Fem nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris 2020

David Vikgren, poet. Foto: Lina Ikse

Sveriges Radios Lyrikpris delas ut den 24 april 2020 i samband med Litteraturveckan i P1. Här är de nominerade som har chans att vinna 30 000 kronor.

I april är det dags för Litteraturveckan i P1 som avslutas med stor Litteraturgala i Karlstad den 24 april med utdelning av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. Nu är det klart vilka fem titlar som nominerats till Sveriges Radios Lyrikpris.

Nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris 2020

Äpplen och päron

Äpplen och päron

Ensamtal

Ensamtal

O

O

Juryns motiveringar till nomineringarna

Äpplen och päron nomineras för att den i en sprittande, språklekande tankedikt biter i kunskapens syrliga äpple. Vigt balanserande mellan vetandets gräns och fablernas värld vrider och vänder poeten på paradoxer, plockar isär sagor och sanningar och skruvar perspektiven. Det är dikt som med ojämförlig humor tar tvivlet på största allvar.

Ensamtal av Ann Jäderlund nomineras för att den med drabbande enkelhet och outtömlig mångtydighet strävar bortom det beskrivbara. I dikt som är avskalad till kärnan och bräddfull med mening uppstår en klangfylld rymd kring de enskilda orden. Det är poesi om kommunikationens omöjlighet och nödvändighet som från tystnadens rand sänder ett rop över stora avstånd.

Marginalia/Xterminalia nomineras för att den i ett hypnotiskt tvillingverk vidgar poesin till konstens domäner. Ur en ohejdbar språkmaskin väller ett oemotståndligt flöde av självhat, existentiell panik och vantrivsel i kapitalismen. Det är envetet repetitivt och kroniskt oförutsägbart, med gläntor av naturlyrisk skönhet i den kompromisslösa svärtan.

O nomineras för att den speglar föreställningar om svart och vitt och dissekerar språkliga stereotyper i en knivskarp lyrisk undersökning. Lika tematiskt tät som formmässigt varierad rör sig dikten mellan kroppens erfarenheter och idéernas många skikt. Med intellekt och känsla i virtuos förening blir Shakespeare språngbräda för en dialog med historien och nuet.

Materialvägensägen nomineras för att den fångar upp den kollektiva vreden över ett rämnande samhällsbygge i en ordström som får marken att skälva. Regionalpolitisk rappakalja mals ned till sjungande språkslagg i ett explosivt vittnesmål om exploateringen av glesbygden. Det är lika ursinnigt som egensinnigt, blixtrande bångstyrigt och rasande roligt.

Lyrikpris-juryn har i år bestått av följande poeter och litteraturkritiker: Per Engström, Petter Lindgren, Ann Lingebrandt, Niklas Söderberg samt förra årets pristagare Matilda Södergran. Juryns ordförande: Lena Birgersdotter, producent Dagens dikt, Sveriges Radio

Om Sveriges Radios lyrikpris

Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Prissumman är på 30 000 kronor.

Tidigare pristagare

2009 Björner Thorson
2010 Ida Börjel
2011 David Vikgren
2012 Lars Norén
2013 Ann Hallström
2014 Inget pris delades ut
2015 ”Vita Kommun” av Jörgen Lind
2016 ”Handbok att bära till en dräkt” av Catharina Gripenberg
2017 Inget pris delades ut
2018 ”Tapeshavet” av Gunnar D Hansson
2019 ”Överlevorna” av Matilda Södergran

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,