ANNONS

NaNoWriMo 2020: Dags att skriva en 50 000 ord lång roman på 30 dagar

Nu börjar snart NaNoWriMo 2020. Foto: iStock.

Imorgon börjar NaNoWriMo 2020 (National Novel Writing Month). Hänger du på november månads utmaning: skriv en roman (minst 50 000 ord) på 30 dagar?

Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att skriva en roman på 30 dagar. Det måste man nog ändå säga. I november arrangeras varje år NaNoWriMo som är en förkortning för National Novel Writing Month. Numera ett internationellt evenemang som lockar tusentals aspirerande författare att anta utmaningen:

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Skriv en roman på 50 000 ord på 30 dagar.

Så varför skulle det vara ett bättre läge att lyckas i år än något annat år? Ja, en sak är förstås att den 1 november är en söndag i år. Då de allra flesta är lediga och därmed kan få en bra start på en månads intensivt skrivande.

ANNONS

Du behöver skriva i genomsnitt 1667 ord per dag för att lyckas med utmaningen. Nu är 50 000 ord snarare en lång kortroman, men likväl en roman. Jag har själv provat på NaNoWriMo fem eller sex gånger men aldrig lyckats. Som mest kom jag upp i drygt 35 000 ord och en halvfärdig roman. Vid ett annat tillfälle skrev jag 20 000 ord på det som senare blev en bok i serien InnebandyPiraterna.

Utmaningen är nämligen att skriva varje dag. Det finns ju något som heter vardag, jobb och familj och allt annat som behöver göras. För att skriva 1667 ord på en dag behöver man minst en timme och oftast två eller rentav tre beroende på hur fort man skriver. Det innebär att välja bort något annat om du inte är författare på heltid.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Men kanske är det enklare att göra det i år än något tidigare år? Just nu avråder ju FoHäMy (ny förkortning för Folkhälsomyndigheten) från nästan alla sociala interaktioner. Perfekt ursäkt för att låsa in sig och skriva en roman på 30 dagar?

ANNONS

Så jag ska göra ett nytt försök i år. Det har tydligen min kollega Conny Palmkvist också planerat att göra, liksom hundratals andra svenskar. Nyckeln till att lyckas är att tycka att det är kul att skriva, att man antar utmaningen för att det är roligt.

Och även om man inte går i mål så kan man skriva färdigt romanen i december och januari. NaNoWriMo är en kickstart för att skriva. Tusentals författare sporrar dessutom varandra på olika sätt. Man kan tävla om att hinna först till 10 000 ord.

Låt oss också vara tydliga med att de 50 000 ord du skrivit när du gått i mål är ett första utkast till ett manus. Inte något som är färdigt att skicka in till ett förlag. På tal om det får vi ofta frågor om hur och vart man ska skicka sitt manus. Varje vecka får vi till och med in manus till Boktugg på mejlen – trots att vi inte är ett förlag. Så jag skrev en text om manus med lite tips och råd.

Och vill du veta mer om NaNoWriMo och hitta inspiration har vi samlat några artiklar här.

Sugen på ännu mer inspiration och tips för författare? Gå in på Skrivtugg!

Och förresten: det finns framgångshistorier om romaner som skrivits under NaNoWriMo och blivit bästsäljare. Som Water for elephants av Sara Gruen (som ju även filmatiserats). Marissa Meyer skrev tre (!) romaner under samma NaNoWriMo. Det var utkasten till The Lunar Chronicles-serien: CinderScarlet och Cress som även finns utgivna på svenska. Ytterligare en är Fangirl av Rainbow Rowell som redan var en etablerad författare när hon provade NaNoWriMo.

Så vad väntar du på? Ägna lördagen åt ett synopsis och så kör vi igång på söndag!

Fotnot: Den här texten är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #248 som kom ut igår fredag 30 oktober. Är du inte redan prenumerant så anmäl dig via formuläret nedan.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL