Fråga Boktugg: Varför kallas min bok för ett manus?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag har skrivit en bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. När jag googlar runt bland olika förlag står det saker som ”Skicka in ditt manus till oss” eller ”Vi tar inte emot spontanmanus för närvarande”. Jag känner mig lite dum, men vad är ett manus? Är det en hel bok eller en sammanfattning, eller vad?

Svar: Terminologin i bokbranschen kan ibland vara obegriplig. Varför kallas en bok som inte är utgiven för ett manus? Men så är det, och det är egentligen inte så komplicerat. Det du har skrivit, själva dokumentet i din dator (eller i din skrivbok), är ju egentligen inte en bok – verket är inte utgivet ännu.

Manus är den moderna kortformen för manuskript, det vill säga förlagan till ett tryckt/inläst/på andra sätt publicerat verk. Begreppet används både inom litteratur-, film- och teatervärlden, vilket kan ge upphov till viss förvirring. När man talar om manusförfattare menar man i de flesta fall en person som skriver för scen, radio, tv, eller film. Därför definierar man ibland ett manus som är förlaga till en bok för just bokmanus. 

Spontanmanus är ett dokument som den som vill få sitt verk utgivet skickar in till ett (eller flera) bokförlag. I princip alla förlag vill se ett helt manus innan de fattar ett beslut, att bara skicka in en idé eller ett synopsis räcker med andra ord sällan. I vissa fall kontaktar förlaget författaren, men sådana beställningsmanus förekommer främst inom läromedelsvärlden och med vissa speciella fackböcker.

Det slutar dock inte där. Under utgivningsprocessen kan ditt manus få ytterligare namn. När redaktören jobbar med det talar hen ofta om en redigering, det vill säga den redigerade versionen av ditt manus. När manuset är redigerat och går vidare till korrekturläsning kallas det ofta för ett korrektur eller korr (ibland förstakorrektur, andrakorrektur, slutkorrektur och så vidare). Ditt verk kallas alltså för olika saker beroende på var det befinner sig i processen.

Först när verket är utgivet på ett eller annat sätt slutar det att vara ett manus, och blir till hundra procent en bok. Tills den dagen du får för dig att göra en omarbetning, förstås.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.