ANNONS

Emelie Schepp lämnar HarperCollins för Norstedts – men inte förrän 2021

HarperCollins medarbetare - Team Emelie Schepp. Samarbetet fortsätter dock över nästa år också då sjätte boken i hennes serie släpps på HarperCollins. Men 2021 är Norstedts förlaget som ska ge ut hennes böcker. Foto: HarperCollins.

Samma dag som hennes nuvarande förlag HarperCollins meddelade att hennes två senaste böcker sålt i 300 000 exemplar, avslöjade SvB att Emelie Schepp skrivit på ett femboksavtal med Norstedts.

Onsdagen var en märklig nyhetsdag. Först kom pressmeddelandet från HarperCollins där man firade framgångarna för Emelie Schepp: ”Broder Jakob är den femte delen i Emelie Schepps succéserie om åklagare Jana Berzelius. Boken fick ett varmt mottagande av läsare och kritiker när den släpptes tidigare i år och har på mindre än ett halvår sålt i 100.000 ex i inbundet och ljud – bara i Sverige! Föregångaren Pappas pojke har nu kommit upp i 200.000 ex. I september 2020 släpper HarperCollins den efterlängtade sjätte delen i serien.”

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

HarperCollins fortsatte med att berätta ”Emelie Schepp har tre år i rad utsetts till Årets Deckarförfattare av läsarna. Hennes succéserie om den komplexa och egensinniga åklagaren Jana Berzelius har sålts till ett trettiotal länder och tillsammans har böckerna sålt över 1,5 miljoner exemplar. Nu är manusarbetet igång med den sjätte delen i deckarserien med release lagom till bokmässan 2020.”

Så långt allt väl. Men några timmar senare avslöjade SvB att Emelie Schepp skrivit på ett nytt avtal – med Norstedts för hela fem böcker. Emelie Schepps första bok på Norstedts kommer 2021.

– Vi är väldigt glada att hon valt oss. Emelie har på kort tid etablerat sig som en väldigt stark författare och vi kan nu jobba långsiktigt med henne. Vi vill verkligen bygga vidare på författarskapet. Vi vill tänka långsiktigt. Vårt mål är att bygga Emelie till en av Sveriges absolut främsta krim-författare, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts till SvB.

Emelie Schepp gav ut sin första bok på eget förlag innan hon skrev avtal med Wahlström & Widstrand. Därefter blev det ett internationellt avtal med HarperCollins som uppenbarligen gjort ett bra jobb.

ANNONS

Så frågan är, hur kändes det för HarperCollins att få beskedet att Emelie Schepp nu valt att gå vidare till konkurrenten Norstedts?

– Vi har ett trebokskontrakt som löper ut efter bok 6 och ser fram emot att jobba med Emelie Schepp ett bra tag till. Vi har ett mycket bra teamwork, som har resulterat i hyllade böcker och fantastiska försäljningssiffror och har redan lagt grunden för en stor lansering av nästa bok i september 2020. Innan dess väntar pocketsläpp av Broder Jakob (bok fem) i vår, säger Carina Nunstedt, förlagschef på HarperCollins Nordic, till Boktugg.

Att författare byter förlag trots stora försäljningsframgångar är inget nytt. Snarare är det ofta på grund av eller tack vare bra försäljning som en författare får erbjudanden från andra förlag. Ett nytt förlag kan locka med ett större förskott och löften om ökad satsning på marknadsföring som i sig kan vara värt lika mycket och i vissa fall kanske möjligheten att jobba med en viss förläggare eller redaktör.

Bookmark förlag lockade till sig Pascal Engman från Piratförlaget och släpper snart hans nya bok Råttkungen. Samtidigt tappade Bookmark storsäljaren Alex Schulman till Albert Bonniers förlag.

Och Norstedts blev ju nyligen snuvade på möjligheten att ge ut en sjunde bok i Millenniumserien.

Det man frågar sig är förstås om Strawberry Publishing var inblandade i budgivningen även kring Emelie Schepp och Alex Schulman. Och om förskotten är på väg att drivas upp till nya rekordnivåer. SvB skriver att det ryktas om en prislapp på 12 miljoner för fem böcker av Emelie Schepp. Även om redan en miljon kronor i förskott för en bok är väldigt mycket pengar så är det inte orimligt att Norstedts faktiskt har investerat så mycket i vad som får räknas som en säker storsäljare.

Fotnot: Boktugg har sökt Emelie Schepp för en kommentar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »