Ingela Strandberg får Sveriges Radios lyrikpris 2023 för ”mörkt glödande dikt”

Ingela Strandberg går i dialog med gamla lador och gör dem till "beska sanningssägare". Pressbild: Henrik Brunnsgård.

Ingela Strandberg får Sveriges Radios lyrikpris för den kritikerrosade diktsamlingen Ingenstans mitt segel. Enligt juryn skriver hon ”en mörkt glödande dikt som från grusets perspektiv blickar upp mot det fantastiska”.

Sedan debuten för 50 år sedan har Ingela Strandberg gett ut över 30 böcker, varav de flesta diktsamlingar. I sin lyrik återvänder hon ofta till det egna landskapet i Grimeton utanför Varberg i Halland där hon också är född och uppvuxen. Den senaste diktsamlingen kom i fjol och är skriven i dialog med de gamla ladorna som hon enligt Sveriges Radios kritikerjury låter bli till ”beska sanningssägare”.

Ingela Strandberg berättar i ett pressmeddelande att ladorna genomskådar henne.

”De har sett mig som barn och följt mig som vuxen. De klär av mig alla förklädnader och visar mig vem jag är. Och varför”, säger hon.

Hon berättar också att hon är både överraskad och ”förstås mycket stolt” över att få lyrikpriset.

Sveriges Radios lyrikpris är på 30 000 kronor och har delats ut sedan 1958 då det gick till Nelly Sachs.

Text: Erika Josefsson/TT

Prisad diktsamling av Ingela Strandberg

Ingenstans mitt segel

Ingenstans mitt segel

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2022-01-07
  • ISBN: 9789113118468
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.