fbpx

Officiell Avicii-biografi släpps 2020 på Albert Bonniers förlag

Tim Bergling, också känd under artistnamnet Avicii, gick bort förra 2018. Nästa år släpps en biografi skriven av journalisten Måns Mosesson. Foto: Sean Eriksson.

Nästa år kommer den auktoriserade biografin om Tim Bergling, mest känd under artistnamnet Avicii, på Albert Bonniers förlag i samarbete med Salomonsson Agency.

Avicii AB har gett Albert Bonniers förlag rättigheterna att i samarbete med Salomonsson Agency ge ut den auktoriserade biografin om Tim Bergling. Boken beräknas utkomma under 2020 och behållningen som tillfaller Avicii AB kommer att gå till stiftelsen Tim Bergling Foundation, för att stödja arbete med att förebygga bland annat psykisk ohälsa och självmord, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

– Salomonsson Agency är mycket stolta över förtroendet från familjen Bergling att representera den exklusiva auktoriserade biografin av Tim ”Avicii” Bergling (1989-2018) för utgivning worldwide under 2020, skriver Salomonsson på sin hemsida.

ANNONS

Boken skrivs av journalisten Måns Mosesson, vinnare av bland annat Stora Journalistpriset, Ikarospriset och det internationella Prix Italia. Han har en bakgrund som dokumentärproducent på Sveriges Radio och jobbar nu som fördjupande reporter på Dagens Nyheter.

Journalisten Måns Mosesson skriver biografin om Avicii. Foto: Kiefer Lee.

– Det är en otrolig ära att ha fått förtroendet att berätta om Tims liv. Jag vill skriva om en musikalisk visionär som genom sitt sinne för melodier blev älskad över hela världen. Det ska samtidigt bli en uppriktig historia som inte väjer för de svårigheter som Tim gick igenom, och som jag tror att många i hans generation känner igen sig i, säger Måns Mosesson i pressmeddelandet.

Måns Mosesson skrev ett långt reportage om Avicii som publicerades en vecka efter dennes bortgång för ett år sedan med rubriken Alla såg stjärnan Avicii – men vem såg Tim Bergling? som lästs av väldigt många människor.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

I samband med årsdagen gjorde han ett nytt reportage där han bland annat intervjuade Tims familj och vänner.

– Jag träffade hans föräldrar och hade väldigt bra samtal. Efter det har frågan att skriva biografin kommit, säger Mosesson till DN.

För Mosesson var det självklart att tacka ja till uppdraget. Han säger till DN:

– Som väldigt många andra berördes jag av Tims bortgång, det finns en värme och empati i hans person som skiner igenom i hans musik, jag känner att jag gillar honom som person. Att han rycktes bort känns så onödigt. Därför är det ett väldigt hedersamt uppdrag att teckna en så heltäckande bild av honom som möjligt.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny