ANNONS

Dean Koontz skriver avtal med Amazon – inte tv-serie utan fem böcker

Dean Koontz presenterade själv samarbetet i en video som skickades ut tillsammans med pressmeddelandet. Foto: Amazon.

Den bästsäljande författaren Dean Koontz har skrivit ett femboksavtal med Thomas & Mercer, ett imprint till Amazon Publishing.

Att Amazon köper filmrättigheter till kända författares verk i kamp med Netflix och andra streamingtjänster är inget nytt. Det som vi kanske inte läser lika mycket om här i Sverige är däremot att de även skriver avtal med författare om böcker. Boktugg har dock tidigare berättat om Amazons växande förlagsverksamhet.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Amazon skriver idag i ett pressmeddelande att den bästsäljande författaren Dean Koontz (som sålt över 500 miljoner böcker och är känd för berättelser som rör sig mellan skräck, science fiction och mer traditionella spänningsromaner) skrivit ett stort avtal med Amazons imprint Thomas & Mercer.

På svenska gav Bra Böcker under många år ut Koontz och när det förlaget avvecklade sin skönlitterära utgivning följde några år utan nya Koontztitlar innan Bokfabriken plockade upp författarskapet och gav ut Tystnaden (2018) som i höst följs av Makten.

Amazon har köpt de engelska rättigheterna både i USA och resten av världen. Det ska bli fem fristående böcker, den första med titeln Devoted släpps våren 2020. Utöver böckerna ingår även en novellsamling med sex thrillernoveller, Nameless, som ska ges ut på Amazon Original Stories (som ger ut eböcker och digitala ljudböcker) redan i november 2019.

Hur mycket pengar Amazon får betala Koontz framgår inte men de har tidigare betalat miljonbelopp (i dollar) till författarna Barry Eisler (som också gavs ut på Bra Böcker men inte kommit på svenska sedan 2007), T.R. Ragan (ej utgiven på svenska) and Robert Dugoni (en titel på svenska). Men även Sylvia Day och Patricia Cornwell finns bland de författare som valt Amazon för en eller flera böcker, skriver Publishers Weekly.

ANNONS

– Under många år har jag haft en underbar relation med Brilliance Audio, ett Amazonföretag, och senare med Amazon Original Stories, säger Dean Koontz i pressmeddelandet och fortsätter:
– Även om det fanns otaliga alternativ för framtiden kändes det mest naturligt att skriva avtal med teamet på Amazon Publishing som presenterade en marknads- och PR-plan som var smartare och mer ambitiös än någonting jag sett tidigare. Det här nya arrangemanget är så spännande att jag blivit kreativt föryngrad. Tiderna förändras och det är uppfriskande att befinna sig där man förstår förändring och omfamnar den.

Kuriosa: i pressreleasen nämner Amazon att Koontz böcker förutom otaliga placeringar på NY Times bestseller-lista även varit bästsäljare i så vitt skilda länder som Japan och Sverige.

Återstår att se ifall Amazon tänker ge ut böckerna själva här som ett led i en svensk lansering?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se