ANNONS

NaNoWriMo 2019: Helgen är tiden för att hämta in förlorade ord från veckan

Skrivkramp rent fysiskt kan faktiskt inträffa på helgerna under NaNoWriMo när författare ska försöka hämta in tappade ord från vardagarna. Foto: iStock.

NaNoWriMo går in på sin andra vecka. För alla som inte är heltidsförfattare så blir helgerna möjligheten att ”skriva ikapp och förbi” sitt ord-per-dag-snitt. Dags för en ny lägesrapport.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

När du läser detta är det lördag morgon och dags för den andra helgen i årets NaNoWriMo. Du är förhoppningsvis nyfiken på hur det går för mig och Conny med vår utmaning.

Conny har skrivit sjukt många ord, ropade om att han passerat 40 000 ord redan efter några dagar. Men vi återkommer till honom lite senare i den här rapporten från NaNoWriMo-kampen.

ANNONS

För min egen del så har jag dedikerat morgnarna åt att skriva åtminstone 1000 av de 1667 ord som ska åstadkommas varje dag. Det går ofta allt sämre ju längre veckan lider. Efter helgen är man i bästa fall utvilad och orkar ställa klockan på olidligt tidigt och dessutom inte snooza mer än en eller två gånger. Mot slutet av veckan så blir snoozen så många att skrivtimmen går upp i rök.

Det man inte skriver på morgonen får man skriva på kvällen efter jobbet. På dagarna skriver jag istället texter som den här. Och det man inte skriver på vardagskvällarna får man skriva på helgen.

I årets NaNoWriMo hade vi ju fördelen att börja på en fredag och sedan ha helgen direkt. Läge att skaffa sig ett försprång alltså. Efter att ha fixat 1700 ord på fredagen så hade jag stora förhoppningar om ambitioner på helgen. Under lördagen blev det inte så mycket, men på söndagen fick jag fart på fingrarna. Totalt 5400 ord under helgen. (Jag vet inte exakt fördelning eftersom jag uppdaterade mitt NaNoWriMo-konto på lördagen.)

ANNONS

Det innebar att jag hade ett fint försprång inför måndagen då jag fick ihop 1300 ord och sedan 1800 ord på tisdagen. Så på onsdagen orkade jag inte upp på morgonen och visste direkt att det skulle bli tufft efter bara 300 ord före frukost.

Andra helgen, snart en tredjedel

Så nu har vi helg nummer två på NaNoWriMo. Utmaningen nu är att jag behöver tänka ut handlingen framöver lite mer. Jag har trots allt skrivit 20-25 procent av den roman som ska bli den sjätte boken i serien om InnebandyPiraterna. Jag får erkänna att jag inte ens tänkt ut slutet, delvis för att jag troligen kommer att låta boken sluta med en cliffhanger och gå över i nästa bok. Vi får se.

Ni vet den där planen med att använda ett befintligt persongalleri och hur lätt det skulle göra saker? Det visade sig att jag hunnit glömma en hel del av det under de här åren som gått så jag har fått sitta och söka i gamla manus och bläddra i senaste boken för att hitta olika uppgifter och namn. Så går det när man inte gjort förarbetet.

Men en som gjort sitt förarbete är Conny. Det där med att han redan passerat 40 000 ord och skulle kunna promenera i mål genom att skriva i snitt 400 ord per dag resten av månaden, det är inte riktigt sant.

– Jag har ju suttit och bearbetat alla de där anteckningarna för att det ska bli en riktig och läsbar text. Så på ett sätt så har jag faktiskt ett manus på nästan 42 000 ord. Men samtidigt så är det väldigt obearbetat och för varje gång jag kollar igenom det så hittar jag saker som behöver flyttas om och skrivas om. Det är så min skrivprocess ser ut, säger Conny.

På sätt och vis kan man säga att han antog utmaningen lite före det officiella startdatumet den 1 november. Men eftersom man alltid tävlar mot sig själv så är det okej.

– Jag blev väl så ivrig när jag väl bestämt mig för vilken bok som skulle bli mitt NaNoWriMo-projekt att jag inte kunde vänta. Det här är också en idé som ligger väldigt nära mig själv och som jag tänkt på i flera år, en bok som bara måste skrivas. Är jag diskad nu? frågar Conny och skrattar.

Hur går det för dig med NaNoWriMo?

Nu är vi nyfikna på att höra från dig som läser Boktugg men även deltar i NaNoWriMo. Imorgon, söndag kväll, har en tredjedel av tiden gått. Hur skulle du summera dina första tio dagar? Har du skaffat dig ett ordförsprång inför de kommande fem vardagarna som ska ta dig förbi 25K-gränsen? Mejla oss på tips@boktugg.se och berätta kort om din första NaNoWriMo2019-tredjedel.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL