Glädjebesked för Albert Bonniers förlag: Lars Kepler skriver avtal på fyra nya böcker

Norstedts, Strawberry, HarperCollins och kanske några till hade säkerligen velat locka över Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, mer kända som deckarförfattarpseudonymen Lars Kepler. Men de stannar på Bonnierförlagen. Foto: Foto: Ewa-Marie Rundquist

Det har spekulerats i att något annat förlag skulle locka över guldkalven Lars Kepler men idag meddelar författarparet bakom pseudonymen att de ska ge ut ytterligare fyra böcker på Albert Bonniers förlag. Ett avtal värt tiotals miljoner.

Det var 2009 som kriminalromanen Hypnotisören blev startskottet för ett av Skandinaviens mest framgångsrika författarskap någonsin. Nu står det klart att Albert Bonniers förlag får förnyat förtroende och att Lars Keplers fyra nästkommande böcker kommer att ges ut av förlaget. Redan till hösten 2020 väntas nästa bok i Joona Linna-serien utkomma.

– Vi känner oss mycket glada och förväntansfulla inför framtiden tillsammans med Albert Bonniers Förlag. Vårt samarbete inleddes många år innan vi började skriva som Lars Kepler. Det skapar ett stort förtroende och en ömsesidig respekt, säger Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril i ett pressmeddelande.

Lars Kepler är en pseudonym för författarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Som Lars Kepler har de skrivit Hypnotisören (2009), Paganinikontraktet (2010), Eldvittnet (2011), Sandmannen (2012), Stalker (2014), Kaninjägaren (2016), Lazarus (2018) och Hypnotisören Black Edition (2019), alla med polisen Joona Linna i huvudrollen. Den helt fristående thrillern Playground utkom 2015. Lars Kepler har sålt över fjorton miljoner exemplar i fler än sextio länder.

– Författarparet Ahndoril är helt unika. Den resa de gjort med Lars Kepler-böckerna är fullständigt enastående. Förlaget är enormt stolta och glada över att få förlägga ett så viktigt författarskap, viktigt inte bara för Albert Bonniers Förlag, utan för hela bokbranschen, säger Albert Bonnier, förläggare, i samma pressmeddelande.

Hur stort förskott som förlaget tvingades betala framgår inte. Men om de siffror som nämnts för Emelie Schepp i samband med att hon bytte till Norstedts är korrekta så handlar det om ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.