ANNONS

Här är Sveriges Radios litteraturpristagare 2018

Fr. v: Gunnar D Hansson, Aleksander Motturi, Nicolas Kolovos. Foto: Henrik Brunnsgård

Sveriges Radios romanpris tilldelas Aleksander Motturi, novellpriset går till Nicolas Kolovos och lyrikpriset till Gunnar D Hansson.

De tre litteraturpristagarna till Sveriges Radios roman-, novell- och lyrikpris avslöjades den 27 april i direktsändning från Göteborgs stadsbibliotek. Prissumman är 30 000 kronor för respektive pris.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Aleksander Motturi tilldelas Sveriges Radios romanpris för sin bok Broder. Romanpriset, som i år delas ut för 25:e gången, utses av en lyssnarjury som i år bestod av Wilhelm Åkesson från bokcirkeln ”Livets cirkel” i Göteborg, Nadine Alvarado från bokcirkeln ”Salongen” i Göteborg, Maria Pålsén från bokcirkeln ”In Vino Veritas” i Falkenberg och Hillevi Setrinen från Börstig och bokcirkeln ”Trädet bokcirkel”.

ANNONS

Juryns motivering lyder: ”För en öm och ärlig berättelse, med stor smärta och stark syskonkärlek. Medmänsklighet, klass och familj skildras nära och ingjuter både hopp och förtvivlan. Författaren brottas med att skriva sin historia, en process som reser fler frågor än den ger svar.”

– Det är många som fått stå ut med mig som skrivande människa, människor som är nära mig. Jag är väldigt tacksam för det här priset men jag tror kanske inte att det innebär så mycket tröst för dem, men kanske det finns en stolthet, säger Aleksander Motturi, som är författare och filosof. Han debuterade som romanförfattare 2011 med Diabetikern. 2014 fick han Göteborgs stads författarstipendium. 2017 fick han samfundet De Nios julpris.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Novellpriset tilldelas i år Nicolas Kolovos för novellen Underverket (i uppläsning av Fredrik Hallgren). Vinnaren utsågs genom att radiolyssnarna fick rösta under vecka 16, efter att en jury som i år bestod av tre bokcirklar från norra Sverige hade nominerat fem noveller. Sveriges Radios novellpris instiftades år 2002.

– För ett par månader sen satt jag på första våningen här på stadsbiblioteket och skrev den här novellen och nu blir jag hyllad för den här – det är helt otroligt, säger Nicolas Kolovos, som är dramatiker, regissör och manusförfattare som gjort tv, teater, film och radiodrama. Han har bland annat skrivit pjäserna Bananhuset och Himmel över Göteborg. 2016 fick han Greklands största filmpris, Iris, för sin kortfilm Fikon.

Lyrikpriset, som fyller 60 år i år, går till Gunnar D Hansson för Tapeshavet.

Gunnar D Hansson är litteraturvetare, författare och översättare och debuterade som poet 1979. Han har tilldelats ett flertal priser, och har fått Sveriges Radios Lyrikpris en gång tidigare (2000). 2018 tilldelades han Gerard Bonniers Lyrikpris för Tapeshavet.

Priset utsågs av en jury bestående av Per Engström, Petter Lindgren, Ann Lingebrandt och Niklas Söderberg samt senaste pristagaren, Catharina Gripenberg. Juryarbetet samordnas av Lena Birgersdotter, producent för Dagens dikt.

Motivering: ”Sätter spaden i den bohuslänska myllan och gräver upp lager efter lager av historia, geologi, ekologi, bygdekultur och litteratur. På strövtåg genom tiden och skriften kryssar poeten mellan uppsluppna infall och svindlande perspektiv. Det är gränslös dikt som vidgar tanken, rymmer alla former och bär sin lärdom lekande lätt. Här speglas skapelsen i ett snäckskal och villovägarna leder fram mot det mänskligas mysterier.”

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL