Tips och råd inför skrivarmånaden NaNoWriMo av en författare som deltagit fem gånger

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vilka är fallgroparna och hur gör man för att klara sig igenom de trettio dagarna av intensivt skrivande under NaNoWriMo? Här är några av svaren!

Författaren Ingrid Elfberg träffar Boktugg och berättar om sin erfarenhet av NaNoWriMo, den amerikanska skrivarmånaden som varje år infaller i november. Tusentals författare hejar på varandra och kämpar mot målet, som är en bok på 50 000 ord. Allt på bara 30 dagar.


ANNONS


– Det är många år sedan som jag hittade NaNo första gången. Jag tyckte att det var en intressant idé och ett kul sätt att utmana sig själv, men det tog några år innan jag hakade på och började, säger Ingrid Elfberg.

Men sedan tog det sig snabbt och nu har hon deltagit under hela fem år. Hon erkänner att det är svårt att jobba under press och att det hjälper med en god taktik i bakfickan. Själv har hon nått i mål två av gångerna, mest eftersom det händer att hon inte förberett sig tillräckligt. Det har gett erfarenheter.

ANNONS

– Två gånger har min timing varit helt rätt. Båda de tillfällena var jag väl förberedd och nådde i mål med 50 000 ord. Så då fick jag mina två medaljer och massor av påhejningar.

Och även om hon ser att det finns problem med det stressade arbetssättet, så finns det saker som talar till dess fördel också. På plussidan hamnar att man blir peppad och sätter sig ner och gör jobbet, vilket kan vara svårt annars.

– Visst, det låter fint att man sätter mål och en deadline annars också. Utanför NaNo. Då är det ju bara för ens egen skull man sätter dem, vilket gör att man inte alltid tar dem på allvar.

Därför är tydligheten det hon gillar mest med NaNoWriMo. Du startar samtidigt som alla andra runt om i världen och du vet vad du måste göra för att lyckas. Det är bara att köra raka spåret framåt. Om du skriver bra eller dåligt är oväsentligt, det bryr sig tävlingen inte om. Du måste bara se till att snitta dina 1 700 ord om dagen.

– Slappar du en dag så ser du genast att du ligger efter när du tittar in på din NaNo-sida, där du kan se hur ditt skrivande går i en pedagogisk graf. Mitt sätt att organisera arbetet är att ha en synopsis när jag startar. Har jag det går det som en dans. Då har jag gett mig själv en chans.

Samtidigt kommer man inte undan att det är svårt att hitta tid till skrivandet under NaNoWriMo också. Ingrid påpekar flera gånger att det är viktigt att man tillåter sig att skriva skit bara man skriver något – redigeringen får komma efteråt. Då finns det tid att ordna med finliret. Under själva NaNoWriMo får man se till att bara flöda och låta bli att peta i texterna, på grund av tidsbristen.

– Det är en befriande känsla att låta det hända och inte titta bakåt. Skrämmande, men befriande. Och när du varje dag når ditt mål blir du uppmuntrad. Klarar du ditt dagsverk är du hemma.

Sedan ska man inte glömma att man får massor av nya vänner där ute i världen. Genom dem kan man få fler kontakter, tips och stöd. Ingrid har lärt känna flera författare från andra länder genom NaNoWriMo och det är hon otroligt glad över. Under arbetet kommer det också in mejl hela dagarna från dina communitys, där folk tipsar och hjälper med inspiration.


ANNONS


– Det är givande och något man ser fram emot varje dag, jag tycker du ska testa. Bara gör det. Faktum är att det ibland till och med leder till fysiska träffar. Så kallade write-ins och lokala grupper, där ni kan fortsätta jobba om ni vill det. Då kan man ses på ett fik eller liknande. En gång fick en grupp som jag var med i låna Litteraturhusets lokal vid Järntorget i Göteborg.

Sådant föder gemenskap och löser upp knutar i skrivandet. Det ger också nya vänner. Och är det något en författare behöver, så är det uppmuntran av andra i samma situation.

Ingrids bästa tips till dig som ska vara med

1. Var förberedd, ha en bra idé och ett utvecklat synopsis.
2. Eller gå i motsatt riktning? Ha bara en lös idé och skriv som tusan och se vad som händer. Det kanske föds en bestseller? Du måste hitta ditt eget sätt.
3. Skriv gärna samma tid varje dag om du kan. Kan du inte det, kläm in det var som helst, när som helst, men ha koll på hur du ligger till på din sida på NaNoWriMo. Hamnar du för långt efter känns det till slut oöverstigligt.
4. Det finns många Facebookgrupper och communitys kring NaNoWriMo som kan vara trevliga att delta i. Det bjuds också på rabatter från olika företag som sponsrar månaden. Där kan du hitta en bra deal på bland annat mjukvaror som hjälper dig som författare. Scrivener är ett bra tips.

Författarbiografi
Just nu jobbar Ingrid Elfberg med karaktärsbeskrivningar, plot, synopsis och research inför en trilogi. För övrigt lektörsläser hon blivande och etablerade författares manus som en av Storydoktors och har precis fått ett nytt tjockt manus i inkorgen.

Läs mer om Ingrid på hennes hemsida www.ingridelfberg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL