Klockan 21 mest populära tiden att läsa böcker i Sverige

Läsa ebok eller lyssna till ljudbok på soffan innan du går och lägger dig är populärt bland svenskarna. Foto: Fotolia

Runt klockan nio på kvällen är det störst sannolikhet att hitta svenskarna läsandes en bok, i alla fall enligt en undersökning som streamingtjänsten Nextory gjort.

– Våra kunder läser mest måndag till onsdag, sedan närmar sig helgen och umgänge med familj och vänner och då finns det inte lika mycket tid för läsning. Nio på kvällen ser vi en tydlig peak, lagom till läggdags. Lördag är den dagen i veckan vi läser minst, säger Shadi Bitar, grundare och vd på Nextory.

Nextory använder sina undersökningar om människors läsvanor för att kunna samarbeta ännu bättre med förlagen och för att vara med och skapa framtidens böcker. Mätningarna kan också påverka hur man väljer att skriva och utforma böcker för att de ska passa människors läsvanor och behov.

– Jag tror att författare kommer att fortsätta att skriva som de vill och att den traditionella boken kommer att finnas kvar i digital form. Samtidigt tror jag att nya format kommer att utformas för att passa nutidens vardagsliv. Ett exempel är ”läs- och lyssna-böcker” för barn som sedan jul finns hos oss på Nextory, säger Shadi.

Nextory är ett datadrivet företag, och förutom att lyssna på sina kunder via de traditionella kanalerna använder de data för att få nya insikter och djupare förståelse kring vad kunderna önskar. De formar sedan sitt innehåll och sin boktjänst efter det.

– Genom att Nextorys tjänster är digitala kan vi mäta och lära oss mer om läsbeteende och vad som engagerar våra läsare. På så vis kan vi erbjuda läsupplevelser som fängslar fler människor. Vår vision är att öka läsandet, säger Shadi.

Rapporter brukar visa att det är skönlitteratur och barn- och ungdomsböcker som ligger i topp. Nextorys analys visar på det motsatta. Här är det fackböckerna som är mest populära, både när det gäller ljudböcker och eböcker.

– Våra tre i topp-böcker under 2017 var fackböckerna Ibland mår jag inte så bra av Therése Lindgren, Monster av Leif Eriksson, Martin Svensson och Joakim Lundell och Omgiven av idioter av Thomas Erikson. Flera av våra topplistetitlar är engagerande och populära biografier som klassas som facklitteratur. Vi ser att starka historier och levnadsöden är populära hos våra kunder, både i form av biografier och fiction, säger Shadi.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

fanny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.