Lär dig mer på 5 minuter

Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.

Du kan avregistrera dig från våra utskick när du vill genom att klicka på en länk i vårt nyhetsbrev. För mer information om våra policy om personuppgifter, läs mer på vår hemsida och hos Mailchimp som vi använder som plattform för utskick av epost.

Senaste nyhetsbrevet:

Exportsuccé för Henrik Fexeus soloprojekt

✈️ Export. Henrik Fexeus, internationellt känd författare och mentalist fick ett genombrott som spänningsförfattare tillsammans med Camilla Läckberg. Hans nya bok Offerdjuret (Bookmark förlag) har Nordin Agency redan sålt till 16 språk världen över – trots att den inte släpps på svenska förrän 3 juni.
– Jag är lite i chock över hur väl mottagen Offerdjuret redan har blivit utomlands. Att så många förlag utanför Sverige tror på den här serien är väldigt smickrande. Jag är inte säker på att jag slutat rodna sen jag fick veta siffrorna, säger Henrik Fexeus i ett pressmeddelande.

Karolina Schütze och LB Förlag i nytt flerboksavtal

🤝 Nytt kontrakt. Karolina Schützer har nått stora framgångar med debuten Under stjärnorna i Paris och uppföljaren Snöfall över Paris. Böckerna har legat högt på topplistorna, sålt i över 75 000 exemplar och nominerats till flera fina priser. Nu skriver LB Förlag avtal med Karolina Schützer på en ny pusseldeckarserie i Agatha Christie-stil – Mord för Filosofiska klubben och utspelar sig i hennes hemstad Uppsala. Första boken Dödens lustgård kommer i oktober 2024.

Adlibris klimatavtryck minskade 13 procent 2023

🌲 Klimatkamp. När Adlibris (inklusive Campusbokhandeln, Pocket Shop och Odla.nu) gjorde årets beräkning för klimatavtrycket 2023 blev resultatet 18 188 ton CO2e, vilket är en minskning med 13 procent jämfört med föregående år. Ännu ett steg i rätt riktning för att nå målen om ett halverat klimatavtryck till 2030. Sedan mätningarna började 2020 har det totala klimatavtrycket minskat med 30 procent.
Minskningen 2023 kommer från lägre utsläpp från transporter samt lägre utsläpp vid produktion av böcker.
– Vi har jobbat hårt med att förändra transporten för leveranser från USA där gods nu transporteras med långsammare frakt som genererar lägre utsläpp. Samtidigt har vi även minskat inköpen från USA, vilket i sin tur minskar behovet av frakten generellt, säger Linnéa Hård af Segerstad, hållbarhetsansvarig på Adlibris i ett pressmeddelande.

Bookbeat får läsare och lyssnare från telekombolaget Elisa i Finland

🎧 Strömhopp. BookBeat inleder ett samarbete med Finlands ledande telekombolag Elisa. Det innebär att användare av Elisa Kirja som är Elisas tjänst för digitala e- och ljudböcker från 17 juni 2024 kommer att flyttas över till BookBeat.
– Elisa Kirja har varit en pionjär på den finska bokmarknaden och lanserade sin tjänst för e-böcker redan 2010. Sex år före vi på BookBeat lanserade i Finland. Vi är imponerade av vad de gjort och kommer att göra allt vi kan för att användarna nu ska känna sig som hemma i BookBeats tjänst, säger Niclas Sandin VD på BookBeat i ett pressmeddelande.

ANALYSBREVET

Litteraturens system hotas av ”överutgivning”

Bokbranschens ekosystem är beroende av olika stödsystem. Gemensamt för båda är att de byggts för färre titlar, färre författare och färre förlag. Nu stresstestas de och frågan är hur vi utvecklar dem för att klara en framtid med tiotusentals aktiva författare.

SF-Bokhandelns nyemission utökas

Det är ännu inte för sent för den som vill bli delägare i SF-Bokhandeln. Bokhandelns nyemission övertecknades på mindre än två veckor, men bolagets styrelse har nu fattat beslut om att utöka nyemissionen till 10 miljoner kronor.

150 böcker om hundar ges ut varje år

Bokutgivningen i Sverige minskade med 20 procent mellan 2013 och 2023. Samtidigt ges det ut fler skönlitterära verk än för tio år sedan – och 150 böcker om året om hundar, visar statistik från Kungliga biblioteket (KB).

Göran Greider får De Nios stora pris

Göran Greider tilldelas Samfundet De Nios stora pris på 400 000 kronor, för ”ett flödande författarskap mitt i samtiden med okuvlig tro på människans möjligheter”.

Bonnierförlag släpper titlar till Spotify

🎧 Spotify. Bonnier Books UK är det senaste kommersiella förlaget att släppa sina ljudbokstitlar till Spotify Premium (där 15 timmar ljudbokslyssning ingår varje månad för betalande abonnenter). Titlar som kommer till plattformen inkluderar The Beekeeper of Aleppo av Christie Lefteri, Parenting Hell av Josh Widdicombe och Rob Beckett, samt Audacity av Katherine Ryan, skriver The Bookseller. Enligt statistik från Association of American Publishers (AAP) ökade försäljningen av ljudböcker med 15,3 % första kvartalet, något som Spotify bidragit starkt till.

