ANNONS

Fråga Boktugg: Varför kallas min bok för ett manus?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: Jag har skrivit en bok och vill försöka få den utgiven på ett förlag. När jag googlar runt bland olika förlag står det saker som ”Skicka in ditt manus till oss” eller ”Vi tar inte emot spontanmanus för närvarande”. Jag känner mig lite dum, men vad är ett manus? Är det en hel bok eller en sammanfattning, eller vad?

Svar: Terminologin i bokbranschen kan ibland vara obegriplig. Varför kallas en bok som inte är utgiven för ett manus? Men så är det, och det är egentligen inte så komplicerat. Det du har skrivit, själva dokumentet i din dator (eller i din skrivbok), är ju egentligen inte en bok – verket är inte utgivet ännu.

Manus är den moderna kortformen för manuskript, det vill säga förlagan till ett tryckt/inläst/på andra sätt publicerat verk. Begreppet används både inom litteratur-, film- och teatervärlden, vilket kan ge upphov till viss förvirring. När man talar om manusförfattare menar man i de flesta fall en person som skriver för scen, radio, tv, eller film. Därför definierar man ibland ett manus som är förlaga till en bok för just bokmanus. 

Spontanmanus är ett dokument som den som vill få sitt verk utgivet skickar in till ett (eller flera) bokförlag. I princip alla förlag vill se ett helt manus innan de fattar ett beslut, att bara skicka in en idé eller ett synopsis räcker med andra ord sällan. I vissa fall kontaktar förlaget författaren, men sådana beställningsmanus förekommer främst inom läromedelsvärlden och med vissa speciella fackböcker.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Det slutar dock inte där. Under utgivningsprocessen kan ditt manus få ytterligare namn. När redaktören jobbar med det talar hen ofta om en redigering, det vill säga den redigerade versionen av ditt manus. När manuset är redigerat och går vidare till korrekturläsning kallas det ofta för ett korrektur eller korr (ibland förstakorrektur, andrakorrektur, slutkorrektur och så vidare). Ditt verk kallas alltså för olika saker beroende på var det befinner sig i processen.

Först när verket är utgivet på ett eller annat sätt slutar det att vara ett manus, och blir till hundra procent en bok. Tills den dagen du får för dig att göra en omarbetning, förstås.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL