fbpx

Emelie Schepp lämnar HarperCollins för Norstedts – men inte förrän 2021

HarperCollins medarbetare - Team Emelie Schepp. Samarbetet fortsätter dock över nästa år också då sjätte boken i hennes serie släpps på HarperCollins. Men 2021 är Norstedts förlaget som ska ge ut hennes böcker. Foto: HarperCollins.

Samma dag som hennes nuvarande förlag HarperCollins meddelade att hennes två senaste böcker sålt i 300 000 exemplar, avslöjade SvB att Emelie Schepp skrivit på ett femboksavtal med Norstedts.

Onsdagen var en märklig nyhetsdag. Först kom pressmeddelandet från HarperCollins där man firade framgångarna för Emelie Schepp: ”Broder Jakob är den femte delen i Emelie Schepps succéserie om åklagare Jana Berzelius. Boken fick ett varmt mottagande av läsare och kritiker när den släpptes tidigare i år och har på mindre än ett halvår sålt i 100.000 ex i inbundet och ljud – bara i Sverige! Föregångaren Pappas pojke har nu kommit upp i 200.000 ex. I september 2020 släpper HarperCollins den efterlängtade sjätte delen i serien.”

HarperCollins fortsatte med att berätta ”Emelie Schepp har tre år i rad utsetts till Årets Deckarförfattare av läsarna. Hennes succéserie om den komplexa och egensinniga åklagaren Jana Berzelius har sålts till ett trettiotal länder och tillsammans har böckerna sålt över 1,5 miljoner exemplar. Nu är manusarbetet igång med den sjätte delen i deckarserien med release lagom till bokmässan 2020.”

ANNONS

Så långt allt väl. Men några timmar senare avslöjade SvB att Emelie Schepp skrivit på ett nytt avtal – med Norstedts för hela fem böcker. Emelie Schepps första bok på Norstedts kommer 2021.

– Vi är väldigt glada att hon valt oss. Emelie har på kort tid etablerat sig som en väldigt stark författare och vi kan nu jobba långsiktigt med henne. Vi vill verkligen bygga vidare på författarskapet. Vi vill tänka långsiktigt. Vårt mål är att bygga Emelie till en av Sveriges absolut främsta krim-författare, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts till SvB.

Emelie Schepp gav ut sin första bok på eget förlag innan hon skrev avtal med Wahlström & Widstrand. Därefter blev det ett internationellt avtal med HarperCollins som uppenbarligen gjort ett bra jobb.

ANNONS

Så frågan är, hur kändes det för HarperCollins att få beskedet att Emelie Schepp nu valt att gå vidare till konkurrenten Norstedts?

– Vi har ett trebokskontrakt som löper ut efter bok 6 och ser fram emot att jobba med Emelie Schepp ett bra tag till. Vi har ett mycket bra teamwork, som har resulterat i hyllade böcker och fantastiska försäljningssiffror och har redan lagt grunden för en stor lansering av nästa bok i september 2020. Innan dess väntar pocketsläpp av Broder Jakob (bok fem) i vår, säger Carina Nunstedt, förlagschef på HarperCollins Nordic, till Boktugg.

Att författare byter förlag trots stora försäljningsframgångar är inget nytt. Snarare är det ofta på grund av eller tack vare bra försäljning som en författare får erbjudanden från andra förlag. Ett nytt förlag kan locka med ett större förskott och löften om ökad satsning på marknadsföring som i sig kan vara värt lika mycket och i vissa fall kanske möjligheten att jobba med en viss förläggare eller redaktör.

Bookmark förlag lockade till sig Pascal Engman från Piratförlaget och släpper snart hans nya bok Råttkungen. Samtidigt tappade Bookmark storsäljaren Alex Schulman till Albert Bonniers förlag.

Och Norstedts blev ju nyligen snuvade på möjligheten att ge ut en sjunde bok i Millenniumserien.

Det man frågar sig är förstås om Strawberry Publishing var inblandade i budgivningen även kring Emelie Schepp och Alex Schulman. Och om förskotten är på väg att drivas upp till nya rekordnivåer. SvB skriver att det ryktas om en prislapp på 12 miljoner för fem böcker av Emelie Schepp. Även om redan en miljon kronor i förskott för en bok är väldigt mycket pengar så är det inte orimligt att Norstedts faktiskt har investerat så mycket i vad som får räknas som en säker storsäljare.

Fotnot: Boktugg har sökt Emelie Schepp för en kommentar.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny