Camilla Läckberg. Foto: Magnus Ragnvid

Camilla Läckberg skriver nytt avtal – kan vara värt 50 Mkr för förlaget Forum

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonnierförlagen knyter till sig Camilla Läckberg i ett avtal om ytterligare två böcker. Det kan vara värt uppåt 50 Mkr i intäkter för det nya förlaget Ester Bonnier.

Det är klart att Bokförlaget Forum, numera ett varumärke under förlaget Ester Bonnier, ska ge ut fyra nya böcker av Camilla Läckberg. Något som SvB var först med att rapportera. Sedan tidigare fanns ett avtal om två böcker, och nu har avtal skrivits om ytterligare två.

Nästa bok blir en uppföljare på En bur av guld som ska ges ut om ungefär ett år. Det finns också planer på att ge ut ytterligare en bok i Fjällbacka-serien, samt ”en annan specialbok” som än så länge är hemlig.


ANNONS


Läckberg har varit knuten till Forum i 15 år.

– Det känns som att Camilla är en del av Forums DNA, en del av vår själ litegrann, eftersom hon har varit med sedan 2004 och är Forums mest framgångsrika författarskap. Både ekonomiskt och prestigemässigt är det såklart viktigt för oss, säger Adam Dahlin, litterär chef på Ester Bonnier, till Svensk Bokhandel.

Camilla Läckbergs två senaste böcker i serien om Fjällbacka har sålt i 470 000 ex (Lejontämjaren, 2014) respektive 400 000 ex (Häxan, 2017), enligt Göran Wiberg, försäljningsdirektör på Bonnierförlagen.

Hennes allra senaste roman En bur av guld har än så länge bara varit ute i fem månader och är redan uppe i 160 000 exemplar. Oavsett hur mycket En bur av guld och de kommande böckerna i nya serien Fayes hämnd säljer är Läckberg en betydelsefull författare att ha knuten till sig. Göran Wiberg uppskattar att Bonnierförlagen kommer att sälja ungefär en halv miljon Läckbergböcker under 2019 (alla format, alla titlar). Oavsett om hon fått stark konkurrens om titeln mest sålda deckarförfattaren i Sverige så är det få andra författare i Sverige som är i närheten av de siffrorna.

ANNONS

Men hur mycket betyder det ekonomiskt för förlaget? Låt oss ta Häxans 400 000 exemplar (som fortfarande tickar på i pocket och digitala format) för att göra en uppskattning.

Som inbunden hade den boken ett fpris på 155 kr vilket typ alla återförsäljare hade rabatt på. Låt oss säga att den sålde 100 000 exemplar i det formatet med i snitt 25 % rabatt. Resten av försäljningen fördelas sedan på storpocket, pocket, cd, download och streaming där vi för enkelhetens skull antar att de i snitt ger 30 kr/ex till förlaget vilket borde vara lågt räknat.

Det skulle innebära en omsättning på över 20 Mkr redan och därefter ytterligare en eller annan miljon i backlistförsäljning de kommande åren. Sedan ska Läckberg själv ha sin del i form av royalty. Hon lär ha ett bättre avtal än standard. En rejäl marknadsbudget givetvis, men det handlar ändå om miljoner på bottenraden för Bonnierförlagen.

Två Läckbergböcker kan vara värda så mycket som 50 Mkr i omsättning för Forum. Hennes författarskap genererar troligen försäljning på 20-25 Mkr per år för Bonnierförlagen.

Forum har under våren skrivit nya bokavtal med flera stora författarnamn, däribland Fredrik Backman, Anders de la Motte och Simona Ahrnstedt.

Det har spekulerats i om Läckberg eller någon av de andra storsäljarna skulle lockas över till Petter Stordalens nya förlag Strawberry Publishing med tanke på att tidigare Forum-förläggaren Karin Linge Nordh fått jobb där. Men det finns ju fler storsäljande Bonnierförfattare som Mari Jungstedt och Lars Kepler. Frågan är om de gör som Läckberg och skriver nya avtal?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.