Sounded.com utökar katalog med Dreamscape-titlar

🎧 Ljudboksdeal. Ljudboksplattformen Sounded.com (baserad på Isle of Man) kombinerar gratis ljudböcker med styckförsäljning a la carte. Gratisböckerna är främst public domain producerade med deras egna AI-tjänster AutoAudio och TrueVoice. Genom ett nytt avtal utökas nu katalogen med över 8000 titlar från ljudboksförlaget Dreamscape Media som utöver egna ljudböcker även producerar ljudböcker åt andra förlag och indieförfattare. Med det nya avtalet erbjuder Sounded nu 120 000 ljudbokstitlar i sina appar, skriver man i en pressrelease.

Jenny Erpenbeck får Bookerpriset 2024

Tyska författaren Jenny Erpenbeck tilldelas det prestigefyllda internationella Bookerpriset för sin roman ”Kairos”. Erpenbeck har tidigare fått bland annat Thomas Mann-priset och English Pen Award.

Den stora läsutmaningen 2024 drar igång med fler författare

📚 Lästävla. Den 15 maj öppnade anmälan till Den stora läsutmaningen, tävlingen som uppmuntrar Sveriges fjärdeklassare att läsa mer –  oavsett förutsättningar. Flera kända programledare och författare coachar eleverna med målet att slå fjolårets läsrekord, där nära 45 000 av landets årskurs 4-elever tillsammans läste över en miljon timmar. I år bidrar extra många författare och illustratörer med inspiration och läspepp till eleverna. Duon Måns Gahrton och Johan Unenge (Eva & Adam, Superskillz), Elias Våhlund (Handbok för superhjältar) samt trion bakom PAX-serien; Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson. Tävlingsledare i år är Julia Wiberg, känd programledare från barnprogram som Djur med Julia, författare till flera populära barnböcker och hyllad poddare.

Bibliotekariepris till Önnerfält, Davidson-Bask och Andersson

📚 Bibliotekariepris. Svenska Akademiens bibliotekariepris för år 2024 tilldelas Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask, Gymnasieskolan Spyken för ”deras inspirerande och glädjefyllda engagemang för läsning” samt Hanna Andersson, Sjöbo bibliotek för ”hennes målmedvetna inkludering av personer med funktionsnedsättning i bibliotekets verksamhet”. Beloppet är 50 000 kronor per pris (vid delat pris 25 000 kronor per person). Dessutom tilldelas till bibliotekariernas respektive arbetsplatser 30 000 kronor var.

Sofi Oksanen: Putin använder våldtäkt som vapen

Den ryska armén använder massvåldtäkt som vapen i Ukraina, hävdar författaren Sofi Oksanen. I sin nya bok visar hon hur Putin bygger sitt imperium på sexuellt våld, desinformation och försvagade rättigheter för kvinnor.

Bokmarknaden i UK passerade 7 miljarder pund – men ökade mindre än inflationen

📉 Miljardstolpe. Den brittiska bokförsäljningen ökade till 7,1 (6,9) miljarder pund 2023 och spräckte därmed för första gången 7 miljarder, rapporterar The Bookseller baserat på en rapport från Publishers Association (PA). Det är en ökning med 3 % vilket låter bra, ifall inte inflationen varit 8,6 %. Det innebär att 7,5 miljarder pund hade motsvarat oförändrad försäljning jämfört med 2022. Faktum är att det är exporten av engelska böcker till resten av världen som står för hela tillväxten så den inhemska brittiska marknaden faller.
Värt att notera: Digitala böcker står för tillväxten och 45 % av de totala intäkterna i UK. Läs rapporten här.

Pascal Engman tilldelas norska litteraturpriset Glasskniven

🔪 Prisvinnare. Bland fem nominerade kriminalromaner har Pascal Engmans Kokain (som utkom i Sverige 2021 och på norska 2023) valts till vinnare av det nya norska priset Glasskniven. Priset är designat av glasblåsaren Pål Roald Janssen och på svenska heter priset alltså Glaskniven. Priset tilldelas den bästa översatta kriminalromanen utgiven i Norge under de tre senaste åren. 
Juryn beskriver boken som en ”Actionfylld kriminalroman som tyvärr är alldeles för realistisk. På 562 sensationella och uppslukande sidor sätter han saker i perspektiv, och det fascinerar hur träffsäkert han skildrar Sveriges samtid.”
– Jag är väldigt stolt och hedrad över att ta emot Glasskniven. De norska läsarna står mig otroligt varmt om hjärtat, säger Pascal Engman i ett pressmeddelande.

Mats Lundgren vinner Selmapriset 2024

💐 Prisvinnare. Det blev Mats Lundgren som tog hem Selmapriset 2024 för bästa egenutgivna bok under 2023. Han får priset för feelgood-deckaren Den osynlige tjuven som är utgiven via Vulkan (pappersbok), Bokea (ebok) och Whip Media (ljudbok). Prissumman är 30 000 kr.
Mats I Lundgren är uppvuxen i Gävle och bor numera i Nyköping. Han debuterade 2015 med kriminalromanen Den som ger, som också nominerades till Selmapriset. Den osynlige tjuven är hans fjärde bok. Det allmänna omdömet om böckerna är att de är trevliga, lättlästa och spännande utan att bli våldsamma.
Läs mer om juryns motivering och de två andra finalisterna i Boktuggs tidigare artikel.

Lär dig mer på 5 minuter

Över 9000 personer i och kring bokbranschen prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterade om trender, affärer liksom nya böcker och författarskap. Det tar bara fem minuter att läsa.