Mari Jungstedt skriver nytt avtal på två bokserier – totalt sex böcker

Författaren Mari Jungstedt stannar kvar på Albert Bonniers Förlag, hon ska skriva ytterligare sex böcker fördelat på två serier. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Mari Jungstedt har redan sålt 5,5 miljoner böcker bara i Sverige. Fler lär det bli i hennes nya avtal med Albert Bonniers förlag på ytterligare tre böcker i Gotlandsserien och tre böcker i den nya serien ”Málagasviten”.

– Mari Jungstedt är en av Sveriges mest älskade och lästa spänningsförfattare. Hennes karriär är minst sagt märkvärdig: de senaste sjutton åren har hon levererat osannolika sjutton titlar, varav femton i Knutasserien som utspelar sig på Gotland, och har sålt 5,5 miljoner böcker bara i Sverige. Gotland är inte i närheten av tillräckligt utforskat för Mari, men nu har hennes nyfikenhet och passion även tagit henne i land på den spanska solkusten. Det är därför en stor glädje för förlaget att teckna avtal med Mari på en helt ny kriminalserie – Málagasviten, vars första del utkommer till sommaren samt ett antal spänningsromaner som fortsätter att berätta om kommissarie Knutas på Gotland, säger Helene Atterling, förläggare Albert Bonniers förlag, i ett pressmeddelande.

Vi får reda ut det där, hur många böcker är det nya avtalet på?
– Det är ju flera avtal; dels på ytterligare tre Gotlandsdeckare och dels på Málagasviten. Till att börja med har vi talat om tre böcker där, det är det som är planerat i dagsläget, men vem vet hur en serie utvecklar sig eller tar fart, säger Helene Atterling till Boktugg.

För Bonnierförlagen är det förstås viktigt att säkra de storsäljande författarna på längre avtal, som man tidigare gjort med Camilla Läckberg och nyligen paret bakom Lars Kepler som skrev på för fyra böcker till. Det är ingen vild gissning att flera förlag hade velat knyta till sig Mari Jungstedt som bland annat skrivit två av de tio mest utlånade vuxenromanerna på biblioteken 2018. Ur förlagens perspektiv är kanske försäljningen än viktigare – Mari Jungstedt låg etta på fyra av sex topplistor i juni.

Märker ni att fler förlag rycker i era framgångsrika författare nu än för ett par år sedan?
– Ja, så ser det onekligen ut i det nya förlagslandskapet – att framgångsrika författare blir mer uppvaktade, och att fler författare är benägna att röra på sig.

Ljudböcker blir allt viktigare. Hur är det med formatförskjutningen på Jungstedts titlar från print till digital?
– Absolut ser vi formatförflyttningar i försäljning, särskilt inom vissa genrer. Just vad gäller spänning är den förskjutningen extra stark, och då till ljudbokens fördel. Mari Jungstedt är dock ett namn som nu, precis som förr, står oerhört starkt i alla format, både digitalt och fysiskt. Även om ljuddelen såklart har ökat i andel, säger Helene Atterling.

Innan Mari Jungstedt började skriva kriminalromaner för drygt sexton år sedan jobbade hon som journalist bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT. Debuten Den du inte ser (2003) introducerade kommissarie Anders Knutas och hans kollegor vid Visbypolisen. Den har följts av ytterligare fjorton böcker i Gotlandsserien samt två i Gran Canaria-serien. Mari Jungstedts böcker finns idag utgivna i 20 länder. Den första delen i ”Málagasviten” planeras till sommaren 2020.

– Ett nytt inspirerande fragment, ny lust, nya karaktärer – allt i Spaniens historiska vagga och samtidigt i ett solparadis för svenskar. En gnista tändes och nu brinner hela jag för den nya ”Málagasviten” med historieläraren Lisa Hagel som flyr Sverige efter att ha blivit dumpad av sin man sedan trettio år och den spanske änkemannen, tillika polisinspektören Hector Correa. Båda med sina sår och ärr från livets törnar möts de på en flamencokurs i Málagas gamla stad. Samtidigt begås brutala mord i de andalusiska bergen och en tragisk historia rullas upp som har kopplingar tillbaka till Francos blodiga historia. Det är bäddat för spänning på hög nivå och jag hoppas att ni ska bli lika förtjusta i min nya kriminalserie som jag, säger Mari Jungstedt i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,