ANNONS

NaNoWriMo 2019: En bra start på årets utmaning men många ord kvar

NaNoWriMo 2019 är igång och författare runtom i världen skriver så fingrarna glöder på sin 50K-roman. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Nu är NaNoWriMo 2019 igång. Boktuggs redaktion ger en lägesrapport av sina egna utmaningar efter ett dygn ungefär.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Vi förklarar inte förkortningen NaNoWriMo i den här artikeln, du får gå tillbaka till några av de tidigare i ämnet. Men på Boktuggs redaktion så har Sölve och Conny bestämt sig för att anta utmaningen att skriva 50 000 ord i en roman på en månad. Så frågan är: hur har det gått?

Sölve har alltså bestämt sig för att skriva den sjätte boken i serien om InnebandyPiraterna efter fyra års uppehåll.

ANNONS

– Det jag upptäckte var att jag hunnit glömma en hel del på de här åren. Visserligen redigerade jag den tredje boken för något år sedan i samband med att vi skulle göra ljudbok av den. Men det är ändå många karaktärer och andra saker som jag ärligt talat inte riktigt har samma koll på som när jag skrev en ny bok om året, säger Sölve.

Men på fredagen klarade han sitt mål och skrev drygt 1700 ord på en ny bok.

– Det känns bra. Jag hade egentligen planerat att ha ett färdigt synopsis för större delen av boken med vad varje kapitel ska handla om, men det hanns inte med. Så jag har ett par kapitels framförhållning och ska försöka sitta lite i helgen och planera längre fram. Men det är egentligen så jag jobbade när jag skrev de här böckerna tidigare också, jag vet ungefär hur boken ska sluta.

ANNONS

Kollegan Conny skriver egentligen inte en roman utan en fackbok, eller biografi rentav. Han har däremot förberett sig genom att samla ihop betydligt mer material.

– Jag har skrivit en massa och samlat ihop råmaterial. Men man får väl säga att jag klarade målet första dagen, säger Conny lite kryptiskt.

Men stämmer det att du tjuvstartade och började skriva lite innan?
– Nja, jag vet inte. Alltså … det är ju så när jag skriver en bok att jag ofta skriver ett utkast, sedan skriver jag om det och stryker och lägger till massor. Det är en process. Så det som jag skrivit de här dagarna innan det började är någon slags anteckningar. Fast det blev rätt mycket text ifall man räknar antalet ord.

Det fina med NaNoWriMo är ju att det är du själv som är domare. Alltså, det är upp till dig själv att avgöra om du följt reglerna när du skrivit det manus som du laddar upp för att vidimera antalet ord på NaNoWriMo.org.

Och om du inte har ett konto på NaNoWriMo.org så är det hög tid att registrera ett sådant och börja lägga in dina framsteg. Där finns det dessutom forum att hänga i och diskutera med andra som också antagit utmaningen.

Vi efterlyste ju att andra författare som tänkte delta skulle höra av sig. En av dem är Ingrid Elfberg som skriver:

Kluvet är det, speciellt med tanke på att jag är mitt i ett större projekt. Men att utmana sig själva att skriva 50 000 ord på 30 dagar är både utmanande och kul. Jag har deltagit många gånger och gått i mål lika många. Flera år hade vi writeins på Litteraturhuset i Göteborg som vänligt nog ställde upp. Där satt vi ett gäng dårar, tysta och knattrade tillsammans. Men det var där jag lärde mig att släppa taget om min redigeringssjuka. Det där som gör att skrivandet går så innerligt sakta. Satt en tjej bredvid mig som petade på mig varje gång jag gick tillbaka i texten och pillade. Sen mötte jag henne långt senare och hon bad om ursäkt för det hon gjort. ”Varför då?”
Jo jag fattade ju inte vem du var.”
Så skriv först, redigera sen.
NaNo it is.
Idag (fredag) har jag skrivit några timmar och fått ihop närmare 1800 ord.

NaNoWriMo handlar inte om att få det perfekt, det handlar om att få till ett första utkast av sin roman på kort tid.

Vi blev för övrigt ytterst imponerade av vår kontorsgranne som i sista stund hoppade på NaNoWriMo och lyckades skriva 1700 ord på mindre än två timmar. Men, vi som varit med förut och kallar oss författare vet att NaNoWriMo är ett maraton. Det är uthålligheten som gör det, att varje dag sätta sig vid datorn (eller skrivmaskinen eller blocket) och fortsätta där man slutade dagen innan. Men vi vet också att det är en fördel om man skriver lite mer i början eftersom tempot tenderar att minska mot slutet.

Vi återkommer med en ny rapport om en vecka.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL