NaNoWriMo 2019: Fem dagar kvar tills vi ska skriva en bok på 30 dagar

Enligt reglerna får man inte börja skriva på sitt manus i NaNoWriMo före kl 12 den 1 november. Men anteckningar och idéer går bra att samla. Foto: iStock.

National Novel Writing Month, förkortad NaNoWriMo kickar igång den 1 november. På Boktuggs redaktion förbereder vi oss och försöker övertala kontorsgrannar att delta.

Förra helgen skrev vi lite om vad NaNoWriMo är och hur man kan förbereda sig. Idag tänkte vi berätta lite om hur jag och Conny laddar inför utmaningen.


ANNONS


Men till att börja med, NaNoWriMo är en tävling, men det är dig själv du tävlar med. Alla som når målet är vinnare. Eftersom syftet främst är att få folk att skriva så är reglerna enkla. (Nedan har sammanställts från Wikipedia och andra källor och översatts till svenska och tolkats av oss.)

Regler för NaNoWriMo – skriv en 50 000 ord lång roman på 30 dagar

  1. Skrivandet startar kl 12.00 den 1 november och slutar 11.59.59 den 30 november, lokal tid. (Så den som vill skaffa sig extra tid börjar alltså skriva i Alaska och avslutar i Nya Zeeland. Eller så fokuserar man och håller sig på en plats för att inte förlora tid på att resa.)
  2. Det är inte tillåtet att börja innan och utmaningen avslutas exakt 30 dagar från startpunkten.
  3. Romaner måste nå en minimilängd på 50 000 ord före den siste november för att vinna. Dessa ord kan antingen vara en komplett roman på 50 000 ord, eller de första 50 000 orden i en roman som slutförs senare.
  4. Planering och omfattande anteckningar är tillåtna, men inget material som skrivs före den 1 november kan användas i romanen.
  5. Deltagarnas romaner får vara i valfri skönlitterär genre och språk. Alltifrån fanfiction (som använder upphovsrättsskyddade karaktärer) till romaner i poesiform och metafiction är tillåtna, enligt NaNoWriMo.org:s FAQ. ”Om du anser att du skriver en roman, så anser vi också att du skriver en roman.”

Det är dessutom tillåtet att vara en rebell eftersom NaNoWriMo handlar om att utmana dig själv. Även rebeller har rätt att validera sin textlängd på NaNoWriMo. Du är din egen domare.

Så det börjar dra ihop sig. Vi har redan konstaterat att rent matematiskt så behöver vi skriva i snitt 1667 ord per dag för att nå upp till 50 000 ord före deadline eller mållinjen. För att hinna det är det bra att ha en tydlig idé när man börjar.

Att välja idé har varit det svåraste för mig. Jag letade lite i min mejl och bland gamla dokument och anteckningar och hittade mer än 20 olika romanidéer som jag samlat på mig de senaste tio åren. En del bättre än andra. Några består bara av ett par korta meningar, andra har synopsis på flera sidor. Men ingen av dem är påbörjad.

Som utgiven författare har jag dessutom möjligheten att fortsätta på de böcker jag redan skrivit. InnebandyPiraterna är en serie på fem böcker där läsare hör av sig varje vecka och efterfrågar en sjätte bok. Jag har skrivit två romaner om Färglösa där det inte finns samma tryck, men likväl en viss efterfrågan på en bok till med samma karaktärer och by. Dessutom har jag precis skrivit klart manus till första delen i en trilogi. Jag skulle alltså kunna börja skriva bok två där som en del av NaNoWriMo.

Jag återkommer till vad jag slutligen bestämde mig för.

123-483 18 71

Conny, vad ska du skriva?
– Jag ska skriva en bok om min dotter Lovis som är autistisk. Jag har gjort uppdateringar i sociala medier sedan hon föddes och efter att hon fick sin diagnos. Det har varit ett sätt att förklara för omvärlden hur det är att leva med autism och skapa förståelse.

Även om NaNoWriMo handlar om att sitta ensam med sin dator och skriva så är det många som väljer att visa för vänner och familj för att sätta press på sig själva.

– Just den här boken har folk frågat efter i flera år, så jag flaggade lite för att jag skulle skriva den, skrev ett par inlägg på sociala medier, lika mycket för att liksom tvinga in mig själv i ett hörn och verkligen göra det. Flera förlag har frågat om just den boken sedan länge efter att ha följt Lovis på just sociala medier, säger Conny.

Du har redan börjat förbereda dig?
– Började samla material lite innan och fundera på upplägget, för att kunna kasta mig in i skrivandet också, längden på boken, vilken stil, någon sorts lista på scener och sånt. Jag såg dessutom till att vara tillfälligt klar med min andra bok som jag skrivit på i 12 månader och skickade in förra veckan till förlaget, så hinner de förbereda arbetet med bilder, redaktör, korr och sånt.

Okej, men klarar du att skriva en bok på 30 dagar?
– Alla projekt kräver sin egen väg och tid, men med bra planering går allt vägen. Hoppas jag. Men jag tänker att det går egentligen inte att misslyckas med NaNoWriMo. Det värsta som kan hända är att jag lyckas skriva mindre än 50 000 ord men oavsett om jag skrivit 10 000 ord eller mer så har jag kommit igång med boken. Dessutom är det ju ett första utkast jag skriver. Alla mina böcker skrivs om flera gånger därefter.

Men, en sak som slår mig nu är att det här blir ju ingen roman utan mer en slags dokumentär eller biografi?
– Ja, men det var väl du som sa att det är deltagarna själva som skriver reglerna för genre? Även biografier och memoarer handlar mycket om gestaltning och att fylla i luckor. Det är berättelser. Jag får väl tolka NaNoWriMo som National Non-fiction Writing Month då?

Vi enas om att det är helt okej. På kontorshotellet där Boktugg har sin redaktion har vi även försökt övertala våra kontorsgrannar att skriva böcker. En hockeyjournalist som sitter mittemot oss i korridoren var lite sugen tills han insåg att det var 50 000 ord, vilket egentligen inte är mer än han skriver en vanlig månad i form av artiklar. Det är en rejäl utmaning.

Den vanligaste frågan vi får är: hur mycket är 50 000 ord egentligen? När vi då förklarar att det är sådär 275 000 tecken så backar de flesta. Samtidigt som 50 000 ord är en ganska kort roman då många deckare är mellan 70 000 och 100 000 ord.

Så, vad fastnade jag själv för? Jag gjorde det kloka (?) valet att skriva en fortsättning på en tidigare bok. Det ska bli en ny bok i serien InnebandyPiraterna. Det är dessutom bra på det viset att en hel bok i den serien brukar vara mellan 50 000 och 60 000 ord. Jag kan alltså skriva klart en hel bok under november. Dessutom är karaktärerna och bokens universum redan klart, vilket underlättar. Däremot är det länge sedan jag skrev den senaste boken, Innebandypiraterna. Femte säsongen, som kom ut för fyra år sedan. En evighet.

Dessutom är det ju det där som min hockeyjournalist-kontorsgranne brottades med: utöver att skriva 50 000 ord på en roman så ska jag skriva tiotusentals ord här på Boktugg under samma period. Det blir tufft. Det blir en utmaning.

Vi hoppas förstås att många läsare hänger med på utmaningen. Vi kommer inte att rapportera dagligen (vi vill inte tråka ut er) men vi tänkte att varje lördag kunde en veckorapport vara på sin plats. Med tanke på att årets utmaning slutar just lördagen den 30 november. Vilket i skrivande stund är om exakt fem veckor.

Nu kööööör vi!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.