhörigheter i Kansas.

Boken är tummad och innehåller understrykningar, men den är intakt och kommer nu troligen att ställas ut i Fort Collins.

1919 tog det lokala biblioteket där två cent om dagen i förseningsavgift. Justerat för inflation innebär det att ”Ivanhoe” skulle kunna inbringa böter på motsvarande 150 000 kronor. Men inga sådana krav kommer att ställas.

– Vi är bötesfria, säger Crumpton.

Boktuggs fotnot: Ivanhoe är en historisk äventyrsroman från 1820 av sir Walter Scott. Handlingen utspelar sig i 1100-talets England och delar flera karaktärer med Robin Hood-historier, bland andra Robin Hood, prins Johan och Rikard Lejonhjärta. Den första svenska översättningen utgavs 1821–1822 av förläggaren Georg Scheutz. Boken filmatiserades första gången redan 1913 men för oss svenskar är den nyare versionen, en brittisk tv-film från 1982, mer känd då den visats på nyårsdagen sedan 1994. Men den hade faktiskt premiär i Sverige på TV1 den 31 december 1982.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.