ANNONS

Bröt mot reglerna i NaNoWriMo – men Conny sålde sitt manus till Strawberry

Conny Palmkvist misslyckades med NaNoWriMo men lyckades med sitt manus. Till våren kommer hans bok ut på Strawberry förlag. Foto: Mickael Tannus.a

Målet i NaNoWriMo är att skriva 50 000 ord i en roman på 30 dagar. Boktuggs Conny Palmkvist antog utmaningen men bröt mot nästan alla regler. Å andra sidan har han nu redan sålt sitt manus till Strawberry förlag.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

– Det är egentligen helt osannolikt. När Sölve hetsade mig att vara med i NaNoWriMo så var jag tveksam eftersom jag ofta ägnat flera månader åt att skriva varje bok. Men så hade jag det här bokprojektet om min dotter som är autistisk och tänkte att jag testar med den då, där behövdes inte samma research. Berättelsen skulle bara ut, säger Conny Palmkvist.

Vi har tidigare skrivit om förberedelserna för NaNoWriMo och gjort en statusuppdatering efter bara några dagar och en förra helgen då en tredjedel av NaNo passerat.

ANNONS

Reglerna för NaNoWriMo är tydliga, man får inte börja skriva före den 1 november och man ska skriva minst 50 000 ord för att vinna, eller gå i mål eller klara utmaningen. Conny bröt mot båda dessa.

– Ja, det är väl bara att erkänna, jag blev så taggad att jag inte riktigt kunde vänta. Först var tanken att jag bara skulle samla ihop material så att jag var redo den förste, men det blev så att jag satt och skrev i flera timmar varje dag redan i slutet av oktober, erkänner Conny.

När han satte punkt för berättelsen så hade han skrivit knappt 42 000 ord och det kändes färdigt. Med andra ord har han inte klarat gränsen på 50 000 ord. Han var lite orolig för att det skulle vara för kort.

ANNONS

– Den senaste boken jag skrev klart var på över 200 000 ord från början, sedan strök jag ner den till 140 000 ord. Så jag undrade om det här verkligen kunde vara en hel bok. Men så lät jag en vän som jobbar i bokhandel läsa och hon tyckte det var bra, säger Conny.

Så medan vi andra kämpade på med våra manus i NaNoWriMo så hade Conny redan slutfört sitt manus och skickat ut det på testläsning. Efter att ha fått så positiv feedback vågade han också skicka den till ett förlag, närmare bestämt Karin Linge Nordh på Strawberry Förlag.

– Karin var min förläggare på Forum för många, många år sedan och sedan har vi hållit kontakten. Jag berättade för henne om den här bokidén redan för fem år sedan. Så jag lovade henne att den dag jag skriver klart den så skulle hon få läsa först.

Och Karin tyckte att manuset var precis så bra som hon hoppats. Hastigt och lustigt satt därför Conny igår med ett avtal om utgivning.

– Det känns lite omtumlande. Jag har ju varit med så länge att jag blivit refuserad några gånger och framför allt är jag van vid att skriva om hela manus flera gånger. Även om den här boken var svårare att skriva eftersom det är så personligt var den lättare att skriva eftersom jag hade allt i mig, säger Conny.

Men, NaNoWriMo klarade du faktiskt inte?
– Nä, den blev ju inte 50 000 ord. Och dessutom fuskade jag och började före startskottet. Plus att det här egentligen inte är en roman. Men om det inte varit för NaNoWriMo hade jag kanske inte kommit igång heller, säger Conny och skrattar.

Titeln på den nya boken är inte spikad och Conny räknar med att han precis som vanligt kommer att få skriva om, stryka och lägga till precis som i alla andra manus till alla de böcker han gett ut. Det nya manuset blir hans tolfte bok.

– Att vara författare är verkligen en berg- och dalbana. Ena dagen tänker jag att nu måste jag verkligen skaffa mig ett riktigt jobb och lägga ner författandet för att det inte leder någonstans. Det är ju inget man blir rik på om man inte skriver bästsäljare, vilket de flesta av oss inte gör. Och så nästa dag har man skrivit något som berör folk så mycket att ett förlag är redo att ge ut boken så att tusentals läsare kan ta del av den nästa år, säger Conny.

Fotnot: Conny Palmkvist medverkar på Boktugg som recensent och skribent.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL